用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下
樓主: kikiboy
go

有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-26+11:57+編輯+

原帖由 憫父 於 15-10-26 發表

一般 BAND 1 或 BAND 2 不參加派位直資中學對 SEN 的支援都很 ...
會否有個list那麼學校會收這類小朋友?
或者有咩渠道知道,那一類學校願意提供更多個資源去支持那些小朋友?
如果沙田區嘅B2有那些選擇?

引用:我小朋友第一次呈分試B2,+由東區轉九龍城校

原帖由 kikiboy 於 15-10-21 發表
我小朋友第一次呈分試B2, 由東區轉九龍城校網,有冇校風好、包容性大嘅中學推介?

...

可參考教育局通函:

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/special/support-subsidy/special-school/school-partnership-scheme/index.html

參與的中學如下:
東區劉永生
油尖旺信義
沙田聖若瑟
大埔卍慈
荃灣李炳
屯門鄺錫坤

引用:+本帖最後由+khmama+於+15-11-7+00:02+編輯

原帖由 khmama 於 15-11-07 發表
唔該khmama資料! 12月5號會參觀劉永生。

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆:kikiboy 的帖子

直資,考慮匯基(東九龍)基督教氣氛濃厚,老師有愛心,但應是B1c

我住沙田,仔仔6年班喇,亞氏保加,佢想入英中。我考慮咁邊間英中學校適合佢。

回覆 Cat108 的帖子

我都想知。。

回覆:有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下

上到中學我真係唔係好大期望學校比到咩支援、訓練,主要希望入到校風較好、學校包容較大嘅中學,好擔心佢比人“蝦"

引用:Quote:原帖由+憫父+於+15-10-26+發表本帖最

原帖由 Cat108 於 15-11-06 發表
會否有個list那麼學校會收這類小朋友?
或者有咩渠道知道,那一類學校願意提供更多個資源去支持那些小朋友 ...
聽江湖傳聞
去學校開放日、簡介會

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+khmama+於+15-11-7+00:02+編輯

原帖由 khmama 於 15-11-07 發表
今年行政長官卓越教學獎,其中一個係評sen教育,等出年7月出結果睇睇點

引用:我住沙田,仔仔6年班喇,亞氏保加,佢想入

原帖由 octopus_mok 於 15-11-17 發表
我住沙田,仔仔6年班喇,亞氏保加,佢想入英中。我考慮咁邊間英中學校適合佢。 ...
沙田區好多英中校風都好好,同小朋友去多D開放日睇下,再考慮成績方面,邊間適合小朋友多D。我仔係ADHD,我都頭痕,只有帶佢去睇,回家分析下每間學校的優點缺點。入B1又怕吃力,B2佢又唔想,我都好煩。

路過,請問九龍城網那間B1中學較包容、鼓勵小朋友?見旅港开平不錯是嗎?聽說有些非常傳統嚴格如華英,對專注力弱既小朋友是否不合適?小兒三年級,不專心但未至食藥,現小學太嚴且忙,感覺錯配了。现他是否b1也言之尚早,只是小學階段還可引導佢,中學要靠他自己,怕選擇錯誤留班收場,返唔到轉頭,有經驗家長麻煩指教下。

kikiboy 發表於 15-10-21 15:05
另外,想報一間直資比佢試下。
上網看到直資英中聖道迦南有支援SEN

引用:我小朋友第一次呈分試B2,+由東區轉九龍城校

原帖由 kikiboy 於 15-10-21 發表
我小朋友第一次呈分試B2, 由東區轉九龍城校網,有冇校風好、包容性大嘅中學推介?

...
有冇留意彭學高?同學好似比較乖,學校包容方面都好似唔錯。

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+15-10-21+發表我

原帖由 metrochung 於 15-11-24 發表
有冇留意彭學高?同學好似比較乖,學校包容方面都好似唔錯。
有呀,已參觀了

引用:Quote:kikiboy+發表於+15-10-21+15:05+另外

原帖由 sophyma 於 15-11-21 發表
上網看到直資英中聖道迦南有支援SEN
那裏看到?

上年有家長在 EK 內對 聖 XXX 表示不滿,不滿他們不理會 SEN 學生。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2745913&page=5#pid38044423

引用:上年有家長在+EK+內對+聖+XXX+表示不滿,不

原帖由 憫父 於 15-11-27 發表
上年有家長在 EK 內對 聖 XXX 表示不滿,不滿他們不理會 SEN 學生。

http://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
多謝提供資料。

憫父自行有b2學校推介嗎?九龍城、觀塘、黃大仙一帶,小朋友行為情緒冇問題,係社交弱,最擔心欺凌。我知劉永生融合教學做得幾好,但似乎太進取,而且返學遠。

kikiboy 發表於 15-11-27 08:10
多謝提供資料。

憫父自行有b2學校推介嗎?九龍城、觀塘、黃大仙一帶,小朋友行為情緒冇問題,係社交弱,最 ...

若是 SEN 學生,行為情緒沒有問題,如果想自行階段報參加派位中學,可以試 基道 / 彭學高。

這兩間中學的校風都不錯。

按校務報告來看,基道的公開試表現較好。

憫父 發表於 15-11-27 08:32
若是 SEN 學生,行為情緒沒有問題,如果想自行階段報參加派位中學,可以試 基道 / 彭學高。

這兩間中學的 ...
如果何官、文理會唔會太進取呢?(如果咁好彩收咗)會唔會讀得好辛呢? 自行又想試高少少。基道聽講好谷學生是嗎?
胡兆熾、五筍節又如何?
唔好意思,好多問題。

回覆:sophyma 的帖子

學校說明無老師支有特別需要的學生,
請不要揀這校吧!

‹ 上一主題|下一主題