用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學 vs 高主教
樓主: paltiBB
go

聖類斯中學 vs 高主教

yekat169 發表於 15-10-19 03:01
再者我唔係聖類斯管理層,教師,或校友,我係西環由細住到大,係呢度同D老街坊講華仁,聖若瑟,喇叭,DBS好 ...
我都住過西環(雖然唔係由細住到大,只住左一年),我唔覺得啲街坊會唔識華仁、聖若瑟等名校。其實好多我對華仁、聖若瑟、高主教既知識,例如華仁、聖若瑟都曾經係羅便臣道,都係啲老街坊講我知。佢地講得出咁多華仁、聖若瑟(同喇沙)既歷史,點會唔識?

yekat169  我諗我識d街坊多你百倍  發表於 15-10-19 10:24

王家爸爸 發表於 15-10-19 09:24
呢個係我比較建議人讀高主教既原因,高主教同聖類斯收返來既學生,差別不大,但係DSE成績既差異好明顯。 ...

其實我好怕人用"專上院校/大專課程"(Tertiary Institution)呢D term 嚟做統計, 乜嘢叫專上院校/大專課程?

尤其當你睇過呢間學校既校務報告:
2013-2014年度校務報告P.6, 大專課程有 70%:
http://www.ktklgss.edu.hk/introduction/download/school_report/2013-2014_Annual_School_report.pdf

好似幾好喎!

不過, 睇番2012-2013年度校務報告P.5, 你就知, 咩叫語言偽術/統計偽術了!
http://www.ktklgss.edu.hk/introduction/download/school_report/2012-2013_Annual_School_report.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-19+07:26+回

原帖由 王家爸爸 於 15-10-19 發表
呢個係我比較建議人讀高主教既原因,高主教同聖類斯收返來既學生,差別不大,但係DSE成績既差異好明顯。 ...
高主教小學部升中學部啲質素會好過聖類斯,因為高主教小學有開多幾班,有多啲b1生可以選。而聖類斯小學平時每級只開兩班,變左無幾多個b1可選,升上聖類斯中學都係b2多。

yekat169  聖類斯係私小,唔係直屬, 前一排有家長仲投訢有成大半班升唔番自己中學  發表於 15-10-19 10:31

晴晴小B 發表於 15-10-19 09:39
高主教小學部升中學部啲質素會好過聖類斯,因為高主教小學有開多幾班,有多啲b1生可以選。而聖類斯小學平時 ...
高主教小學部成績好,但係好多都無升返中學部;反而聖類斯升返中學部多好多(之前八卦去聽,好似話幾乎全部)。所以去除高主教小學部成績最好既學生,其實差異無想像中大。

yekat169  錯哂, 聖類斯兩班有一班, 中學唔揀番佢地, 聖類斯係私小, 無包底八成學生要收番, 聖類斯中學每年漏出差唔多   發表於 15-10-19 10:32

再者我唔係聖類斯管理層,教師,或校友,我係西環由細住到大,係呢度同D老街坊講華仁,聖若瑟,喇叭,DBS好 ...
DBS同相關辦學團體既學校就無謂提啦!

但LS, 港華, 聖若瑟, 咁多年嚟都係津小+津中, 又點可以歛財呢?

而且, 我又未識過上一輩會有人唔識喇沙, 華仁, 聖若瑟喎!

yekat169  D名校巧立名目, 過水濕腳多不勝數, 咩課外活動, 宗教捐獻...等, 唔信, 睇番佢地財政報告, 聖類斯好肯定講無   發表於 15-10-19 10:38
yekat169  我識好多街坊真係唔識華仁, 聖若瑟, 喇沙......仲有我本身工作要接觸好多街坊   發表於 15-10-19 10:34
王家爸爸  喇沙之前有畢業生考到英國名校,無錢讀,啲錢都係舊生自發捐既  發表於 15-10-19 09:53
王家爸爸  聖若瑟好多額外開支都係寶哥哥等舊生自願捐既  發表於 15-10-19 09:51
王家爸爸  港華既近億元,係舊生自願捐既  發表於 15-10-19 09:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-10-19 09:24
高主教可以收南區某天主教名不經傳地區小學七八個位,  就明白呢間學校點揀學生, 我之前都有回覆要揀呢間學校要小心, 因為收生有不明朗標準, 免得浪費自行派位個額

