用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 食頭髮
go

食頭髮 [複製鏈接]

唔知係咩原因,小朋友會執頭髮食,了解過其實佢知道唔好味同唔食得,不過都係冇咩用。。。
有醫生講話呢d叫異食癖,有冇小朋友都有咁情況?你地點做?

0    0    0    0

我個仔剛三歲返K1. 又係唔知點解, 返學後又成日放嘢入口食. 唔止頭髮, 塵, 玩具, 鉛筆同紙. 總之, 咩鬼嘢都放入口, 見到叫佢唔好話會肚痛. 佢仲放快D, 仲話食垃圾. 比佢激到半死. 我都想知有咩辦法!

引用:我個仔剛三歲返K1.+又係唔知點解,+返學後又

原帖由 taboba 於 15-10-20 發表
我個仔剛三歲返K1. 又係唔知點解, 返學後又成日放嘢入口食. 唔止頭髮, 塵, 玩具, 鉛筆同紙. 總之, 咩鬼嘢都 ...
有冇問過學校應該點做?

回覆 callmebabe 的帖子

冇呀? 其實小朋友的行為, 是否係暫時性? 過一排唔做便可以唔理. 我個仔依家間中會咁做, 已減少很多了.

引用:回覆+callmebabe+的帖子 冇呀?+其實小朋友

原帖由 taboba 於 15-11-02 發表
回覆 callmebabe 的帖子

冇呀? 其實小朋友的行為, 是否係暫時性? 過一排唔做便可以唔理. 我個仔依家間中會 ...
學校有叫你小朋友去做評估嗎?如果食d唔食得嘅野,只係一兩次為之貪玩,但係間唔中食應該是有心理病。。

我囡成日都食頭髮。如果眼訓重會將頭髮吉眼。有時累食大人頭髮。訓覺喜歡將頭髮吉住臉訓

回覆 tomato0765 的帖子

同我女一模一樣呀, 又係鍾意食頭髮+用頭髮吉眼吉面。尤其眼訓果陣。試過鬧佢叫佢唔好, 隔一陣趁無人留意又靜雞雞拎d頭髮食同玩。

引用:回覆+tomato0765+的帖子 同我女一模一樣呀

原帖由 豬C9 於 15-11-19 發表
回覆 tomato0765 的帖子

同我女一模一樣呀, 又係鍾意食頭髮+用頭髮吉眼吉面。尤其眼訓果陣。試過鬧佢叫佢 ...
咁你地有帶小朋友評估或睇醫生嗎?學校老師有冇留意到?

我女女4歲都係喜歡食頭髮,耐心解釋,責駡,用生病嚇她,很多方法都無用,过一排又被發現偷偷吃,真是不明白,有甚麼好方法

引用:我女女4歲都係喜歡食頭髮,耐心解釋,責駡

原帖由 KE03111 於 15-11-21 發表
我女女4歲都係喜歡食頭髮,耐心解釋,責駡,用生病嚇她,很多方法都無用,过一排又被發現偷偷吃,真是不明 ...
我都想知。。。

‹ 上一主題|下一主題