用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問呢排有無大型的教育展?
樓主: scso
go

請問呢排有無大型的教育展?

回覆:請問呢排有無大型的教育展?

sixth form college可以好平13000鎊一年唔使連包住,但大班約二十幾人一班,之前有大型展有講

回覆 亮燈 的帖子

學費貴我都唔啱

回覆 DKmum 的帖子

有邊幾間平?可否給我參考下?Thanks!

引用:回覆+DKmum+的帖子 有邊幾間平?可否給我參

原帖由 scso 於 15-10-25 發表

有邊幾間平?可否給我參考下?Thanks!
我去左呢三间都系state school, 所以学费較平!
Lougborough college £6,800 (A level) &  £14,300 (1 year foundation, 有機會入lougborough university), 另 + boarding £100 per week, 另一间叫Hartputy £14,500,仲有—间叫Shrewsbury £16,100, 呢兩间学费已包埋住宿,但ranking & academic 就不太清楚啦,亦会好似四呀哥講student teacher ratio冇私校咁理想, 但三间学校d代表都好nice!

謝謝

昨日去升學展,東亞銀行擺左個攤位,我問下開英國戶口情況,原來好簡單,而且在香港戶口轉錢去英國戶口每次手續費只需HK$100,如有50萬開既戶口就免費添!但要打電話預約去總行辦手續,約一個半月左右就開到及有提款卡,在英國大證部份有VISA標誌既提款機都可免手續費攞錢。

回覆:亮燈 的帖子

我昨日5点才到
找到心儀學校个檔有舊生分享
交談完感覺又踏實左
那學生同仔分享了去到不是玩
也要努力。當然去英國讀開心多,
唉,好過我講十次

引用:我昨日5点才到 找到心儀學校个檔有舊生分

原帖由 twtwtw 於 15-10-26 發表
我昨日5点才到
找到心儀學校个檔有舊生分享
交談完感覺又踏實左
呢點係事實,同輩講一句,好過你講幾十句,所以學校校風,同學既背景、質素好重要,正所謂近朱者赤,近墨者黑。

只知Hartputy呢間校舍好大,又有boarding, 好難有政府高中有boarding, 但不知此校對數呢科培訓足唔足夠?我仔喜歡數希望向會計或精算的方向,可借我銀兩有限,只可讀政府高中

回覆:DKmum 的帖子

三間有學校宿舍好像hartpury 有24小時護士,房間有電腦,Loughborough校內有美容院及理髮店,shrewsbury school每位學生有一位老師每周一小時提供幫助,三間都好介紹

Is it for sixth form?

回覆:scso 的帖子

H好似医及獸醫,想數好可暑假回港溫習及用skype星期六日網上操數 自己教,另平時上網學生自己看有教,英補習不平,大班靠自己好

引用:昨日去升學展,東亞銀行擺左個攤位,我問下

原帖由 亮燈 於 15-10-26 發表
昨日去升學展,東亞銀行擺左個攤位,我問下開英國戶口情況,原來好簡單,而且在香港戶口轉錢去英國戶口每次 ...
亮兄,你知唔知如果滙豐香港户口轉英國户口駛唔駛手續費?

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-26+發表昨日去

原帖由 jaspermame 於 15-10-26 發表
亮兄,你知唔知如果滙豐香港户口轉英國户口駛唔駛手續費?
好似係Premier戶口就唔使,你最好問HSBC,因我冇戶口。

回覆 brother4 的帖子

shrewsbury school我問過只有homestay

網上shrewsbury school 在shrewsbury,central England是寄宿學校 定是shrewsbury school,kingsland, Shropshire 有九所近年才翻新宿舍,自己看下面果間近伯明罕及曼徹斯特機塲

引用:Quote:原帖由+jaspermame+於+15-10-26+發表

原帖由 亮燈 於 15-10-26 發表
好似係Premier戶口就唔使,你最好問HSBC,因我冇戶口。
明白,唔該哂亮兄!不過如果係 Premier就無我份啦!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-26+發表好似係

原帖由 jaspermame 於 15-10-26 發表
明白,唔該哂亮兄!不過如果係 Premier就無我份啦!
因為我之前問過,發覺冇本事開,惟有放棄。

回覆 brother4 的帖子

係我攪錯,我揾果間係shrewsbury sixth form college, shropshire呢間唔知好唔好,agent話住homeststay

英國真好容易攪錯校 名,但住homestay 有佢好處 ,容易融入英國生活 ,另學校選homestay多專業人仕,朋友的女住homestay是老師,常帶佢女兒番學校做義工,講古仔,將來入讀香港大學教師科定容易好多!