用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣?
樓主: ELJCHL
go

如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣? [複製鏈接]

引用:我仔都是今年選科,我在去年已去中三選科家

原帖由 ccj2008 於 15-10-22 發表
我仔都是今年選科,我在去年已去中三選科家長會旁聽,學校請咗5位剛入U的師兄,師姐分享經驗,他們都是話 ...
thx all sharing

I love my dear husband and dear daughter.

其實興趣同能力就好似雞同雞蛋一樣,有興趣可能會越讀越好,但有能力亦自然會培養出興趣來。我個人就傾向能力為先。以本人姪女為例,初中時佢對physics好有興趣,所以佢揀咗phy同bafs,但因為佢數理思維一般,力有不逮,結果F5搞到要留班,咩興趣都打沉哂,留咗班成績都係好一般。佢今年dse都預咗唔掂,估計都只可以讀副學士。所以光有興趣而忽略能力只會是事倍功半。

王家爸爸  在大多數情況下,興趣同能力係two sides of the same coin  發表於 15-10-22 19:44

wyl 發表於 15-10-22 19:11
其實興趣同能力就好似雞同雞蛋一樣,有興趣可能會越讀越好,但有能力亦自然會培養出興趣來。我個人就傾向能 ...

同意,已向有高中的子女媽媽取經,她們都說有興趣,未必是有能力,有時真的很難選.

回覆 MariaTsui 的帖子

兩者都要考慮,中學以能力為先,大學以興趣行頭。

回覆:如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣?

選科一定要有興趣先,如果全無興趣真的頗難讀落去,當然亦要考慮能力同成績,如數理感弱硬要讀phy, 讀M2 一定辛苦亦未必讀得好,分分鐘事倍功半,又或沒興趣讀歷史但修歴史,一定死得!
通常選有能力又有興趣嘅先會越讀越起勁。其實經歴初中孩子對那些科目能力較強應該已顯現,再看看大學裡有那些有興趣科目想讀,可朝著呢個方向去揀,如果真的全無頭緒,就選大路啲嘅百搭科,千萬別跟同學去選。

王家爸爸    發表於 15-10-23 11:46

回覆:如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣?

仲有一樣唔好忽略 中四選科都要計中三成績 你選科時學校都選你 唔夠分未必又讀3x又m2 到時就唔夠選了

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-22 23:05
選科一定要有興趣先,如果全無興趣真的頗難讀落去,當然亦要考慮能力同成績,如數理感弱硬要讀phy, 讀M2 一 ...
去到中三中四,基本上已經大約知小朋友既興趣係邊方面。

cow 發表於 15-10-22 19:42
回覆 MariaTsui 的帖子

兩者都要考慮,中學以能力為先,大學以興趣行頭。
我反而覺得中學以興趣行先,大學以能力為先。
原因係中學讀有興趣既科目,自然讀得好啲,成績好啲,入大學容易啲。到左大學,老實講,始終需要為將來搵食做準備,讀有能力讀好既科目,成為行業中既尖子,對自己同對社會都最有利。

回覆:王家爸爸 的帖子

我牆頭草,兩樣都要同時考慮:;pppp:

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-10-22+23:05+

原帖由 王家爸爸 於 15-10-23 發表
去到中三中四,基本上已經大約知小朋友既興趣係邊方面。
係,好似我仔S3果年發覺對ICT 呢科極有興趣,成績亦好,所以就揀左選修ICT ,雖然好似好多評語在香港不太睇好IT呢行,但我仔真係越讀越起勁,而且佢自己本身數學好,所以英,數,ict 成績不錯,佢亦鎖定目標要入大學修讀電腦工程,所以興趣可以影響好大。以往見唔少學生理科人選了文科,文科人揀了理,沒興趣/錯配真係害死人

我仔仔今年都是中三, 之前就叫我選...我看他數學最好, 便建議理科 物理/化學/M2 等, 看今年他自己成績...他都有說想工程方面, 但他近來說聽學校的師兄說校內的物理不行, 因老師不好又多學生不合格令他退堂
改選會計比較好因多數計, 可配合工程 但他一向不喜坐定定的又點合他呢 ?  他反說我不明...因會計有好多野學不只學會計喎
我就真的不太清楚是否現在改了課程內容

MariaTsui  Accounting的數跟工程的數是不同的.  發表於 15-10-24 11:44
MIHO

我覺得F3都未好睇得出理科人或文科人,F3時 PHY, CHEM, BIO仲係幾淺,見得多文理科成績差不多既學生,就揀咗讀理科, 點知讀上去先知中招唔岩讀。如果可以,F4選修8科就最穩陣,文理商兼備,讀唔掂隨時可DROP兩科。

數學好,理科人。語文好,文科人。
兩者皆好,也文也武。

王家爸爸  兩者都差,屎坑關刀   發表於 15-10-24 09:38
洋蔥頭媽咪    發表於 15-10-24 08:02

引用:+本帖最後由+MIHO.WAH+於+15-10-24+00:09+

原帖由 MIHO.WAH 於 15-10-24 發表

我仔仔今年都是中三, 之前就叫我選...我看他數學最好, 便 ...
你兒子諗法啱架,現今世代學校會鼓勵文中有理,理中有文咁去選,除非已清晰知道自己欲走方向或將來志願,否則唔一定好似以前我地果代要phy,chem,bio 咁讀。
講番你仔仔數學好,你又想佢讀工程,兒子似乎又喜歡econ , 如能選 phy, chem ,econ +M2 絕對係完美組合,大學大部份科目亦能涵蓋,將來如選工程 phy 就相當重要,如決定選而學校又教得差或考慮自行補習,雖然家長有意仔仔會讀工程,但有時孩子要再讀上去方能知自己能力同興趣,話唔定econ 會讀得出色轉行呢條路都唔奇,條條大路通羅馬,始終係兒子讀,就讓兒子自行決定啦!

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔就是想這個組合phy+chem+econ+M2,不過相當熱門,M2仲心大心細,他驚到中五頋及不到,變咗浪費時間

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 我仔就是想這個組

原帖由 ccj2008 於 15-10-24 發表

我仔就是想這個組合phy+chem+econ+M2,不過相當熱門,M2仲心大心細,他驚到中五頋 ...
M2的確要用好多時間,但如果有能力一定要揀,如果真係讀唔掂,S5仲可以drop.

誤會了, 不是我選工程的, 是我仔仔自己想...可能舅父是而有些朋友都係做此行. 而會計我個人覺得不合是因為好像文人做的.
MIHO

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 誤會了,+不是我選

原帖由 MIHO.WAH 於 15-10-24 發表

誤會了, 不是我選工程的, 是我仔仔自己想...可能舅父是而有些朋友都係做此行. 而 ...
Sorry, 可能我誤會了,不過如果日後想選工程,phy 其實都幾重要,或者建議仔仔可否選修再加補習,如果可以的話考慮選3x,揀多科econ啦,多一條出路比自己,去到S5如認為不合自己仍可drop

謝謝, 了解各位給予的議建, 我想都會先由他自己決定想讀的才重要的.
餘下科目到時再選, 反正最後都要看學校有否位.
MIHO

引用:Quote:喧嘩+發表於+15-10-22+08:16+醫生冇b

原帖由 cow 於 15-10-22 發表
不大正確.
早兩日校長喺中三揀科講座講架

‹ 上一主題|下一主題