用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果你們比仔仔囡囡出外國讀書,會在幾年班? ...
go

如果你們比仔仔囡囡出外國讀書,會在幾年班?

如果比仔仔,囡囡出外國讀書,會在中幾?
昨晚囡囡問我會唔會比她出外國讀書。我問她,你想唔想,她說讀完中三出外國讀。我話最好完成中六先。
我真是不明白,剛升中一,就咁快想出外讀書。

little_yolky  大學  發表於 15-10-23 11:59
Yanamami  多同学走吖嘛~係禁!  發表於 15-10-19 00:19

回覆:如果你們比仔仔囡囡出外國讀書,會在幾年班

請番海外留學舊post,會一清二楚,中幾留學好處及壞處,中一至中六有分析吧!

回覆:如果你們比仔仔囡囡出外國讀書,會在幾年班?

讀完中二,去外國讀 year 9

留到最後嗰刻。

F.4 / F.6

首先,要仔女明白,個個家庭的情形唔同。
出國讀書幾十萬一年,唔係一句 "我想" 就得。
的確,有 D 家庭好早就比小朋友去 boarding,
但唔係個個父母都想,
父母在小朋友成年之前都有權亦有責任為仔女決定教育路線,
因此,小朋友的意願只可以作為參考,父母有最後決定權。

F.5 or above.

nintendo 發表於 15-12-14 17:13
首先,要仔女明白,個個家庭的情形唔同。
出國讀書幾十萬一年,唔係一句 "我想" 就得。
的確,有 D 家庭好 ...
除左我錢外,還要考慮過去讀乜。

讀Six Form College:叻既讀完中四去讀;冇咁叻既讀完中五先去。

讀 Year 10,年半後考GCSE:叻既讀完中二去讀;一般(冇咁叻)既讀完中三先去。

U.K. Boarding school 收生位較多的年级是 yr 7, yr9 & yr 12.

讀完小六,過去讀yr 7.
讀完f2 ,過去讀yr 9, 用一年時間適應,應付 yr 10 & yr 11 GCSE 課程。
Yr 10 位較yr 9 位少,有些學校唔收yr 10。
讀完f5, 過去讀yr12, 考AL.

kwokyk 發表於 15-12-16 17:26
U.K. Boarding school 收生位較多的年级是 yr 7, yr9 & yr 12.

讀完小六,過去讀yr 7.
我讀書年代好似 First Form (Year 7) 同 Lower Sixth (Year 12) 先叫 Routine Admissions,其他年級入都叫 Non routine Admissions,通常有人走,有位空出來就收。唔知現在是否仍然一樣。

回覆 王家爸爸 的帖子

每年U.K. 學校來HK 招生,都收很多yr 9學生,不知yr 9 是否routine admission。但yr 10 就視乎學校有否空位。
可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3122723&extra=page%3D6

回覆:如果你們比仔仔囡囡出外國讀書,會在幾年班

如果去英國,其實仲要睇下小朋友介唔介意自己大過同學一年,如果會就應該考慮下讀完中一去讀Y9,剛剛可以追返同齡嘅同學。