用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學 vs 高主教
樓主: paltiBB
go

聖類斯中學 vs 高主教 [複製鏈接]

啱啱路過,  睇完你地啲對話, 似乎最緊張聖類斯嗰位朋友係幫緊聖類斯倒米喎, 有趣!

王家爸爸   Agree  發表於 15-10-19 14:32

whyyou 發表於 15-10-19 14:24
啱啱路過,  睇完你地啲對話, 似乎最緊張聖類斯嗰位朋友係幫緊聖類斯倒米喎, 有趣! ...
我估好多人都唔覺得聖類斯太差,只係嗰位朋友既非理性,令其他人覺得學校差。

mcl203 發表於 15-10-19 13:31
又玩有B1學校先,定B1學生先
其實我覺得聖類斯既問題係,定位同宣傳問題,令到學校收唔夠B1學生。

部分原因係慈幼會既策略問題,所以大部分慈幼會學校近十年都唔係太好。呢點好耐之前已經有人講過。

另一個原因係學校自己既問題,聖類斯對其他區學生(例如南區、深水埗等等)其實應該有一定吸引力,學校應該做好宣傳,想辦法去吸引他區B1學生自行報聖類斯。

happylogin  E+宣傳緊嫁啦. 聖類斯多咗人識, 本來我都唔知佢咁勁, E+知道晒. 中西區冇敵.  發表於 15-10-20 10:51

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱或挑釁之言詞, 違規者會收警告牌. 敬請注意.

我唔知係度留言既所謂專家同佢地口中名校有咩千絲萬縷關係

成績見得到可以批評,如果話人地無心辦學就真係好過分,呢個係一個非常嚴重指控。講得出呢番話那位X家家長如無實質証據,應該要道歉

如我所說,有心辦學者就要五星級學店一年收十萬元學費另加會校友百萬會藉,或要定時向學校捐獻?

王家爸爸 發表於 15-10-19 14:38
其實我覺得聖類斯既問題係,定位同宣傳問題,令到學校收唔夠B1學生。

部分原因係慈幼會既策略問題,所以大 ...
我知最好高主教嘛,閣下已經唔知第n次咁講,正如我前說,唔知點解佢可以收咁多南区聖伯多祿學生,可唔可以解釋下呢?

我講出嚟希望唔好咁多家長再中伏

RoseRose1980  佢收7個叫多?  發表於 15-10-19 17:48
王家爸爸  ?  發表於 15-10-19 17:08

回覆 yekat169 的帖子

知聖類斯最好喇,求您收手啦。

王家爸爸    發表於 15-10-20 09:14

唔係,按一眾升學專家,高主教最好,可唔可以回應收生準則呢,各專家或者係有關係人士

聖類斯近年DSE成績的確差

前幾年差點出個狀元又唔見講

yekat169 發表於 15-10-19 18:10
以足球為例,大家只會記得邊隊係冠軍,亞軍?who care?
如果真係要計差D有狀元,又何只一間聖類斯呢?張差d出狀元既學校名單,隨時過百添!

話時話,我早排差d中六合彩金多寶,點解無得上新聞?

王家爸爸    發表於 15-10-20 09:15
yekat169  係呀, 果d出類拔萃學校最出名就係金銀銅石運動獎牌, 又唔見有咩邊緣狀元出嚟, 有--仲唔大排筵席   發表於 15-10-19 23:34
RoseRose1980    發表於 15-10-19 18:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:前幾年差點出個狀元又唔見講

原帖由 yekat169 於 15-10-19 發表
AL年代,B2荔天中學出左個狀元,(之後做醫生非禮女病人所以比人拉左),咁荔天即時由B2變B1 ?!

yekat169  九華生衰非禮, 聖保羅舊生返母校偷電腦, 喇沙仔校園連環爆格....真係名校囉   發表於 15-10-19 23:39

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-10-19+14:38+其

原帖由 yekat169 於 15-10-19 發表
我知最好高主教嘛,閣下已經唔知第n次咁講,正如我前說,唔知點解佢可以收咁多南区聖伯多祿學生,可唔可以 ...
唔係好明唔可以收南區學生

RoseRose1980  我識有幾個全級考10名內入左高記架  發表於 15-10-19 20:50

學校合唔合適真係好主觀,由其一D主觀特別強嘅人來講,不過各家長看完都可能心中有數了。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁或侮辱之言詞, 違規者會收警告牌.

敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:+本帖最後由+yekat169+於+15-10-18+23:52+

原帖由 yekat169 於 15-10-18 發表
我朋友個老師都叫佢個仔唔好選B1學校,佢最後退而求其次選左聖類司斯,咁你話係B1定B2。

bb20040225 發表於 15-10-19 20:23
唔係好明唔可以收南區學生

南區係大抽獎係無得抽高主教, 高主教面試只有44個位, 南區最出名小學係南區官立同田始, 居然聖伯多祿可以獨佔七八個高主教位, 環顧中西區呢幾年無一間小學有咁多人入到高主教(都有好幾間一個都無...), 睇番高主教升中簡介會坐無虛席, 各間小學起碼坐兩三行, 到底係中西區家長嫌棄高主教,定係高主教對聖伯多祿學生情有獨鍾?  呢度d升學教育專家可唔可以出嚟解釋下....

yekat169 發表於 15-10-19 23:44
南區係大抽獎係無得抽高主教, 高主教面試只有44個位, 南區最出名小學係南區官立同田始, 居然聖伯多祿可以 ...

今年華仁自行都收左幾個聖伯多祿,佢地d學生自行鍾情報天主教英中的,我仔灣仔的小學好多人報華仁今年收得1個乍

yekat169 發表於 15-10-19 23:44
南區係大抽獎係無得抽高主教, 高主教面試只有44個位, 南區最出名小學係南區官立同田始, 居然聖伯多祿可以 ...

yekat169  係呀, 果d出類拔萃學校最出名就係金銀銅石運動獎牌, 又唔見有咩邊緣狀元出嚟, 有--仲唔大排筵席   發表於23 分鐘前
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

yekat169  九華生衰非禮, 聖保羅舊生返母校偷電腦, 喇沙仔校園連環爆格....真係名校囉   發表於 16 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]知聖類斯最好喇,求您收手啦!

高主教有直屬小學,各位升中家長可以睇番各小學派位,估計番有幾多位係自行放俾其他學校
‹ 上一主題|下一主題