用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何考喇沙入小二
go

如何考喇沙入小二

想請教各位有經驗的前輩,如何能考入喇沙小二呢?今年p1,明年2016何時申請?有什麼程序?有form填寫嗎?有什麼要準備?喇小喜歡什麼類型的男孩?學術要求怎樣呢?謝謝各位。

引用:想請教各位有經驗的前輩,如何能考入喇沙小

回覆:如何考喇沙入小二

up

想插神校, 應該要在舊校考全級第1,2名啦, 否則,可能連見都無得見

c1234  請問是怎樣申請?喇小有冇application form?是在每年的什麼時候申請呢?謝謝妳。  發表於 15-10-17 17:01

引用:想插神校,+應該要在舊校考全級第1,2名啦,+

原帖由 大件仔 於 15-10-17 發表
想插神校, 應該要在舊校考全級第1,2名啦, 否則,可能連見都無得見
最好加埋有獎項

c1234  請問是什麼獎項?  發表於 15-10-17 17:05

間間學校不同, 多數在4-5月, 3月後多D上學校綱址睇下有無招生, 有時可能無人退校, FULL晒果年會不招生都唔定.
又或者叫你去IN 定, 等下暑假有無人退學

c1234  謝謝你回答,請問是自己寫信去申請抑或學校有表格填寫呢?  發表於 15-10-17 20:02

引用:Quote:原帖由+c1234+於+15-10-17+發表想請

原帖由 SoLM 於 15-10-17 發表
活潑好動,坐吾定更好⋯
坐唔定更好???????

你講笑吓嘛?!

我都唔知呀, 因為我都無朋友插過喇X, 之不過, 我見亞仔學校和其他學校係3-4月會在學校綱址上有消息, 5月左右會去考筆試,見過有人插港島名校,9月先通知佢有位, 所以, 應該好睇果年有無人退學, 又或者, 家長可以試下下學期開始打電話去學校問, 睇下佢有無插班申請, 祝好運

c1234  明白,謝謝你的意見。  發表於 15-10-17 23:13

全级頭仲要來自某幾間程度較高的直私eg SFX 先有機, 如果只是普通津校或程度一般的直私, 試都唔㑹有得考, 全港咁多小學, 而且神校係得收揷班生先有機會收尖子, 要top of the top是常識。。。

引用:全级頭仲要來自某幾間程度較高的直私eg+SFX

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-10-17 發表
全级頭仲要來自某幾間程度較高的直私eg SFX 先有機, 如果只是普通津校或程度一般的直私, 試都唔㑹有得考,  ...

「神校係得收揷班生先有機會收尖子, 要top of the top是常識。。。 」这绝不是常識,反是極錯的觀念,別誤導别人。

首先傳统名津即使經派位收生,每年也會收到高質素学生,校內学生每次测考成績外人不會知道,但學校的家長就会清清楚楚。插班生當然有一定實力,否則學校怎麼肯收,插班生对学校整體平均成绩通常有正面影响,但绝不代表他们定會成為校內成績最top的一撮。

另外,学校選插班生不一定只看讀書成績,擁有特別技能或專長,也有相当机會被選中成插班生。

引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-10-17+23:35+

原帖由 longlokma 於 15-10-17 發表
我是說收之前在勁校的级頭, 並不是説入到去會成為top of the top 不用太神經緊張

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-17+發表

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-10-18 發表
我是說收之前在勁校的级頭, 並不是説入到去會成為top of the top 不用太神經緊張

...
我同事的子在laba讀, 因始於是津校, 程度比sfx还是有頗大差距

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-17+發表

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-10-18 發表

...
你的觀念错誤,还是別误導別人

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-10-18

我同事的子在laba讀, 因始於是津校, 程度比sfx还是有頗大差距
有常識的便知喇小是跟教局课程去教,根本唔会亦唔需要刻意教快教深。都是那句,若对學校缺乏認識,請勿妄作评論,以免誤導別人

我小兒一升二年級時有一同學插入LS,他只不過全班考頭五,全級亦不入級十,都插到……(註:不是最一線名津)

我估可能面試表現好又或其他地方優勝吧…

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:c1234 的帖子

樓主,請自行去LS討論區睇返前人分享

恐龍家

引用:想插神校,+應該要在舊校考全級第1,2名啦,+

抽水,傳统名校插班,有很多很多舊post,不單全班頭,還有舊校要有相等級數,不同宗教可,同區有住有so,最好話有一個在隔離女校,現一起番學為由

普通1線小學都難插班, 何況呢D神校, 講真, 成功插班不外乎幾個因素~~~~成績, 特異功能, 人事關係,天時, 地利, 人和.

相信, 樓主未來有這個目標, 亦知需要有什麼能力才能達到

我仔當年插班係來自一間唔會喺EK教育講場主版裡被討論嘅地區二線小學。據說喇沙近年已非只針對收嗰啲一線直私好成績嘅學生,因為學校意識到佢地就算插唔到入喇沙,升中時亦唔會派得差,但其他地區津小就比較困難,所以近年學校會俾多啲機會來自唔同學校嘅小朋友,主要睇申請人成績及筆面試能力,而唔係來歷。不過有一樣肯定嘅事實係學生成績一定要係原校全級頭幾名先至有機會筆試,呢點你可至電去學校證實。不過喇沙收插小二比插小三以上班級少,原因係收得插班都預你讀得上書院,如果申請小二只會有小一上學期成績俾學校甄選(因為喇沙每年五月前會截止插班申請,其他學校小一下學期試都未考,所以未有下學期成績),未必見到申請人真正實力,學校會偏向收插小三學生,起碼見到申請人小一全年及小二上學期同其他課外活動嘅成績去甄選筆面試嘅申請人。希望以上資料可以幫助到你小朋友!