用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小  

gigiwin888 發表於 15-10-24 16:38
唔好神化KV,去年識二人都係0 offer,但係學校課程確係好,另外小朋友寫字好靚

...
同意,經驗告訴我有沒有offer 大多取決於父母的付出和孩子自身性格,我個人覺得哪一間幼稚園的影響最多佔兩成。

小女都好彩有TSL, SFA, DGJS, WKF, SMC, GT 2nd In 機會,昨天都收祟真録取信

回覆 retriever 的帖子

高主教2015 位參考

皇仁(6),  香港華仁(5),  聖保羅書院(5),  聖保祿中學(3),  喇沙(2),  中華基金(6),  聖士提反書院(2),  保良局羅氏基金中學(2),  聖馬可(2),  男拔萃(1),  聖保羅男女(1),  聖若瑟(1),  協恩(1),  聖士提反女子(1),  林護(1),  庇理羅士(1),  陳瑞祺喇沙(1),  英華書院(1),  嘉諾撒聖心(1),  高主教書院(76)

最新資料應該係咁

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3135336&extra=page%3D1&page=1

高主教書院(80) + 5 其他英中(48)

回覆:wchnyl 的帖子

咁睇高小升中都幾好

引用:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同

原帖由 maymay321 於 15-10-23 發表
想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小朋友有甚麼優點?可分享培育心得嗎? ...
我仔仔有英華、高主教、港同、陳守仁和聖方濟各2nd in, 音小、播道、救恩收左,真道、co-ed 無2nd in

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+15-10-23+發表

原帖由 purplebonnie 於 15-10-24 發表
我仔仔有英華、高主教、港同、陳守仁和聖方濟各2nd in, 音小、播道、救恩收左,真道、co-ed 無2nd in

...
勁呀,小一版又見你,祝你中埋cky 。

引用:Quote:原帖由+purplebonnie+於+15-10-24+發

原帖由 Happy_J 於 15-10-24 發表
勁呀,小一版又見你,祝你中埋cky 。
承你貴言!不過考小一的過程十分辛苦和大壓力,好彩小朋友好勝心和表演慾強,喜歡面試(佢當玩),但我就十分辛苦

引用:Quote:原帖由+Happy_J+於+15-10-24+發表勁

原帖由 purplebonnie 於 15-10-24 發表
承你貴言!不過考小一的過程十分辛苦和大壓力,好彩小朋友好勝心和表演慾強,喜歡面試(佢當玩),但我就十 ...
我都想速戰速決呀!
加油呀,細b 就出世了?

引用:Quote:原帖由+purplebonnie+於+15-10-24+發

原帖由 Happy_J 於 15-10-25 發表
我都想速戰速決呀!
加油呀,細b 就出世了?
4/12出世,我希望仔仔考完宣小,然後過來探我和妹妹。

引用:Quote:原帖由+Happy_J+於+15-10-24+發表勁

承你貴言!不過考小一的過程十分辛苦和大壓力,好彩小朋友好勝心和表演慾強,喜歡面試(佢當玩),但我就十 ...
咩kg呀?好勁

原帖由 Babyarsene 於 15-10-25 發表
咩kg呀?好勁
什麼KG?

回覆 ffaye 的帖子

絕對同意大家神化左KV & SC,佢地每年咁多畢業生入到所謂一線小學, 其實比例真係唔係想像咁勵害。好多性格內斂既小朋友一個直私offer 都冇,最後都係要抽或者叩門。但大家切記考唔到直私唔等如小朋友差過人。 考小一其實真係睇平時小朋友有幾多功夫再加臨場發揮,性格要有禮又唔太怕羞,最好就父母有network。淨睇邊間幼稚園真係冇用。就算CCKG 好多畢業生去DBS/DGS; 寶山去Co-Ed/St Stephen/DBS/DGS 咁,父母本身既network + 舊生 + 大量栽培+小朋友性格等都係好重要。

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-10-25+發表

原帖由 purplebonnie 於 15-10-25 發表
什麼KG?
幼稚園

回覆:Babyarsene 的帖子

仔仔讀York, 我覺得學校提供了一個很好的英語環境,基本上我沒有理他英文,只是考starters前3個月幫他串字!當然,其他方面我由K1開始已逐步訓練他。

睇左咁多,其實要過到關入second in,中英數都要有番咁上下,學校又要夠kv,家長又要發功,考d cert。

回覆:maymay321 的帖子

我仔一張cert都冇,但有幸入英華、港同、高主教2nd in,冇報sfa, tsl。我覺得面試表現比有幾多張cert重要。

引用:睇左咁多,其實要過到關入second+in,中英

原帖由 maymay321 於 15-10-25 發表
睇左咁多,其實要過到關入second in,中英數都要有番咁上下,學校又要夠kv,家長又要發功,考d cert。 ...
我覺得學校提供一個優良的語境十重要,一日3小時,一星期就15小時了!至於cert我覺得不是太重要,在K1及K2最緊要培養小朋友喜歡閱讀、自主探索,發掘他的長短處來發展,目標不是考小學,而是發展他的個人!

kokubi_diru  Totally agree with you  發表於 15-10-27 14:46
keemic77    發表於 15-10-25 23:59

alovea 發表於 15-10-23 09:32
小兒都算好好彩...有港同,英華, 陳守仁, st paul co-edu, SFA 有2nd in
但王錦輝被rejected
祟真都收左你小朋友. 你小朋友好叻.

引用:Quote:alovea+發表於+15-10-23+09:32+小兒

原帖由 keemic77 於 15-10-26 發表
祟真都收左你小朋友. 你小朋友好叻.
過獎喇!運氣都有嘅