用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀英文小學會否影響中文科成績?
go

讀英文小學會否影響中文科成績? [複製鏈接]

有些小學除了中文科用普通話教, 其他科全英文。
這會否影響日後中文科的成績或令小朋友中文根基弱咗?

1    0    0    0

引用:有些小學除了中文科用普通話教,+其他科全英

原帖由 siumanma 於 15-10-18 發表

...
同理,咁中文小學會否平均英文水平較ㄧ般? ~~~

simonwan  Co-ed D 家長系什麽人之得呀?佢地學生D英文真系靠學校學?  發表於 15-10-18 22:41
Soundervolt  St Paul Co-ed 都係中文小學  發表於 15-10-18 10:11
longlokma  好多人真是以為會係咁…………  發表於 15-10-18 08:45

回覆:siumanma 的帖子

我個人睇法係英小學生喜歡英文多過中文

引用:我個人睇法係英小學生喜歡英文多過中文 +

原帖由 karen55407 於 15-10-18 發表
我個人睇法係英小學生喜歡英文多過中文
我都同意,某程度上一定係有影響~~~

引用:有些小學除了中文科用普通話教,+其他科全英

我女女初初升讀中小小一,識既中文字唔多,經過讀中數尤其係常識之後,中文閱讀水平大大提升,所以或多或少讀中小係對中文水平有正面的影響,佢亦喜歡看中文書

Soundervolt  St Paul Co-ed 都係中文小學  發表於 1 小時前

*********************************************************************************
又出D極端例子黎講

咁...又要計番家長係背後出左幾多力了
用SXCC黎講...又要出番D同級英小講吓中英了

BTW...指係一般情况去吹下水...無必要下下 SXCC 既 ~~~

引用:+Soundervolt++St+Paul+Co-ed+都係中文小學

原帖由 mcl203 於 15-10-18 發表
Soundervolt  St Paul Co-ed 都係中文小學  發表於 1 小時前

**************************************** ...

引用:+Soundervolt++St+Paul+Co-ed+都係中文小學

原帖由 mcl203 於 15-10-18 發表

**************************************** ...

好多被受追捧嘅一線學校都係中小但英文水平都未必差過英文小學。用SPCC就係最好例子指出學術頂班嘅學校都唔係一定全用英文教學,英文先至好特別好。

Soundervolt 發表於 15-10-18 11:38
好多被受追捧嘅一線學校都係中小但英文水平都未必差過英文小學。用SPCC就係最好例子指出學術頂班嘅學校都 ...
呢D咁爭議性既話題....都係到此為止

mcl203 發表於 15-10-18 11:18

其實都是導出個農夫係家長,學校只是塊田

Soundervolt 發表於 15-10-18 11:38
好多被受追捧嘅一線學校都係中小但英文水平都未必差過英文小學。用SPCC就係最好例子指出學術頂班嘅學校都 ...
講起當年簡介有位家長問他孩子不懂中文學校會怎樣教/幫,校長妙答spcc 是中文小學,入到中文一定唔會有問題

引用:Quote:mcl203+發表於+15-10-18+11:18+Sound

原帖由 MrBeast 於 15-10-18 發表
無錯!

引用:Quote:mcl203+發表於+15-10-18+11:18+Sound

原帖由 MrBeast 於 15-10-18 發表
我以前就曾经在ek回帖時把學校比喻為花盆,家長為施肥灌溉之人,正正同你所講的不謀而合!

siumanma 發表於 15-10-18 04:43

...

家長重英輕中既心態, 先係致命傷.

家長有幾重英輕中? 睇下你中幾多點:

- 由幼稚園開始, 話只揀英文幼稚園,
- 家長自己英文唔掂又要成日開日埋口講D港式英文, 日常對話只用呢D港式英語,
- 睇電視只可睇英文台, 英文節目, 連睇書都只可以睇英文書 (不過自己咪又係成日係度睇中文雜誌).
- 最重要係, 成日話廣東話同中文係自己母語, 使乜人教, 自己教都得啦! 講真, 你真係教得到? 你有幾多時間教? 真係有能力教學到?

仲有, 提提你, 香港大多數既英中, 中文都係用廣東話教.

唔少家長成日話要英普幼稚園, 英普小學, 但到番中學粵教中又話無問題, 其實真係幾有趣!

(利申: 我一向反對普教中)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siumanma+發表於+15-10-18+04:43+有

原帖由 hkpapa852 於 15-10-18 發表
家長重英輕中既心態, 先係致命傷.

家長有幾重英輕中? 睇下你中幾多點:
E, SXCC咪就係普教中囉

mcl203 發表於 15-10-18 14:24
E, SXCC咪就係普教中囉
所以我話"多數"囉. 而且人地大主教係人大政協, 點會唔要你地去學習國家語言? 話唔定遲D可能會用埋簡體字添呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

中文小學唔一定英文唔好, 英文小學又唔一定中文唔好
同樣地, 中文小學唔一定中文好, 英文小學又唔一定英文好
睇學校點教啫

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-18+15:25+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-18 發表
有幾位朋友仔女升小一時同我問點樣攪返好中文……………

佢地仔女自細以英文為主,小一讀官津小學,讀小一時對中文抗拒。

我只係講中文易學難精,唔係自小陪讀好難令到小朋友習慣閱讀同了解中文字變化。

我講到明我囡自小睇中文書多過英文,英文我係教下生字多,最主要係幼稚園教,K.3 先正式出去學 phonics,到升小一時無大問題。中文方面自細除左陪讀,同時教佢拆字同配搭唔同上下款等會變咩字,小一時教佢查字典,查既時候佢又會睇埋其他既字,所以對佢無難度。

我囡係小學六年,各年既英文老師係學科評語讚英文幾好,依家讀英中都無大問題。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

無論你係讀中小或英小,小朋友一定會有傾向性,中小偏好中文,英小偏向英文,另一語文就會相對弱啲。如果家長寛佬懶理,冇及時刻意去平衡或加強弱的語文,小朋友就會越來越冇興趣,走入惡性循環;到中學時,想追返就難好多。

我會覺得香港地,英文資源豐富,要補英文容易得多,所以我為小朋友刻意簡中文小學嚟讀。

Yanamami  我女同某幾个同学讀中小但偏向左英文,或者家庭提供語境都係重要一环。  發表於 15-10-18 22:11
‹ 上一主題|下一主題