用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三學生多負荷 TSA惹的禍?
樓主: TwinWong
go

小三學生多負荷 TSA惹的禍?   [複製鏈接]

palmchristy 發表於 15-10-22 11:25
較為強調愉快學習的學校, 會唔會過左小一小二蜜月期以後, 小三開始因為要面對現實應付TSA, 先開始狂操呢?
...
令人好震驚我間愉快學習學校, 阿妹今年小一居然要做TSA練習。不過唔知點解佢哋操嚟操去都係中文, 小一係一本TSA練習, 幾好, 做完聆聽阿妹唔合格, 知道佢既問題係乜, 題目亦唔深。家姐小三就杰D, 小朋友人人攞一份返去, 輪流交換做, 日日一份課堂做, 有時也會回家做, 聆聽就用統一買的那本, 但我唔明白做嚟做乜, 因為阿女話佢中文成績屬全班中游但做TSA已經好高分,  唔通學校想人人100分?

暫時英文只派過一份oral練習, 數學就連影都未見。有朋友仔話佢哋學校一星期要加3日留堂操卷, 其實家長可唔可以要求唔留校加操? 坐校車點算?

引用:Quote:sheffield+發表於+15-10-22+11:16+回

我仔學校小三時, 逢星期六早上要返學操TSA, 想晏些起身都比學校剥削左...

不過平時係唔會有TSA功課帶返屋企做.

我仔話TSA淺過平時學校既野好多.

little_yolky 發表於 15-10-23 09:12
令人好震驚我間愉快學習學校, 阿妹今年小一居然要做TSA練習。不過唔知點解佢哋操嚟操去都係中文, 小一係一 ...
除咗書及作業,好多時學校都會買d練習來增潤課程,就算唔買TSA練習,都會買xxx精練!不過TSA練習就跟足TSA試卷format ,等學生熟習下答卷模式啫,我學校都有買中及數,中旳閱讀及寫作多數留在長少少的假先做,數一星期做幾頁咁上下………好輕鬆

little_yolky  係,做TSA試卷format個D。  發表於 15-10-23 09:29

sammag 發表於 15-10-23 09:26
我仔學校小三時, 逢星期六早上要返學操TSA, 想晏些起身都比學校剥削左...

不過我仔話TSA淺過平時學校既野 ...
如果同學仔星期六好似我女咁由9:30排興趣班排到5:30點辦? 可唔可以返屋企自己做?

little_yolky 發表於 15-10-23 09:30
如果同學仔星期六好似我女咁由9:30排興趣班排到5:30點辦? 可唔可以返屋企自己做? ...

係一定要返學操, 當上堂咁, 自己安排調動興趣班時間

sammag 發表於 15-10-23 09:26

不過平時係唔會有TSA功課帶返屋 ...
既然淺過點解仲要操?

little_yolky 發表於 15-10-23 09:37
既然淺過點解仲要操?

咪就係考試機器囉... > <

little_yolky  D校長諗乜的   發表於 15-10-23 09:43

引用:Quote:sammag+發表於+15-10-23+09:26+我仔

原帖由 little_yolky 於 15-10-23 發表
既然淺過點解仲要操?
我覺得學校係買個保險,而且藉住操下增加學生水平,準備高小課程。有些小四已開始緊張,不是TSA年级,但要分精英班,入到要操,入不到又要補底……又話準備呈分。

natnatbaby 發表於 15-10-23 09:45
我覺得學校係買個保險,而且藉住操下增加學生水平,準備高小課程。有些小四已開始緊張,不是TSA年级,但要 ...
但係無端端又話放學操,又話禮拜六操,仲唔係一兩次,咁搞法,仲有好多興趣班 / 補習班唔係話改就可以改嘛,放學操仲有接送問題。唔知要操幾耐呢,好彩我哋暫時無聽講要留校操。

little_yolky 發表於 15-10-23 09:12
令人好震驚我間愉快學習學校, 阿妹今年小一居然要做TSA練習。不過唔知點解佢哋操嚟操去都係中文, 小一係一 ...

我兩個女兩間學校都無操, 只係上堂有相關練習, 功課都有一些TSA相關的練習去熟習格式.

我估計你學校只操TSA中文, 係因為以往的TSA在中文方面有人失手, 而其他科目無問題. 要操就全級一齊操, 未必會理會個別學生的表現.

而家愉快學習學校越來越少, 值得珍惜.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-10-23 10:34
我兩個女兩間學校都無操, 只係上堂有相關練習, 功課都有一些TSA相關的練習去熟習格式.

我估計你學校只操T ...
今年開始, 連阿妹小一都要做中文TSA了

palmchristy  你唔駛驚啦.  發表於 15-10-23 10:46

IloveJJ 發表於 15-10-23 09:22
我仔學校係叫谷的學校,反而無操,今年佢小三,係見中文英文都有一本TSA練習(用成個學期),只係一星期做一 ...

以往TSA無問題, 咁咪唔駛操.

以往, 教育局會把TSA成績告知學校, 如果教育局把TSA的成績全港拉curve, 個別科目計, 有一半學校會在平均水準之下, 呢D學校會有較大壓力去加操.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy  你唔駛驚啦.  發表於 1 分鐘前

佢第一次做中文listening唔合格 因為佢係左耳入右耳出, 要教吓佢技巧了。秘技!

palmchristy  秘技係咪塞住右耳?  發表於 15-10-23 11:31

同事在公司download TSA卷,話孩子很喜歡做.

brother4 發表於 15-10-23 11:29
同事在公司download TSA卷,話孩子很喜歡做.
係, 我大女都好鐘意做, 短短哋, 做做下攞到高分就好開心。

brother4  攞到高分就好開心 good  發表於 15-10-23 12:05

我仔學校都冇操

我仔學校TSA 冇操, 買的每科TSA 一本作業都是當補充.

引用:【經濟日報專訊】香港學生功課多、考試多,

原帖由 TwinWong 於 15-10-19 發表
【經濟日報專訊】香港學生功課多、考試多,連評估也多,小三就要做全港性系統評估(Territory-wide System  ...
小三T S A是否真是咁辛苦?我阿仔間學校都是多做二本練習,亦都唔覺學校有太多操練。亦唔覺TSA如文章說咁恐怖。

回覆 BLUEYELLOW 的帖子

Agreed with you.   亦 不 覺 學校 有 操
‹ 上一主題|下一主題