用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學 vs 高主教
樓主: paltiBB
go

聖類斯中學 vs 高主教 [複製鏈接]

大紅頭 發表於 15-10-30 15:55
回覆 hkpapa852 的帖子
我估應該係入到大學既人有47%入三大。如果100%大學,當然等於有47%入三大。但係如果只有80%,咁就只有37.6%(即係80%X47%)入到三大。

hkpapa852  仲要唔只係入大學咁簡單, 係入本地學士學位  發表於 15-10-30 16:11
hkpapa852  你啱   發表於 15-10-30 16:11

大紅頭 發表於 15-10-30 15:55
回覆 hkpapa852 的帖子

除非你知道有幾多學生攞到Local Bachelor Degree, 否則睇呢個圖表其實係無意義.

不過事實証明, 呢D圖表偽術係幾呃得吓人

王家爸爸  好聽啲叫 Window dressing   發表於 15-10-30 16:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

建議去入學講座聽下:
http://www.raimondi.edu.hk/new/admission

到時親自問校長。

王家爸爸 發表於 15-10-30 16:19
建議去入學講座聽下:
http://www.raimondi.edu.hk/new/admission
我也支持王家爸爸講直接問校長,好過上綱問人會公平d

回覆:王家爸爸 的帖子

我兒子今年剛上聖類斯中一, 我亦是由出世已住西環。 我無意爭論但平心而論兩所學校給我的感覺吧。

從其他小學家長口中得知, 去年自行時很多在非天主教小學成績名列前茅的也沒有面試機會,有家長說聖類斯自行階段只接受慈幼會或天主教小學的報名,到叩門時情況仍然一樣。 我當然無法證實這是真是假,但正如王家爸爸所言,這或多或少引證辦學團體在收生時,不是著重於如何令學校保持band 1 位置,而是以宗教靈修為先。

我在替兒子選校時,在lunch 和放學時親身到高主教和聖類斯看過學生和老師出入學校的情況,兩間的簡介會也連續兩年去聽。 小學老師按我兒成績建議報高主教,確實高主教給我感覺比聖類斯進取,從自行表格上寫明收生準則60%看成績可知。 我看到感受到的是,聖類斯學生放學在街上5-6人一大群7咀8舌興高采烈的。 高主教的學生比較小一大群出入,2-3個一齊行已經算多,有點各顧各的感覺。當然一兩個畫面不代表事實的全部。

但深明阿仔個性,最終我地都選擇聖類斯, 是感受到學校的一份關懷,而不是一份讀書壓力。 至於升u比例,我對數字敏感度低,實在不太留意。

讀書很看重個人態度, 聖類斯太標榜自由度,家長不其然也太放任d仔既話,真係會易放難收。 得到很多前輩家長提醒,我也不敢太放任他,暫時見他也很自律做功課和溫習。 安慰!

前輩家長知道我仔入了聖類斯還跟我說,你阿仔一定會讀得好開心,好少功課架咋,一個月都作吾到一編文。但開學後發現不是這樣呀,短短一個月已作幾次文,功課也不是想像中少。 似乎學校也正視現實,作出點調節,是好是壞6年後才知道了。

agchan  yes, St. Louis has changed the policy of 小功課,a lot of homework now. Perhaps, back to normal leve   發表於 15-11-8 15:22

很同意Octopusma你的意見,入U率或DSE成績只是其中一部分要考慮的因素,並不是全部。數據只可以量度成績,卻量度不到同學之間的友誼和學校對學生的關愛。

Octopusma 發表於 15-11-7 17:48
我兒子今年剛上聖類斯中一, 我亦是由出世已住西環。 我無意爭論但平心而論兩所學校給我的感覺吧。

從其他 ...
雖然都係天主教學校,聖類斯同高主教近年發展方向好唔同,其實無得直接比較。理念同方法都唔太一樣,各有鍾意既人。

聖類斯自由到可以著波鞋返學,又無嘜功課,適合比較好玩嘅學生。

高主教近年開始比較嚴,比較目標為本,適合想係DSE上有增值嘅學生。

引用:Quote:Octopusma+發表於+15-11-7+17:48+我

原帖由 王家爸爸 於 15-11-09 發表
雖然都係天主教學校,聖類斯同高主教近年發展方向好唔同,其實無得直接比較。理念同方法都唔太一樣,各有鍾 ...
對,理念很不同。 學生自制力主動性弱,在聖類斯的話很易鬆散。

功課量來說, 看來已比早幾年多了。 起碼不如前輩家長所說的少。

引用:Quote:Octopusma+發表於+15-11-7+17:48+我

原帖由 王家爸爸 於 15-11-09 發表
雖然都係天主教學校,聖類斯同高主教近年發展方向好唔同,其實無得直接比較。理念同方法都唔太一樣,各有鍾 ...
雖說愛玩的揀聖類斯較適合,但相信聖類斯的家長學生們也不是沒有要求的,起碼揀學校那刻也仍是有點要求吧。 我反而覺得是受管與不受管的分別較, 就像野馬在野外發揮可能更廣但未必反映在跑速上。 家長要捉岩位真要花心思時間。

如果只想玩, 那麼其實入band 幾也沒所謂了。

agchan  St. Louis emphasis on self discipline.  發表於 15-11-13 20:25

Octopusma 發表於 15-11-9 10:01
雖說愛玩的揀聖類斯較適合,但相信聖類斯的家長學生們也不是沒有要求的,起碼揀學校那刻也仍是有點要求吧。 ...
舊年我都有去聖類斯聽講座,感覺學校想係成績同自由度之間取得平衡,可能呢個係有家長話功課多左既原因。

回覆:王家爸爸 的帖子

小學定中學

王家爸爸  始終學校需要面對現實,搞好DSE成績。  發表於 15-11-10 09:00
王家爸爸  中學  發表於 15-11-10 08:59

BBBernie 發表於 15-11-8 22:31
很同意Octopusma你的意見,入U率或DSE成績只是其中一部分要考慮的因素,並不是全部。數據只可以量度成績, ...
入U率或DSE數據只可以用嚟估下身邊同學嘅成績,卻幫唔到自己,自己入唔入到U要靠自己嘅實力同努力!

回覆:熊貓小公主 的帖子

小學給我的感覺也是一樣。

回覆 熊貓小公主 的帖子

如果女仔揀高記大家又點睇?

回覆:Band5 的帖子

認同!

‹ 上一主題|下一主題