用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs學之園
樓主: kk1025
go

根德園vs學之園   [複製鏈接]

JJcyc 發表於 17-12-14 16:55
咁KV 入神校個%高D 喎!!知唔知KV入神校外, 其他小朋友入左邊D學校??

我都正在考慮KV, 想知係咪大部分都可以成功被多數直私取錄,同可以有一手offer?

^GGmami^ 發表於 16-11-1 08:53
英粵係小咗普通話時間,但英文一樣,都有NET做班主任,都有普通話學,英普就只係將中文部分全部變做普通話 ...

請問英粵大概有幾多普通話時間?

回覆樓主:

學之園

mimi222shi 發表於 16-7-5 11:03
中文難過英文好多

如果, 樓主重學校教英文(我小朋友大量閱讀, K2可自行看chapter books, 英文唔係KV功勞), ...
請問你係幾時開始教小朋友認字? 一邊伴讀一邊認字或者認字分開教?
我小朋友大約三歲, 我發覺伴讀過程中如果多左要佢認字, 佢就會無心機行開左, 如果一路講落去, 佢就好有心機聽、問同對答。但如果唔教佢認字, 又點可以令到佢自己識睇書呢? 好懊惱!

咪臣 發表於 15-12-25 01:22
通常都是eye level、kumon、math concept,梗有一間係左近。冷門就揀Montessori、Math Monkey。操卷就揀eye ...
請問其實K1開始補數學係補D咩? 如果只是要求K2 尾前識得20之內的加減數, 係唔係其實屋企教都OK 呢?

約半歲左右佢成日拎書啲書當玩具玩

約一歲左右開始伴讀, 教英文先, 指住個字一路讀

平時好活潑, 但一睇書就可以好定, 每天可以睇好多, 睇完又先己再拎書, 甚至追住我睇(我叫休息都唔肯)

我將屋企變成圖書館, 周圍都係圖書

揀根德係因佢唔鍾意睇中文, 但返左學之後對中文興趣大左

K2頭我擔心中文落後太多, 所以停左教英文
叫佢自己睇英文書時, 其實佢已有足夠能力睇英文小說, 仲睇到哈哈大笑...
同時發現佢可以一目十行, 睇得好快.

我見好多人伴讀時會要求小朋友讀出聲/問佢內容/考佢

小朋友係唔願讀出聲, 所以, 我大量伴讀時根本唔知佢識唔識,不過, 我都係堅持

佢皮膚敏感全部書都係買, 花左好多錢, 百科全書都買左幾套

不過, 到依家都未使去補習, 仲書不離手, 所以一切都值得.

方法好多人都識, 不過, 最緊要係教的人肯堅持和努力!

回覆樓主:

KV, 教得小朋友非常好,識自動自覺,可放可收,學術強。

回覆 kk1025 的帖子

KV...

回覆 iababy 的帖子

小朋友未ready就唔好免强認字。先問,會經常看某幾本書? 當中的字應漸漸會認得。我覺得有部份要經常讀。
‹ 上一主題|下一主題