用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?
樓主: sammag
go

請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?

MASAYA 發表於 15-11-1 14:29
因為我見到某B1C中學之前既同學乙三乙四 (自行冇揀) 都入到, 某個名次突然乙一都唔入, 抽左之後志願, 咁呢 ...
正常情况下,乙三、四入到B1校,一定係B1生。原因係世界上唔會有太多死雞可以执,B2生一般最多只能在乙一执到,乙二已經少見,乙三就更不用說。

回覆 hoyeef 的帖子

咁得返1間學校就冇強弱之分,當然係33.33%係band1啦!

王家爸爸  答得有趣  發表於 15-11-1 19:48

MASAYA 發表於 15-11-1 14:29
因為我見到某B1C中學之前既同學乙三乙四 (自行冇揀) 都入到, 某個名次突然乙一都唔入, 抽左之後志願, 咁呢 ...
另外,由於第一位同學喺B1,第二位同學喺B2,所以基本上可以用两位同學的名次大概估到B1比例。但如果用上述方法估,要留意兩個變數:1. 教育局用標準分,而學校成績表用絕對分,兩者可能有差異;
2. 要用上年的B1比例,唔係B1人數,所以如果今年少咗人(例如轉咗小班),雖然B1比例不變,但B1人數有變。

王家爸爸 發表於 15-11-1 19:44
另外,由於第一位同學喺B1,第二位同學喺B2,所以基本上可以用两位同學的名次大概估到B1比例。但如果用上述 ...
唉, 越聽個頭越痛, 啪返粒panadol先。

唔好意思, 因為我校升B1學校好浮動, 請問女女2019年升中一, 係應該參考邊年畢業生升中分布? 因為2018年剛考Pre-S1, 係會直接影響2019年嗎? 如是, 2019年用新比例, 咪無前人參考, 好大鑊? 呢年學童人口多咗好多喎。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-1+14:29+因為我

原帖由 王家爸爸 於 15-11-01 發表
另外,由於第一位同學喺B1,第二位同學喺B2,所以基本上可以用两位同學的名次大概估到B1比例。但如果用上述 ...
請問係區人數定學校人數,如果學校上年人數同今年一樣,咁係咪可以睇番上年人數就大約估計到今年入band1人數
比如上年130人,有70人派band1中學,咁今年估計考60band1機會都高,謝謝

little_yolky 發表於 15-11-2 15:18

唔好意思, 因為我校升B1學校好浮動, 請問女女2019年升中一 ...
老實講,2019年升中一,係三、四年之後既事,學校Banding同升中既變數很多,所以依家諗咁多可能係過份擔心。到不如花多啲心思係打好語文同數學基礎上,可能更實際。

little_yolky  吓,教育局會變咩?BTW,語文數學基礎打好咗了  發表於 15-11-2 17:08

whywhywhywhy 發表於 15-11-2 15:38
請問係區人數定學校人數,如果學校上年人數同今年一樣,咁係咪可以睇番上年人數就大約估計到今年入band1人 ...
學校升中人數、區升中人數同全港升中人數都會有影響。其中自己學校升中人數影響最大。
例如,假設學校有四班,以往每班有32人,但係五年前轉小班,今年係第一屆小班,每班只有25人。假設學校係中游學校,而且剛好有三分一B1,咁樣舊年排40係B1,但係今年排40就係B2。

little_yolky 發表於 15-11-2 15:18

唔好意思, 因為我校升B1學校好浮動, 請問女女2019年升中一 ...

2016同2018年既Pre-S1成績, 以妳阿女間學校, 以top 20%當B1先安全, 因為真係幾浮動吓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-2 17:05
2016同2018年既Pre-S1成績, 以妳阿女間學校, 以top 20%當B1先安全, 因為真係幾浮動吓
...
2018無之前參考數字, 好牙煙。都係雙數年好, 雖然要考pre-S1, 但起碼之前banding有得參考

whywhywhywhy 發表於 15-11-2 15:38
請問係區人數定學校人數,如果學校上年人數同今年一樣,咁係咪可以睇番上年人數就大約估計到今年入band1人 ...
你既例子中,上年130人,有70人派Band1中學,如果你想比較準確(無辦法做到絕對準確)地知道實際情況,你需要估計幾多人係B1學生,幾多人係幸運號碼細而選校策略好既B2學生。

例如,如果你估70人派Band1中學中只有40人係B1學生(即係有30人係B2生),又如果你估130人中有60人係B2學生,咁你大約知道,B2學生有一半機會入B1學校。

如果今年升中都係130人,咁你大約知道頭40人一定可以入B1學校,跟住既60人有一半機會。
但係如果今年升中人數少左兩成,只有104人,咁你大約知道頭32人一定可以入B1學校,跟住既48人有一半機會。

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-11-2+15:38+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-02 發表
你既例子中,上年130人,有70人派Band1中學,如果你想比較準確(無辦法做到絕對準確)地知道實際情況,你需 ...
問題係我點先知有几多係band2入左band1?

little_yolky 發表於 15-11-2 17:09
2018無之前參考數字, 好牙煙。都係雙數年好, 雖然要考pre-S1, 但起碼之前banding有得參考  ...
考pre-s1有咩問題?好似唔係好想考咁?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 15-11-2 17:05
...
所以, 我都可能保守起見, 自行博一間, 自行二聯繫, 然後大抽奬乙一用聯繫位, 咁就穩陣D。

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+15-11-2+15:38+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-02 發表
你既例子中,上年130人,有70人派Band1中學,如果你想比較準確(無辦法做到絕對準確)地知道實際情況,你需 ...
即係要隱陣就要考頭40,先謝謝王家爸爸

whywhywhywhy 發表於 15-11-2 17:24
問題係我點先知有几多係band2入左band1?
講真,需要估,唔會完全準確,但係可以估得有幾準確就睇小學比幾多資料你,或者你同師兄師姐可以得到幾多料。

例如東區,全部大約2,000個位,有500個剩餘,即係用左1,500個,入B1既機會係745/1,500(即係有50%)。如果估三分之一人係B1(小學其實可以估到,家長收得足夠多料都應該唔會估得太遠),即係有500個B1學生。換言之,500個B2學生中有大約一半(245個)入B1校。

當然實際情況複雜好多,例如有幾多自行入(小學其實可以從名次、選校資料和所入學校大約可以估到),有幾多有特異功能等等。

王家爸爸 發表於 15-11-2 17:55
講真,需要估,唔會完全準確,但係可以估得有幾準確就睇小學比幾多資料你,或者你同師兄師姐可以得到幾多料 ...
係,其實小學可以掌握唔少資料,但唔知點解好多唔畀小六家長知
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-1+11:11+即係16

原帖由 miriam 於 15-11-01 發表
14 年個屆有考 PS1, 所以對 15 年派位有影響, 到 16 年又會再考 PS1, 但成績只會影響 17 年個屆, 所以 16  ...
咁係咪17年9月升中果批,就冇資料依據?

MASAYA 發表於 15-11-2 18:22
係,其實小學可以掌握唔少資料,但唔知點解好多唔畀小六家長知
咪又係....多B1生既小學認為無需要講....你係頭1/3就一定係B1...唔憂無生意
少B1生既小學就唔敢講....無理由頭1/3都唔係B1...趕客走咩

sammag 發表於 15-11-2 20:22
咁係咪17年9月升中果批,就冇資料依據?
有可能偏差大左啫 ~~~

mcl203 發表於 15-11-2 20:46
咪又係....多B1生既小學認為無需要講....你係頭1/3就一定係B1...唔憂無生意
少B1生既小學就唔敢講....無理 ...
都小六仲趕咩客...