用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 拍拖點處理
樓主: metrochung
go

拍拖點處理 [複製鏈接]

引用:樓主,自己對年青人初戀的topic+是太好奇,

Yanamami  不过呢15、6歲同中一拍拖,又有dd分別……我女都16,我有心理準備~  發表於 1 小時前

中一的行為是copy cat, 更加快散。媽媽氹兩句,帶孩子多些其他活動,多點優閒活動,其實孩子很徬徨,自己坦白,讓孩子坦白是最好。

引用:代價係前途盡毀???xxxxxx有無咁嚴重呀?

原帖由 annie40 於 15-10-23 發表
代價係前途盡毀???
xxxxxx
有無咁嚴重呀?
嚴重與否見仁見智,誰也不會用自己的子女去試。作為家長一定要重視這個問題,每每見到街上手拖手的中學生,無知為人父母者作何感想。

引用:所以我堅持要仔仔一定要入男校。中學談戀愛

原帖由 yinyuemao 於 15-10-23 發表
所以我堅持要仔仔一定要入男校。中學談戀愛看似浪漫,但是最終留下只是一段記憶,代價係前途盡毀。本在中學 ...
我唔認同你咁講,邊個話男校識唔到女仔?除非你唔比佢出街,或者唔比佢用smartphone,年代已經唔同啦!

引用:Quote:原帖由+yinyuemao+於+15-10-23+發表

原帖由 濛查查 於 15-10-24 發表
我唔認同你咁講,邊個話男校識唔到女仔?除非你唔比佢出街,或者唔比佢用smartphone,年代已經唔同啦!

...
男女校分開只是減少不必要的麻煩,唔使上堂時心思思,可以用更多的時間學習及參加各類活動,可以更加開闊視野,結交朋友。尤其係香港中學崇尚的兄弟情,姊妹友誼,更是終身受用。

引用:所以我堅持要仔仔一定要入男校。中學談戀愛

原帖由 yinyuemao 於 15-10-23 發表
所以我堅持要仔仔一定要入男校。中學談戀愛看似浪漫,但是最終留下只是一段記憶,代價係前途盡毀。本在中學 ...
反而現在想,小朋友一直在齋校到現在中學了,很少識異性機會,也無跡象喜歡誰,言行還是小孩子得很。

引用:樓主,自己對年青人初戀的topic+是太好奇,

引用:Quote:原帖由+濛查查+於+15-10-24+發表我唔

原帖由 schumacher 於 15-10-24 發表
男女校分開只是減少不必要的麻煩,唔使上堂時心思思,可以用更多的時間學習及參加各類活動,可以更加開闊視 ...
哈哈.....頗有同感!

醒目開學勳章

回覆:拍拖點處理

齋校不一定識不到男仔,我女讀齋校,好多同學都拍緊拖,其中一個係best friend, 好多時出街,”男朋友”都會到場,連老師都知道,因為補課時男朋友買lunch比佢地,之於話有乜反應,我女都甘問過我,如果你是佢同學呀媽,你會點,我答佢,有乜點,甘大個人,我反對,你們會聽,只會叫你小心d, 同不好卦住拍拖不讀書,再講,可能好快散,但可態越比人看死,越不散,如果我無記錯,好似已經3年

死嘞,家居附近特別多名校,齋男齋女,每見高中孩子手拖手,竟然覺得好sweet.好溫馨。是手拖手,而非其他親蜜動作。

Niece讀名女校,中四以後,半班以上是拍過拖又或拍緊拖,畢業后一個二個上大學,愈大愈標誌,開開心心。佢話幾乎全部家長以為自己女兒無拍拖。

我成日係LS出入,成日唔係小白菜就HY, —係就DGS音樂会交流,机会总唔少,仲有附近MCS—齐等巴士~LS个泳池有不少美人兒操水……有时我諗,同自己学校或同班同学,起碼我知佢係乜水,好过唔知係边度唔知識边个街外人……上名校secret88, 佢地成日有談論邂逅边间名校男、女生……

annie40  看著那些美人兒,心想:男生唔去追,就簡直走寶啦!  發表於 15-10-25 13:04

annie40  看著那些美人兒,心想:男生唔去追,就簡直走寶啦!

讀斎校父母有時又担心变gay/Les, 揾黎煩~

回覆 Yanamami 的帖子

家居附近特多女校,看到女孩跟女孩的親蜜行為,竟然比看到男女孩的親蜜多。姨㽒女話佢系女校都有收到低班妹妹情信。

yinyuemao 發表於 15-10-23 20:53
我女女中學都係女校。很正,煩小D!
女小學係男女校,小四至小六,有一個男仔追過佢,表白埋添,我同佢都算傾得下計,佢咩都講,佢講佢唔鍾意個男仔。

唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

引用:死嘞,家居附近特別多名校,齋男齋女,每見

原帖由 annie40 於 15-10-25 發表
死嘞,家居附近特別多名校,齋男齋女,每見高中孩子手拖手,竟然覺得好sweet.好溫馨。是手拖手,而非其他親 ...
sweet,呵呵,明白點解周街學生妹同個男仔手拖手嘴對嘴,出雙入對。原來我們落後了。

醒目開學勳章 王國長老

annie40 發表於 15-10-23 23:43
樓主,自己對年青人初戀的topic 是太好奇,為了尋找理論與實踐的真諦,前兩年,小女已經渡過其甜蜜的十五歲 ...
我中三時都有拍拖, 對方父母都好鍾意我, 分手後世伯仲打電話問我發生咩事, 想幫個仔補鑊我繼續做佢 "新抱仔".

annie40  想必妳是十分討人喜愛了,佢個仔走寶啦。  發表於 15-10-26 08:12
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡 P.6 時有男同學放左塊朱古力係佢檯既櫃筒............我囡交左畀班主任, 真係 hurt 死個男仔.

我同囡講你仲 man 過班男仔, 乜你個男同學咁重口味架

自己都經歷過, 我媽都無理過我拍拖, 我爸更加見過送返屋企, 兩個完全無鬧, 我媽只係講小心為上, 相信佢地知反對都無用, 只會令到件事更糟, 由得我發下含春少女夢.

我囡 P.5 時已經同佢講, 你要拍拖我都阻止唔到, 佢見同學既時間多過見到我, 總之唔好亂黎咁囉.

呢個主題我畀佢睇過, 問佢點睇, 當然無答我, 但佢講左句班女仔仲 man 過班男仔, 即暫時黎講唔夠 man 既佢都唔會諗.

TwinWong    發表於 15-10-26 08:57
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-10-26 00:48
我囡 P.6 時有男同學放左塊朱古力係佢檯既櫃筒............我囡交左畀班主任, 真係 hurt 死個男仔.

我同囡 ...

不过我地果时係含蓄d, 而家呢輩好狼死就真……始終以前唔接受未婚懷孕同離婚多d, 而家好平常~人細鬼大……

回覆 schumacher 的帖子

我是說的是手拉手很sweet,不是嘴對嘴或是上床,請勿用個人想像混為一談。
妳不是落後,而且迂腐和不誠實。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-10-26+08:05+

原帖由 Yanamami 於 15-10-26 發表
我囡小學當年有人 P.5 時拍拖。

點解會知?

就係當事人將 d 接近咀咀既相擺 fb,又好衰唔衰地加左班主任做朋友,所以通晒天。

Yanamami  禁大方……定天真?  發表於 15-10-26 08:46

‹ 上一主題|下一主題