回覆 yekat169 的帖子

yekat169 錯哂, 聖類斯兩班有一班, 中學唔揀番佢地, 聖類斯係私小, 無包底八成學生要收番, 聖類斯中學每年漏出差唔多  發表於 半小時前

唔..... 似乎你唔係好明白升中遊戲規則

聖類斯中學係津中, 佢同小學目前仍然維持直屬關係, 只一定要按教育局規定, 要將統一派位中不多於85%既學位留予小學既B1同B2學生.

聖類斯中學過去兩年留俾小學既學位(所謂既直屬位)分別有51和53個. 如果以聖類斯小學由兩班計, 每班如果有35人, 有51-53個直屬位, 收番既學生都至少有70%以上, 一定有唔少B2.

yekat169  剩係你話聖類斯小學係津小, 就知你完全唔知個情況, 唔該你做下功課, 睇下小學慨覽啦   發表於 15-10-19 11:19

yekat169 剩係你話聖類斯小學係津小, 就知你完全唔知個情況, 唔該你做下功課, 睇下小學慨覽啦

我剛才打錯咗, 應該係話"聖類斯中學係津中".

私小同津中, 一樣可以有直屬關係. 你研究清楚直屬中學係點運作先啦! 再唔係你去問下人, 反正你識咁多人.

睇翻舊少少既報紙: 關於
直屬私小納學費減免
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20150624/00407_083.html

yekat169  我之前有回覆前聖類斯私小家長, 有機會搵番條link俾你睇番實際情況  發表於 15-10-19 11:32

我知你個仔現讀聖類斯,你是家長,記得你講過你當初第一志願不是聖類斯,你講得佢甘美好點解你當初第一志顏不是佢?

hkpapa852 發表於 15-10-19 11:15

yekat169 錯哂, 聖類斯兩班有一班, 中學唔揀番佢地, 聖類斯係私小, 無包底八成學生 ...
按照yekat169邏輯,聖類斯收到既學生比高主教好,但係DSE成績就...似乎有啲自相矛盾

hkpapa852  莫非做咗降lvl高手?  發表於 15-10-19 11:41

引用:Quote:yekat169+發表於+15-10-19+03:01+再

原帖由 RoseRose1980 於 15-10-19 發表
我知你個仔現讀聖類斯,你是家長,記得你講過你當初第一志願不是聖類斯,你講得佢甘美好點解你當初第一志顏不 ...
我估中左佢係相關人士

hkpapa852  唐伯虎轉世? 別人笑我太瘋顛, 我笑他人看不穿! 可能係高手就真!  發表於 15-10-19 12:13
RoseRose1980  葉問上身,一對十  發表於 15-10-19 11:45
王家爸爸    發表於 15-10-19 11:42

yekat169 我之前有回覆前聖類斯私小家長, 有機會搵番條link俾你睇番實際情況

聖類斯中學每年留5X個位俾小學, 可以收番至少7成學生, 呢點係無需質疑.

只要小學部學生選用直屬位而又收咗, 中學部係無法拒收.

當然, 實際上有幾多聖小學生用直屬位我地街外人係唔會知.

但如果小學部既學生用唔晒直屬位, 只係得兩個情況:
1. B3學生比例太高, 令B1+B2人數少於預留既直屬位
2. 不少學生都唔想上番中學部, 所以令用到直屬位直升既學生少於預留位.

