用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三學生多負荷 TSA惹的禍?
樓主: TwinWong
go

小三學生多負荷 TSA惹的禍?   [複製鏈接]

我小朋友已小四了,回故以前由小一開始已有練習操卷,到小三時操tsa卷已經常識了。平時功課6-8樣,星期5至少10樣,每星期中,英默各一。因tsa關係初期仲要每星期抽一天早返半個鐘,小朋友已好累了。中期更加至每星期兩天,星期六也要返半天,後期每星期抽三天返一早。學校仲有出通告一齊禱告tsa。唉!大人都累啦!辛唔辛苦你地可以想像一下!

anixon  一齊禱告tsa。。。  發表於 15-11-11 08:04
bbforever  應該向學校反映  發表於 15-11-8 18:24
Yanamami  惨無人道……  發表於 15-10-26 08:29

回覆:小三學生多負荷 TSA惹的禍?

無操過

little_yolky 發表於 15-10-23 10:44
今年開始, 連阿妹小一都要做中文TSA了
有咗大女嘅經驗, 唔洗怕搞唔掂啊妹

little_yolky  大女時完全唔駛做。  發表於 15-10-26 12:45

little_yolky 發表於 15-10-23 09:12
令人好震驚我間愉快學習學校, 阿妹今年小一居然要做TSA練習。不過唔知點解佢哋操嚟操去都係中文, 小一係一 ...
聆聽真係好易唔合格, 因為小朋友注意力較難集中
聽覺型(一聽就記得),
視覺型(睇得好快就入腦),
圖像联想型(要靠睇圖先至能夠联想事物)
試睇下小朋友係邊類型, 唯有对症下葯

回覆:palmchristy 的帖子

我女今年小四,上年學校都無操tsa,抽中考 oral仲不知幾開心,早排佢睇電視見話取消tsa,仲話仲咩要取消,佢仲話都唔辛苦,好好玩

回覆:angeldumbo 的帖子

好多家長無獨立思考能力,人地語點就點,中晒教脅計!

MASAYA  一邊中教協計, 一邊中教局計  發表於 15-11-7 23:07

sammag 發表於 15-10-23 09:40
咪就係考試機器囉... > <

我的小朋友今年P.3要考TSA,我睇到呢D操練最大目的係....減少技術性失分

TSA 原意好,但正如鮮魚行前校長說,TSA已經被異化,邊個帶頭異化TSA? 異化咗既TSA還要唔要呢?

Chun_ng 發表於 15-10-25 23:10
我小朋友已小四了,回故以前由小一開始已有練習操卷,到小三時操tsa卷已經常識了。平時功課6-8樣,星期5至 ...
呢度冇乜人睇到你架, post多幾次都會繼續話邊有學校咁操架, 補堂操TSA? 未見過喎, 或者只叫你開學校名, 你唔打算開名就叫你唔好講架喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我小朋友已小四了,回故以前由小一開始已有

原帖由 Chun_ng 於 15-10-25 發表
我小朋友已小四了,回故以前由小一開始已有練習操卷,到小三時操tsa卷已經常識了。平時功課6-8樣,星期5至 ...
「學校仲有出通告一齊禱告tsa。」,呢個先至係亮點,如果學校花咁多額外時間、心機、精力去操TSA、倒不如花呢啲資源去攪好基本學術質素仲更加實際啦。

Soundervolt 發表於 15-11-8 01:09
「學校仲有出通告一齊禱告tsa。」,呢個先至係亮點,如果學校花咁多額外時間、心機、精力去操TSA、倒不如花 ...
我覺得亮點係佢冇講結果,操左幾年係咪真係做份TSA冇問題?
Learning to Read, Reading to Learn.

無病呻吟,問病因? 好多家長根本從未感受過 TSA之苦,怎會要求取消TSA呢? 痛苦呻吟個班,唔該講清楚D。一學期做一次TSA 卷,要人認同是壓力,確有難度!

Chun_ng 發表於 15-10-25 23:10
//因tsa關係初期仲要每星期抽一天早返半個鐘,小朋友已好累了。中期更加至每星期兩天,星期六也要返半天,後期每星期抽三天返一早。//

應該係用左隱形墨水, 所以都係唔夠清楚, 算數啦, 冇經歷過只可以話 "何不努力d" , sosad

我今年六張幾.重睇教育王國.?因我係褓母車司機.現接九龍區最頂3所名校.我相信各同學都好用功.因為大家都知道.由小開始就要打好個底有些學校一年級已讀二年級嘅書.現時TSA我問過多位家長意見.大多數都話可以多點知識可以接受.好過打機同玩電話浪費時間.各位家長.現在多磨鍊對各位是先苦後甜!                  

回覆 Hiacelady 的帖子

我 小朋友 間 學校 無 操, 而 我 覺得TSA 題目 頗 淺,  無 需 擔心,  但我  知 同 區 學校 日日操 到 六 點

名校之所以名,相信唔係呃返黎同絕非浪得虛名,入得去讀都預左要谷(唔好同我講話唔係呀唔覺谷呀呢d費話,這只因為你自己一開始已谷緊了。)但如全港小學都學生水平都係咁勁的話,根本就唔會有人話會有壓力啦。

ronniedad 發表於 15-11-8 22:20
名校之所以名,相信唔係呃返黎同絕非浪得虛名,入得去讀都預左要谷(唔好同我講話唔係呀唔覺谷呀呢d費話, ...
十隻手指有高低. 校長何必追求個個學生考好成績(包括TSA). 不停操只會影響水平下之學生, 辛苦極了.

我女都無TSA壓力,上年無被抽中,還有點唔開心,好想被抽中

回覆:TwinWong 的帖子

去英國, 美國讀書也要林林種種考試!也去抗議嗎!小朋友心中學到什麽?

Hiacelady 發表於 15-11-8 20:39
我今年六張幾.重睇教育王國.?因我係褓母車司機.現接九龍區最頂3所名校.我相信各同學都好用功.因為大家都知 ...

當你親身感受到一個6YRS 小朋友早7晚8 既時候唔知你會唔會都講同一番說話, 晚8 仲要係唔太多功課, 冇默書,冇測驗, 如有唔可能晚8. 我唔識欣賞呢種先苦後甜
‹ 上一主題|下一主題