用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3學生怎麼辦
go

B3學生怎麼辦

B3學生怎樣選學校?家在黄大仙,不介意他區上學,只希望有好校風,大家介紹一下,謝謝

回覆:metrochung 的帖子

林大輝vs聖道迦南vs匯知,有冇家長可以教路?

回覆 metrochung 的帖子

德信,啟思。

cow 發表於 15-10-20 18:03

德信,啟思。
啓思係唔係一定收?

當然唔一定手收,返過去說機會可能小過3成,因兩間都係band2, 但band3可一試,要睇interview表現。

cow 發表於 15-10-20 21:18
當然唔一定手收,返過去說機會可能小過3成,因兩間都係band2, 但band3可一試,要睇interview表現。 ...

如英文聽說不好,會收嗎?啓思有一半老師係外藉,英文會唔好吃力嗎?

Yanamami  英文唔好唔建議啟思~  發表於 15-10-21 09:07

引用:回覆+metrochung+的帖子 德信,啟思。

原帖由 cow 於 15-10-20 發表

德信,啟思。
德信是否多收B2,收少部分B3?

回覆 NurseSally 的帖子

直資資源比較多,好的直資會令學生升呢。好多新進band1(2)直資都有收一定數量的band2(3)生。當然有左幾年DSE成績後,情況可能改變少少,但因直資要交學費,band3生考band2校機會是有啲。
語文啲野,接觸多啲重好。中一開始,六年時間,無問題。

德信應該收band3生多過啟思,只要有機會便試試。校風好緊要,林大輝,匯知我「無意見」。或者可試播道。直資收生有時好怪,有人播道唔收,但其他B1C-B2A校又收。

引用:回覆+NurseSally+的帖子 直資資源比較多,

原帖由 cow 於 15-10-20 發表
回覆 NurseSally 的帖子

直資資源比較多,好的直資會令學生升呢。好多新進band1(2)直資都有收一定數量的ba ...
聖道响順利,離家很遠,因住葵涌!請問聖道、德信、基崇、黃錦輝四間banding 及意見?謝謝!本人甚喜基崇及德信,會apply!

B3?  不是 B1C-B2A?

引用:Quote:原帖由+cow+於+15-10-20+發表回覆+Nu

原帖由 NurseSally 於 15-10-21 發表
聖道响順利,離家很遠,因住葵涌!請問聖道、德信、基崇、黃錦輝四間banding 及意見?謝謝!本人甚喜基崇及 ...
基崇這幾年已沒有B3生,除非在叩門時,看看是否有餘位,因校長在簡介會曾說,如果不達標,寧願有少1-2個。

回覆:B3學生怎麼辦

勞工/福建都好,另可考慮土瓜湾聖母

引用:回覆+metrochung+的帖子 B3?++不是+B1C-B2

原帖由 hktraffic 於 15-10-21 發表

是我仔的同學,幫人問,同學媽媽冇頭緒,所有我幫佢問下

王家爸爸  勞工子弟值得考慮  發表於 15-10-21 16:44
elbar  匯知 ,勞工子弟 都可以考慮   發表於 15-10-21 11:19

hktraffic 發表於 15-10-21 08:12

播道頂多是band2,甚至b3,唔收。但獲B1A-2C校(不只一間)收。

多謝大家的分享,作為B3嘅家長又不想放棄,但又唔知有乜出路,好彩有EK的平台,亦有很多熱心的人教路,多謝大家!

聖道迦南係band 幾?學生乖嗎?

metrochung 發表於 15-10-21 11:02
多謝大家的分享,作為B3嘅家長又不想放棄,但又唔知有乜出路,好彩有EK的平台,亦有很多熱心的人教路,多謝 ...

當然不能放棄,他日踏出社会,無論学識如何都希望是个有品德的市民~

王家爸爸    發表於 15-10-21 16:45

播道唔好喇,親眼行街到錫錫,我估中二/中三。
聖道迦南大D綱話系B2-B3,朋友仔仔中三,有時見到佢(仔仔)都會傾兩句,覺得個小朋友都乖,有禮貌,同埋佢話讀得開心,成績中等

回覆:B3學生怎麼辦

有無考慮大埔的羅定邦?

himhim0502 發表於 15-10-21 23:24
有無考慮大埔的羅定邦?
咁遠??? 樓主黃大仙喎。
大埔羅定邦係B2, 因為成績唔錯, 所以近來好多B1C報, 所以B3可能差少少。佢哋係英文學校, 如果英文唔好都幾麻煩。