用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區vs深水埗區,對男仔會穩陣啲呢? ...
樓主: CJBB
go

葵青區vs深水埗區,對男仔會穩陣啲呢?

醒目開學勳章 王國長老

judy898 發表於 15-11-20 15:05
大家講的都各有各道理,
選擇的過程太過煎熬,
7月5日之前,我恐怕都不好過
選校過程係好多變數, 家長係好難決擇, 我首要係個囡鍾意, 其餘路程既只要佢鍾意就變左唔會係問題.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cubixluk 發表於 15-11-20 14:03
路過一問, 而家阿仔讀緊葵涌小學, 小五, 剛搬了往黃大仙, 成績暫時估計- B1B-B2A ( 佢全級120 人, 考頭3X  ...

葵青區既B1學位充足率較黃大仙區高, B1學校平均水平(入U率)亦較高, 留葵青區抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同意選校過程真的好多變數, 就算家長喜歡, 也要看看小朋友是否合適同鍾意否, 所以有時間要去唔同學校睇下聽下!

回覆 hkpapa852 的帖子

我其實都唔知點定 BANDING, 唔敢太高估, 所以先咁樣幫自己小朋友定渣,.....
請指教如何定自己小朋友係BAND 幾???

chocolatebean 發表於 15-11-20 10:45
是否可考慮TW聖芳濟?
荃濟成績是band2 但因為是男校 加上訓輔皆弱 操行學習動機比一般band2 差很遠 除非你肯定你的孩子能進精英班 否則不建議

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我其實都唔知點定+

原帖由 cubixluk 於 15-11-21 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我其實都唔知點定 BANDING, 唔敢太高估, 所以先咁樣幫自己小朋友定渣,.....
問返老師。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!