用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想讀英國文學
樓主: hktwun
go

想讀英國文學 [複製鏈接]

回覆 Marians 的帖子

(EK食咗我個手機reply,又打過
估唔到你哋學校咁少人讀eng lit, 到中六真正考的,可能只剩單位數。

我哋都一年比一年少,今年中四約30人,女話開學不久已經有人想drop

過多幾年,呢科唔知點算?

MC1128 發表於 15-12-13 12:23

(EK食咗我個手機reply,又打過)

上次我去SMCC开放日,有个係Eng Lit房既学生話我知中六好似得番四人考……

亞女話今年有13位同學考Eng lit

MC1128 發表於 15-12-13 12:23
估唔到你哋學校咁少人讀eng lit, 到中六真正考的,可能只剩單位數。

我哋都一年比一年少,今年中四約30人,女話開學不久已經有人想drop

過多幾年,呢科唔知點算?
仲有英中既西史都幾危,有d高中直情無開西史科(BAND 1校),有d得返個位數開班(仲要係地區BAND 1A中學),到考DSE時得返3人考, 個個都要擠進理科班,唉~

亞女話history 有2班, 都有50-60人, 考DSE 人數應該差吾多, 她也是其中一個

Yanamami  禁都好多人,我女学校得大概24人讀~  發表於 15-12-13 16:04

October. 發表於 15-12-13 14:11
仲有英中既西史都幾危,有d高中直情無開西史科(BAND 1校),有d得返個位數開班(仲要係地區BAND 1A中學), ...

我做咗少少資料搜集

過去4年的DSE考生人數

2015年   2014年   2013年   2012年
中國文學2429人   2758人   2906人   3043人
中國歷史6596人   7071人   7831人   8351人
歷史        6199人  6565人   6976人   6967人   
英國文學 384人   369人      419人    451人

以四年間的下跌百分比計, 中國文學及中國歷史嚴重啲

(希望我無老眼昏花抄錯)

回覆 MC1128 的帖子

(果然老花累事)

歷史科 以中文作答的考生相當多

2015年 65.4%
2014年 67.9%
2013年 69.7%
2012年 69.2%

所以, October所講, 相信亦是實情

熱血勳章

多謝指教。

仲諗住搵間學校有得讀 Eng Lit 同西史,怕且要 plan 吓去外國讀。

吾敢指教, 只是開心share

hktwun 發表於 15-12-13 16:21

多謝指教。

You may study Eng Lit and History in St. Clare's Girls' School.

醒目開學勳章

引用:Quote:MC1128+發表於+15-12-13+12:23+回覆+

原帖由 October. 於 15-12-13 發表
仲有英中既西史都幾危,有d高中直情無開西史科(BAND 1校),有d得返個位數開班(仲要係地區BAND 1A中學), ...
我個女果級就無西史

CrabPincers 發表於 15-12-15 07:26
我個女果級就無西史
真係咁少人讀?

女話, 佢哋form 4 選Eng Lit, Hist的同學差不多, 但相信最後考的人是Hist多啲 , Eng Lit drop得多啲

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+15-12-15+07:26+

原帖由 MC1128 於 15-12-15 發表
真係咁少人讀?

女話, 佢哋form 4 選Eng Lit, Hist的同學差不多, 但相信最後考的人是Hist多啲 , Eng Lit dr ...
我不知呀,只係知無乜人揀西史,所以開不到

至於eng lit, 我女初初都想揀,後尾佢看過資料,佢學校dse eng lit成績麻麻地,所以最後都無揀

引用:回覆+Marians+的帖子 多謝指教。仲諗住搵

原帖由 hktwun 於 15-12-13 發表

多謝指教。
對要放洋,我仔都喜歡 Eng Lit 同world history, 但男校真係好少有呢兩科,真失望。其實呢兩科在英国好 popular。好多人在大學選讀 Law 都會在 A level 讀 Eng Lit 同 world history。

‹ 上一主題|下一主題