用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區vs深水埗區,對男仔會穩陣啲呢? ...
樓主: CJBB
go

葵青區vs深水埗區,對男仔會穩陣啲呢? [複製鏈接]

回覆:phoebekk 的帖子

正常也應回葵靑

回覆:hkpapa852 的帖子

借樓主地方請問大家,bang2b男仔就讀荃灣關小,家住深水埗,應該留守荃灣還是回歸深水埗呢?

回覆:judy898 的帖子

Band 2中男生,兩區也少選擇!是否需要想想轉區會否跌banding!

因為有些人説深水埗banding與荃灣比,深水埗略為高少少少!不知真定假,請其他家長指教!

我的情況和樓主一樣,但小學老師不贊成轉回葵青網,指葵青網人數多,兒子跨網有機會跌Banding , 我現在都煩緊,未知點做好

elbar  各有各好   發表於 15-11-20 19:49
san :-P

judy898 發表於 15-11-19 13:49
借樓主地方請問大家,bang2b男仔就讀荃灣關小,家住深水埗,應該留守荃灣還是回歸深水埗呢?

...
是否可考慮TW聖芳濟?

phoebekk 發表於 15-11-18 18:02
請教吓女仔B1A~B又是否值得誇回葵青區呢?會否跌band, Thanks
回 KT 好少會跌, 冇得再跌

SSP可選上智, 機會很大呀!
KT 選SM, 上智好過SM

睇下你心水啦!
如想入LW, 就博D

如係SSP, 我會選上智,不會回歸

回覆:chocolatebean 的帖子

我也想過聖芳濟,
但班主任話跨區讀書浪費很多交通時間,
從家到學校的期間真空期長,
學壞的機會都多點,
聽來又好有道理。
可相比之下,
荃灣的band2中學又好過深水埗區,
所以呀,取捨的過程無限煩惱!

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 15-11-20 10:50
回 KT 好少會跌, 冇得再跌

SSP可選上智, 機會很大呀!
SSP 仲有聖母玫瑰, 個人覺得留係 SSP 會著數 d, 但聖母玫瑰隔涉少少.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

judy898 發表於 15-11-20 11:13
我也想過聖芳濟,
但班主任話跨區讀書浪費很多交通時間,
從家到學校的期間真空期長,
會唔會學壞好睇小朋友本質, 係心野既就算學校係屋企隔離佢都會搵到藉口走去玩.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

judy898 發表於 15-11-19 13:49

...
B2學生, 荃灣選擇多過深水埗.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sanli77 發表於 15-11-20 09:50
我的情況和樓主一樣,但小學老師不贊成轉回葵青網,指葵青網人數多,兒子跨網有機會跌Banding , 我現在都煩 ...
只要唔係邊緣人, 跌Band既機會極低.

B1男仔留係SSP升中, 得銘賢, 長天, 黃棣珊 (呢間真係B1?), 瑪神 (以入U率計, 只能當B2)呢幾間英中有較多位可選 (咁仲有LS, 九華同沙田個堆英中, 每間留2個位俾你抽), 抽中機會率較去葵青低3成

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:sanli77 的帖子

但如band 1尾或band 2 ,那轉回葵青係必然的選擇,因為Ssp男仔band 1c只有兩間,band 2頭好像也不過三間!但葵青就多好多學校了

如深水埗區,女仔留守SSP也不差!但男生就真系好頭痛,尤其band 2生,好少學校選擇!如現在讀荃灣學校,我情願留守荃灣,起碼唔使怕跌band問題,而且學校老師肯定熟悉本區中學情況多於其他區,這樣老師也可比到較適合小朋友讀的學校資料和意見!
至於,遠近會否學壞,這已不是家長能控制和預算的問題!因為上到中學生涯,朋輩的影響遠高於家長,家長可做的是只有多了解他們!

路過一問, 而家阿仔讀緊葵涌小學, 小五, 剛搬了往黃大仙, 成績暫時估計- B1B-B2A ( 佢全級120 人, 考頭3X 人)
咁我應該跟住區好定葵青區好呢???

我個人打算, 自行揀二間住區呢邊 ( STUDY 中)  , 而抽獎就跟小學校網.

咁樣步署可以嗎????? 請各位指教一下....

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-11-20 13:38
只要唔係邊緣人, 跌Band既機會極低.

B1男仔留係SSP升中, 得銘賢, 長天, 黃棣珊 (呢間真係B1?), 瑪神 (以入 ...
早幾年問過係度任教既親戚好唔好, 佢好快咁話唔好, 差左好多, 到底係唔係要落車既 B1, 佢無答到我.

cubixluk 發表於 15-11-20 14:03
路過一問, 而家阿仔讀緊葵涌小學, 小五, 剛搬了往黃大仙, 成績暫時估計- B1B-B2A ( 佢全級120 人, 考頭3X  ...
3X/120都只係B1C-B2A?

咁間小學既B1%都好低喎!

回覆:miriam 的帖子

大家講的都各有各道理,
選擇的過程太過煎熬,
7月5日之前,我恐怕都不好過

引用:Quote:cubixluk+發表於+15-11-20+14:03+路

原帖由 hkpapa852 於 15-11-20 發表
3X/120都只係B1C-B2A?

咁間小學既B1%都好低喎!
人問我又問下,小兒的小學在黃大仙區級120人左右,每年大約有五十人升上內外區B1中學,請問是否二線小學?是否只要考50之内都是B1生呢?

metrochung 發表於 15-11-20 15:12
人問我又問下,小兒的小學在黃大仙區級120人左右,每年大約有五十人升上內外區B1中學,請問是否二線小學? ...
黃大仙區可以叫一線既小學基本上得3間:

保良局錦泰
嘉諾撒小學(新蒲崗)
嘉諾撒小學

兩間嘉諾撒每年都有4X%-5X%學生升去B1中學, 錦泰傳聞每年有近40%-50%升上保一

除呢兩間外, 其餘最多只算二線
‹ 上一主題|下一主題