用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
樓主: 艾艾
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 15-10-19 09:13
要求定在中英數70分,有點太低。除個别學校外,初小一般吾會特深,一般學生真係攞到9字的。吾係同人比,但 ...
小二7X分我哋學校肯定係中游, 唔會包尾, 唔係教得深, 係老師俾分好緊。尤其升上小三, 老師已經同同學仔講, 中作有75分已經係好好了。

我見女女個網上閱讀花園, 上榜(即勤力做啦)既同學仔真係好多人得返7X分, 90分只得2個。D文章長咗深咗問題又難咗。

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

我朋友k1開始學鋼琴,小一被琴老師說她一無是處,於是放棄。我叫她學另一樣樂器,學了半年,入了學校樂團。

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

我親戚p1學鋼琴和另一樂器~
p4入音統樂團,於是cut了鋼琴~
p5入演藝~~
無鋼琴一樣入到音樂系

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-19+09:13+要

原帖由 little_yolky 於 15-10-19 發表
小二7X分我哋學校肯定係中游, 唔會包尾, 唔係教得深, 係老師俾分好緊。尤其升上小三, 老師已經同同學仔講,  ...
原來小二跟小三嘅程度差咁遠?
小二平均分好多可以攞9x分,都有好多95以上,係程度差咁遠還是背後有人發功?

S-Kwok 發表於 15-10-19 11:30
原來小二跟小三嘅程度差咁遠?
小二平均分好多可以攞9x分,都有好多95以上,係程度差咁遠還是背後 ...
唔係, 我哋學校自小一都唔係好多9X, 尤其平均分, 因為術科A係85, 老師覺得你好好, 就俾85, 因為佢哋覺得已經係A, 但係分數係寫成85 所以, 只有中英數音樂聖經5科可以博9X分, 但中英作文又係85分已經係好好, 所以.....

回覆 S-Kwok 的帖子

阿囡中文測驗平均只有5x - 6x 分. 上星期派卷, 跌到4x, 佢無補習, 佢想考埋二級先停. 但我怕到時一切已晚, 佢已入管樂團.舞蹈入埋精英班, 一星期跳兩次, 佢好enjoy dancing.

每間學校標準不同, 而家長心中標準亦有所不同, 好難用分數去定好與壞, 不過, 合格應該是每個學校最標準的分數, 如果可以, 減去樂器追回成績應是當前的目標

引用:回覆+lyhv+的帖子 其實我俾佢學琴的原因係

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
回覆 lyhv 的帖子

其實我俾佢學琴的原因係希望音樂可幫佢陶冶性情和提升專注力, 加上佢都想學。至於點解練 ...
既然家中有色士風,都可以做到你原意啫。唔一定要彈埋琴啫!反正佢呢樣佢都鍾意。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-10-19+11:30+原來

原帖由 little_yolky 於 15-10-19 發表
唔係, 我哋學校自小一都唔係好多9X, 尤其平均分, 因為術科A係85, 老師覺得你好好, 就俾85, 因為佢哋覺得已 ...
唔好意思,係我講得唔清楚,我其實講緊閱讀花園。
阿仔學校係用grade, 我可以只睇住啲英文字母亂諗都得

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 阿囡中文測驗平均只有

原帖由 艾艾 於 15-10-19 發表

阿囡中文測驗平均只有5x - 6x 分. 上星期派卷, 跌到4x, 佢無補習, 佢想考埋二級先停.  ...
咁只跳舞啦,唔好搞咁多

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-19+09:13+要

小二7X分我哋學校肯定係中游, 唔會包尾, 唔係教得深, 係老師俾分好緊。尤其升上小三, 老師已經同同學仔講,  ...
D人全班都考九十幾八十分,我諗一定唔會係政府和津校卦,如果係,佢哋真係好叻。

艾艾 發表於 15-10-18 17:49
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
CUT 不喜歡, 未達標就唔好晒時間,
其實一般鋼琴/小提琴, 好少續年考,
通常跳級考, 由三級起, 五級, 七級, 八級考, 樂理直考五級

艾艾 發表於 15-10-19 11:46

阿囡中文測驗平均只有5x - 6x 分. 上星期派卷, 跌到4x, 佢無補習, 佢想考埋二級先停.  ...

呢個分數已經說明佢中文科未能掌握, 要攪清楚發生乜事, 然後對証下藥, 另外亦要培養佢睇中文書的能力同興趣.

唔知佢其他科的情況如何, 但看來先追上學術的要求是當務之急, 而興趣要相應調整, 直至追上學業.

好明白想考完級作為完美結局的想法, 但如果還要多花一年時間去考一張証書, 樓主要好好取捨了.  如果真的想要考二級琴試, 其中一個可行的做法是只學不練, 到小二升小三的暑假才加班操練, 報考8-9月的琴試, 考完就有完美結局.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

既然學業跟唔上, 學琴又唔係特別有天份, 要放大量時間, 咁一日一個鐘(包埋上上落落), 你要作出取捨...

回覆 little_yolky 的帖子

中作、英作好睇老師,老師可能比到最叻都吾到90, 但數學應該無争議性。少30分,係幾大差距。
讀書好似砌積木,根基吾好,越讀上去越難搞。

Jane1983 發表於 15-10-19 12:52

中作、英作好睇老師,老師可能比到最叻都吾到90, 但數學應該無争議性。少30分, ...
唔好話30分, 我女只有一科數學差人20分, 級名次已經跌1X名。

不過雨過天青, 今年終於換咗個好數學老師, 唔發功都升咗1X分, 一天都光晒。

真係恭喜晒!
一個老師好吾好,效果差天同地,所以話春風話雨,吾係打份工甘簡單。

little_yolky  我都捱咗兩年。  發表於 15-10-19 13:05

Jane1983 發表於 15-10-19 13:04

真係恭喜晒!
數學呢樣嘢, 真係識計唔等如識教。記得小一時, 有一次嬲到我執起佢心口擲咗落梳化。之後小二就死咗心, 由得佢自由發展。今年, 佢成日好開心同人講:我數學攞A

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-19+13:04+回

數學呢樣嘢, 真係識計唔等如識教。記得小一時, 有一次嬲到我執起佢心口擲咗落梳化。之後小二就死咗心, 由得 ...
一天都光晒

謝謝大家意見,小女成績由小一至今一直係中下,我希望佢可去到中位,無可否認,今次佢測驗的成績令我驚醒(創一年新低),平日做完功課練琴後已夠鐘訓覺,無時間做其他野. 但如何說服她?大家都一齊努力過,我唔想俾佢以為做每一件事都可以輕意放棄...,直接話佢無天份又會hurt 佢
‹ 上一主題|下一主題