用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小   [複製鏈接]

Nath 發表於 15-10-25 00:55
回覆 ffaye 的帖子

絕對同意大家神化左KV & SC,佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想 ...

"佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想像咁勵害。"

唔好意思, 澄清一下...  

覺得名幼好勁無人無OFFER, 跟覺得名幼多人所以多OFFER, 都是道聽途說...

以某名幼收英華OFFER 為例, 取錄率約9~12% (因為唔知幾多畢業生), 但一般普羅取錄率約3.3% (150/4500)

姐係高普羅既申請人3~4倍, 點解唔算高?!

回覆 purplebonnie 的帖子

高主教有幾多個2ND IN, 又收幾人?

retriever 發表於 15-10-26 12:28
"佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想像咁勵害。"
我估原因係名幼概家長參與率明顯比一般村校為高. 讀得名幼, 我估最少8成以上會去考直資私校. 村校有報直資私校相對亦比較小人.
一開始巳經諗住報直資私校, 考試前概準備會比較足, 同村校無得比, 村校好多人係見人報佢又報, 唔會有任何準備就去考. 所以結論名幼收生人數比例高亦係正常. 但唔好神化左名校, 名校只係輔助, 真正概原因係背後家長發功先岩.

jijincat  非常認同, 我地讀私幼, 情況正如樓主所講~  發表於 15-10-26 14:54

引用:Quote:retriever+發表於+15-10-26+12:28+"

原帖由 積奇百事 於 15-10-26 發表
我估原因係名幼概家長參與率明顯比一般村校為高. 讀得名幼, 我估最少8成以上會去考直資私校. 村校有報直資 ...
Agree! 係sampling問題。

回覆 細芝麻 的帖子

叻啊,有offer都唔註冊?讀緊邊間kg?有參加興趣班,外補嗎?

積奇百事 發表於 15-10-26 14:25
我估原因係名幼概家長參與率明顯比一般村校為高. 讀得名幼, 我估最少8成以上會去考直資私校. 村校有報直資 ...

唔好意思, 唔係咁同意..

呢個現像唔可純粹話係參與率, 或者SAMPLING 既問題.

用我上面講英華例子, 我既統計已經係假家該幼稚園所有男畢業生(即一半畢業生)全有投考英華, 所以理論上取錄率應更高!!!

你說名幼考直私比村校準備更足, 我不能同意.

村校考直私較少, 但村校考得直私的都有所準備, 特別是一些地區私幼家長更落力....

反而所謂名幼, 當有好搏的家長, 但不少是有點麻目跟隊的... 可能以為上了名幼就是坐擁釣魚船...

討論名幼, 不能只重它的名, 是究竟它們提供了什麼...

確實學術以外的, 不是上增補可以, 而是學校的整體環境提供了訓練的平台.

引用:Quote:積奇百事+發表於+15-10-26+14:25+我

原帖由 retriever 於 15-10-26 發表
唔好意思, 唔係咁同意..

呢個現像唔可純粹話係參與率, 或者SAMPLING 既問題.
當然學校有提供一個環境。當個環境有競爭時,家長既做法都會唔同。

我所講既sampling,亦包括左唔同既intake. 當k1 interview時,名幼已經有優勢地得到多d本身條件較好既學生。條件包括父母係咪名小舊生,小朋友本身資質,etc

所以,當有個小朋友有n個offer,系出名幼時,其實背後既故仔可能都唔短。唔可以抹殺學校既功勞,因為一定有。但小朋友既性格資質同家長既心血更加重要。

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

請教各位家長:對於有2nd/ offer, 考 學術cert 其實重要嗎?要去到甚麼level 才有用?之前有聽聞考cert 只對叩門有用,希望大家分享下

引用:回覆+細芝麻+的帖子 叻啊,有offer都唔註

原帖由 happybbpig 於 15-10-26 發表
回覆 細芝麻 的帖子

叻啊,有offer都唔註冊?讀緊邊間kg?有參加興趣班,外補嗎? ...
我完全唔覺得自己囝叻,一山還有一山高呀

keep-calm 發表於 15-10-26 17:06
請教各位家長:對於有2nd/ offer, 考 學術cert 其實重要嗎?要去到甚麼level 才有用?之前有聽聞考cert 只 ...

覺得CERT 一點都不重要...

因為, 而家好多學校最初報名, 唔需要你填呢D 野, 也不收PORTFOLIO

個人覺得, PORTFOLIO 是最後面試家長時作為談資而已

retriever 發表於 15-10-27 11:51
CERT 對考直資/私校當然作用不大, 只要俾左報名費, 就可以去面試. 學校又有幾輪面試, 係龍係鳳, 一試就知. 加上學校報考人數咁多, 乜野奇人異事未見過呢?
但官津校叩門就好唔同, 你報左名都未必有機會面試. 要點突圍可能就要靠 CERT 了. 因為好多津校叩門, 都講明要111先見, 或者有特殊技能先有機會見. 點知你有特殊技能? 咪就係張 CERT 或名幼讀. 津校叩門, 多數都係本區小朋友多. 叩門前準備通常都不足. 要突圍應該唔難, 點樣吸引到校長概眼球, 就要自己諗諗.

引用:Quote:keep-calm+發表於+15-10-26+17:06+請

原帖由 retriever 於 15-10-27 發表
我唔知cert重唔重要 但我一張都無考過 可能係我懶 哈哈
不過k2 下學期有玩過下朗誦 目的係想個仔大膽d 成績唔重要 至不在此 試過喇又真係大膽d 呢樣先係我想得到既野 得到左又唔再玩嚕
我習慣同個仔有商有量 佢話其實朗誦好悶 次次念相同既野 講到口都累 我話好啦咁 我地休息下啦

回覆 breadbb 的帖子

"我習慣同個仔有商有量 佢話其實朗誦好悶 次次念相同既野 講到口都累 我話好啦咁 我地休息下啦"

可以試下DRAMA

回覆:retriever 的帖子

多謝各家長分享!眼見身邊有不少小朋友由3、4歳開始儲cert⋯真係識人一到4歲就考 starter ,佢話目標係升K3暑假考flyer

回覆 gigiwin888 的帖子

kv 兩個學生上了小學,係咪唔吃力?

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-10-26+13:10+

原帖由 retriever 於 15-10-26 發表
如果計人多,好多幼稚園全港九有分校,但不見得人多就多入到小學名校!所以仍然覺得 KV、SC呢類學校有過人之處。(不喜勿插)

回覆:purplebonnie 的帖子

好叻呀!請問小朋友有冇讀面試班?如果有在那間讀?還有小朋友有什麼個人特質分享下?

回覆 popocho 的帖子

讀那kg?

有沒上興趣班,英文?

回覆 purplebonnie 的帖子

幾歲考starter?
‹ 上一主題|下一主題