用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
樓主: 艾艾
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

回覆 lyhv 的帖子

其實我俾佢學琴的原因係希望音樂可幫佢陶冶性情和提升專注力, 加上佢都想學。至於點解練45mins 咁耐係因為佢拍子唔惦同唔識, 搞到我要上YouTube 揾片, 我本身係完全唔識.....可能佢天份真係好一般

回覆 大件仔 的帖子

我指的達標係指中英數最少要合格, 我target at least 70 分

引用:回覆+大件仔+的帖子 我指的達標係指中英數

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
回覆 大件仔 的帖子

我指的達標係指中英數最少要合格, 我target at least 70 分
我會cut 直至成績達標。

咁就快D cut 咗去啦!買琴重煩,又要熱管又要每年調音。唔好嘥時間,嘥精神。讀書先啦!

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

cut一種樂器啦!

如果你目標只係最少七十分,咁現況真係好危喎;我係你,最多留一樣。

功課至上

我會cut一樣樂器,叫佢自己簡。一年級都吾夠時間,讀上去更加吾夠,早d cut 好過。

艾艾 發表於 15-10-18 23:30
回覆 大件仔 的帖子

恕我直言....p.2成績 7x分已經幾差下...以我女學校為例, 應是班名次排尾幾架啦...俾著我, 無可能再花咁多時間pratice piano...p.2成績已經差, 升上去只會更深更差.....建議cut piano 只留一樣....將呢d時間追返d成績仲實際啦...

艾艾 發表於 15-10-18 17:49
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
通常我會叫小朋友自己去揀keep/drop 邊樣,不過去琴行除非係樓下,commute 花時間,又要你帶坐隔離佢大壓力,咁停一停都不是壞事。其實退一步諗真是咁大問題嗎,遲d追返成績可以pick up 返的ma

引用:回覆+lyhv+的帖子 其實我俾佢學琴的原因係

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
回覆 lyhv 的帖子

其實我俾佢學琴的原因係希望音樂可幫佢陶冶性情和提升專注力, 加上佢都想學。至於點解練 ...
如果為興趣學琴,洗咩考級,買個電子琴得閒放長假玩下就好,識睇譜自己都彈到,彈自己鐘意的歌仔仲開心。真係想考級,長假期暑假先練琴考級。 另外勢利d咁諗, 升中樂器色士風應比鋼琴需求大,都有得考級,有興趣就更好。

我小朋友喜歡彈,但無太多鬆動時間練,因此未能配合老師的要求,所以心平氣和傾偈下,佢自願放棄學琴。現在佢有多餘時間睇譜就練下

艾艾 發表於 15-10-18 17:49
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
根本唔應該成績唔達標學咁多樂器, 因為樂器要好花時間練。如果覺得自己都辛苦, 咁同女女講, 叫佢揀一樣cut。其實如果你屋企有琴, 應該keep鋼琴, 買一部電子琴好細部, 又平, 可以响屋企日日練30分鐘好過。到以後考到5/6級真係好有興趣至買真的琴。不過, 成績未達標我唔會俾女女考琴試, 完全無必要, 況且你目標只係陶冶性情而已。

芭蕾舞學上去都好甘, 考primary都已經要一星期兩堂了, 唔好以為唔駛練。

如果學校無要求必須學樂器, 我會暫時cut晒所有樂器, 直至成績達標。餘下時間俾女女去屋企樓下公園玩, 一星期去公園玩4次, 每次45分鐘, 成效會好過練45分鐘琴。戶外玩對近視亦有好處。

要求定在中英數70分,有點太低。除個别學校外,初小一般吾會特深,一般學生真係攞到9字的。吾係同人比,但差果20分,越積越多,個底打吾好,讀上去好難讀得好。

如果把一星期四次45分鐘練琴加上出入的時間和精力節省出來, 應該可以把成績追上, 回到合理水平, 至少在班上中間左右. 成績差太多的話, 孩子上課會跟不上而發夢, 影響學習自信, 就很難追了.

我大女小學曾經學兩樣樂器, 小四時cut鋼琴keep大提琴, 直至中二停學大提琴, 才重新學鋼琴. 由於是她主動提出要重學, 現時她非常積極練琴.  所以真的喜歡鋼琴的話, 是可以日後再學的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

如果是考二級,我膚淺的經驗是每天練十分鐘左右,應該ok. 除非好憎練琴,否則輕鬆d也應pass 到。

怪不得現在的小學生想自殺。

cut, 因再上多級會有更多野做, 考5級樂理你仲想死, 剛經歷完, 阿仔喊哂口, 因今年5年級

其實2級考試是浪費時間, 5級先考啦

annie40 發表於 15-10-19 10:19
怪不得現在的小學生想自殺。
唔好咁講啦。不過, 初小讓小朋友輕鬆一點是好的, 小三就要操TSA了。
‹ 上一主題|下一主題