如果係情況2, 點解會咁呢? 唔駛畫公仔畫出腸囉!

yekat169 發表於 15-10-19 11:07
高主教可以收南區某天主教名不經傳地區小學七八個位,  就明白呢間學校點揀學生, 我之前都有回覆要揀呢間學 ...
按照你既邏輯,如果高主教收返來既學生差,但係DSE成績唔錯,咁唔係應該更值得讀咩。

yekat169 發表於 15-10-19 03:15
東區適齡學童多過中西區幾倍,資助英中數目又多幾間,中西區話有八間英中,實在只得四間,男女各二,剩四間 ...

並唔係針對聖類斯,但以近幾年中一入學人數係全港TOP40%及DSE 33222率計,聖類斯的確差過討論中提過既英中。  Sorry,這是事實。

回覆:hkpapa852 的帖子

補充多少少,直屬小學b1同b2學生,只要統一派位既乙一選自己直屬中學,只要有位就一定要收啦。如果收唔返,有兩個可能,1)b3生, 2)乙一選左其他學校

hkpapa852  我都講咗   發表於 15-10-19 11:48

回覆:hkpapa852 的帖子

你回得咁快既

回覆 wchnyl 的帖子

係呀,當華仁,喇叭升大學四成都無,D人就欲咎個教育制度不利男生,聖類斯一樣係男校,理科依然出色,每
年一樣有人入神科,運氣再好D會出個狀元,.學校貫徹有教無類,正如校長話绝大部分學生都可以讀到畢業,為成绩而勸退學生绝無僅僅有,畢業生從來無怨過母校,

王家爸爸  不過聖類斯貫徹有教無類係事實,我估無勸退都應該係事實。  發表於 15-10-19 12:48
王家爸爸  唔好話升大學,喇叭升三大都唔止四成啦。  發表於 15-10-19 12:46

paltiBB 發表於 15-10-17 16:22
小兒東區band 1b 小六男生, 心儀中西區高主教和聖類斯中學, 請問呢兩間校風, 教學哪間適合文靜學生?  ...
回應番樓主

2013-2014年度(上年)港島三個中學網(HK1, HK2同HK3)大部份男仔可選既所謂B1中學入U率統計:
中學名稱3322率聯招學位3大比例其它專上課程本地副學位課程比例本地學士課程比例本地學位課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
英皇書院81.30%

~16%~64%~80%~80%~14%~94%
高主教書院70.00%

70.00%25.00%95.00%
聖類斯中學60.92%23.56%
2.87%32.76%24.14%56.90%59.77%22.41%82.18%36.21%
聖若瑟書院87.97%>75%44.30%10.76%
63.92%63.92%74.68%21.52%96.20%
皇仁書院85.50%

64.00%64.00%64.00%11.00%75.00%
聖公會鄧肇堅中學<=98.9% (2222)

0.57%

84.66%85.23%9.66%94.89%
金文泰中學52.08%

4.00%

66.00%70.00%11.00%81.00%
筲箕灣官立中學78.00%

76.00%76.00%11.00%87.00%
張祝珊英文中學86.90%
38.00%
26.30%

94.20%67.90%
中國婦女會中學84.70%

聖馬可155人

24.20%57.70%81.90%81.90%8.80%90.70%66.50%
港島民生
25.43%

86.13%86.13%4.62%90.75%
中華基金59.70%25.20%

32.80%31.10%63.90%63.90%29.40%93.30%
港大同學會書院71.40%52.27%30.30%
12.88%39.39%52.27%52.27%22.60%74.87%

參考下啦!

aeiou_drm  Thx for the information!  發表於 15-10-19 21:45

引用:Quote:yekat169+發表於+15-10-19+03:01+再

我都住過西環(雖然唔係由細住到大,只住左一年),我唔覺得啲街坊會唔識華仁、聖若瑟等名校。其實好多我對 ...
D街坊好少行太遠

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-19+11:15+回

按照yekat169邏輯,聖類斯收到既學生比高主教好,但係DSE成績就...似乎有啲自相矛盾
...
又玩有B1學校先,定B1學生先