用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs學之園
樓主: kk1025
go

根德園vs學之園 [複製鏈接]

引用:學中文難定英文難?大家心中有數+

原帖由 bbqyou 於 15-10-27 發表
學中文難定英文難?
大家心中有數
通常選擇幼稚園時,會重英文。但上咗小學就..........

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+markey+於+15-10-27+發表你數

貢獻勳章

bubuG 發表於 15-10-27 10:30
通常選擇幼稚園時,會重英文。但上咗小學就..........
哈。。你講出我心聲,我仔LH畢業,小一時中文最差,其實佢經LH教出黎,識字已好多,可能係因我冇俾佢外補又差d啦,而家同讀多左中文書,黎緊小二第一次考試就睇到有冇進步喇,今年同個女搵kg,以前我都好著重英文,一直都想入返LH,完全唔諗KV,因為d人話好谷,但經過個仔後。。。而家in埋KV,想佢學好中文,不過我女暫時想讀哥哥間kg,過2個月睇下佢in到邊間啦!

引用:Quote:bubuG+發表於+15-10-27+10:30+通常選

原帖由 ho_yan2406 於 15-10-27 發表
哈。。你講出我心聲,我仔LH畢業,小一時中文最差,其實佢經LH教出黎,識字已好多,可能係因我冇俾佢外補又差d啦 ...
隔離有人講緊迦南功課量/程度,KV真係比不上。

係咪講緊冇學卷分校呀?我冇報呢間所以冇留意個post

引用:Quote:原帖由+babybbmm+於+15-10-26+發表今

原帖由 sam9329 於 15-10-27 發表
DB 20個左右係上年,今年2nd in都未考
Sorry 講得唔清楚,今年讀緊小一,大約有 1x個 KV 仔入到 YW
DBSPD 應該冇20個吧!

引用:Quote:bubuG+發表於+15-10-27+10:30+通常選

哈。。你講出我心聲,我仔LH畢業,小一時中文最差,其實佢經LH教出黎,識字已好多,可能係因我冇俾佢外補又差d啦 ...
想問你仔仔英粵定英普?小一是中小定英小?多謝分享

sala222 發表於 15-10-27 18:20
想問你仔仔英粵定英普?小一是中小定英小?多謝分享
粵英,小一讀津校,樓上有人話反胃個間

回覆 markey 的帖子

It is likey YW admits 30 + students each from both SC & KV.

其實都唔奇,佢地2間學校畢業生多

引用:其實都唔奇,佢地2間學校畢業生多

其實都唔奇,佢地2間學校畢業生多
但percentage真是幾好。30/300 個男仔....未計男拔 ,spb 喎。

引用:Quote:sala222+發表於+15-10-27+18:20+想問

回覆:根德園vs學之園

其實有睇開bk都知道2間都好出名,但我會選學之園,因為小朋友越細個用大人傳統的學習方法就越容易變成一部hard disk, 要小心!
可能kv學生k3時學術會贏Lh一條街,同時贏國際學校同年紀學生幾條街,但到小六時差距會越來越少,到中學時已沒分別!你可能見小朋友返學都開心又高學術但同時可能已經開始埋沒了創意的思維,唔係一定不過要小心,或者你可能話我們年代都是這樣學習的,又或者我都唔介意小朋友冇創造力,所以各取所需啦!
考小一成績差不多的話,選學之園啦,如果佢收的話

SoLM 發表於 15-10-27 19:48
同志,唔洗理佢哋,青衣主恩數學好勁,奧數勁過好多名校!我文化水平唔高,但話晒黨都把我作小先鋒培訓!青 ...
你都係主恩?p1?其實我一直好自責,冇俾佢考乜比乜賽,0cert人士,叩門有d連in都冇得in,好彩主恩係人人有份in,我仔先有機會,加上最近佢入左冰球隊,雖只係後備,但Miss打黎了解過,知佢想入同埋學過溜冰,話出年會俾佢入正選,而家有返d安慰,唔多學校有冰球架,我一直想入個間都冇

引用:其實有睇開bk都知道2間都好出名,但我會選

原帖由 boyandes 於 15-10-27 發表
其實有睇開bk都知道2間都好出名,但我會選學之園,因為小朋友越細個用大人傳統的學習方法就越容易變成一部h ...
我女班中,很多同學仔pN是你所講注重活動教學名幼轉過來,但家長現在說無㨂錯轉入KV,課程有系統之餘不是傳聞中只是死記,全部同學仔學得開心又跟到, 班中也有數位外籍同學,也學習愉快的,其實KV真心是一間好學校,有時好替她不值,因她不注重marketing, 不用升小數據吸引家長,實而不華是其作風,就算很多外傳不好的傳聞(當然只有用家才知不是事實),學校只專心去辨學,校長作風也低調,其實以KV個名,攪下開放日也可收宣傳作用、但是學校只想老師專注教學

回覆:MELODY430 的帖子

也因為老師專心教學,所以很多老師做了很多年也不走,穩定師資也是維持學校幾十年品質的保證

引用:我係LH+用家、不評論LH+係唔係一間名校、但

原帖由 adalyho 於 15-10-25 發表
我係LH 用家、不評論LH 係唔係一間名校、但想講LH 係一間絕對有heart既學校。自家教材好吸引、我囡囡每日返 ...
Agree ! 女女讀緊學之園都好開心,我都十分喜歡LH既自家制教材

回覆:根德園vs學之園

年年都是同樣的問題,眼見某幾個活躍份子逢自己學校的討論都積極發言,其實大家都唔洗咁激動既。

因為每間學校都各有長處短處,我心中既神校可能又唔係你杯茶,用家當然更會傾向欣賞自己的學校,只要是適合自己小朋友,便是個人心中的好學校了。

當然兩間都是好學校

引用:回覆+kk1025+的帖子 路過但想說,+兩間學校

原帖由 catdonut 於 15-10-26 發表
回覆 kk1025 的帖子

路過但想說, 兩間學校均GOOD, 見朋友兒子讀學之院, 今年考小一均考得不錯, (他說是運 ...
COED 有second in 好勁!

‹ 上一主題|下一主題