用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小  

引用:我比較忙。。。所以只幫小朋友報咗兩間。。

原帖由 bocopo 於 15-11-12 發表
我比較忙。。。所以只幫小朋友報咗兩間。。。
高小。聖類斯。。
高幼生嗎?

回覆:Kidultdaddy 的帖子

一dd 小朋友,膽細可能係。
膽大果d, 唔知係度面試,佢真係當玩!

引用:Quote:原帖由+bocopo+於+15-11-12+發表我比

原帖由 ppmmbb 於 15-11-12 發表
高幼生嗎?
係。不過唔係全部高幼生收晒!

高主教果時IN1次搞掂, 而家要IN2次.

回覆 kimmy2006 的帖子

two of these four have released offers...
the remaining two almost settle as they already go to 3rd round...

those who got in 3rd round should have high chance..

陳守仁都出埋offer,想睇下是否同一類型男仔都大機會有齊呢幾間offer?

我朋友個仔有英華及高主教offer,是文靜守規學術強型,讀kv, starters 15盾。不過tsl/sfa無2nd in.

我囡starters15盾,movers 13盾,TSLonly waiting list

引用:我囡starters15盾,movers+13盾,TSLonly+w

原帖由 QQmamimi 於 16-01-27 發表
我囡starters15盾,movers 13盾,TSLonly waiting list
英文好叻呀!女仔語文普遍比男仔好得多

年紀細時,女仔係比男仔語文能力強些少,不過過了初小就應該差不多。

superying 發表於 16-1-27 08:14
我朋友個仔有英華及高主教offer,是文靜守規學術強型,讀kv, starters 15盾。不過tsl/sfa無2nd in. ...
我傾向相信,當認知達到一定程度,學校係找岩佢地果TYPE 既學生。。。

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

我仔有sfa、tsl offer,但YW waiting 。仔中、英、數算平均,讀元朗學卷幼稚園,主動睇書型,學嘢快。但只有英有去考cert,starters15盾、movers14盾、flyers試考11盾,因做唔完2頁。共考五間學校,屯門直資,second in後唔收,慘!DBs直接沒有second in。陳守仁見校長時有高度讚賞兒子。ps movers、 flyers、trinity grade3都冇交過去面試。當時未有。所以我覺得他們學校自己的「面試」就是一個試,考其他的未必代表一定有著數,不過可以考驗自己,學到D嘢。

回覆 alicesang 的帖子

認同。其實cert真係不大影響的。

引用:Quote:superying+發表於+16-1-27+08:14+我

原帖由 retriever 於 16-01-28 發表
我傾向相信,當認知達到一定程度,學校係找岩佢地果TYPE 既學生。。。
我十分認同,in到最後果批學生,成績差不多,真係選啱type的,反正大家都係精英,仲要得5歲!無限可能!

我仔最終有齊4間學校offer,  但co-ed / 男拔連2nd in 都無.

其實我覺得佢好一般,  平日講野對答不太ok.

每次面試出來後, 問佢考咩, 佢對住我答到一舊舊, 所以我後來索性費事問佢!

唯一令我有新發現的是 YW 3rd in,  這是唯一一次我親身聽到整個 interview 過程.  我發現佢正式面試時表現好好多 (其實都係慢, 但相對平日, 已經係好似變成另一個人咁)

我仔完全無考過英文 cert, 有 PTH cert.

hppa  smart boy  發表於 16-1-29 16:35

hcd 發表於 16-1-28 12:01
我仔最終有齊4間學校offer,  但co-ed / 男拔連2nd in 都無.

其實我覺得佢好一般,  平日講野對答不太ok.

我都覺CERT 無關旨要...

最重要是面試...

係咪完全優勝劣敗好難講...

1ST IN 可能係, 去到最後果關, 問心講你係校長, 會CARE 答中10條定8條問題既差別? 還是更考慮個TYPE?

TYPE 指包括背景, 性格, 禮貌, 儀表, 氣質....

ALL IN ALL, 認知(或者大部份家長講既所謂"學術")係緊要, 但埋門一腳應關乎先天加後天長時間培養, 唔恨得咁多...

hppa    發表於 16-1-29 16:35