用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果最終沒有任何offer
go

如果最終沒有任何offer [複製鏈接]

會等大抽獎,扣門,定係經濟情況許可下考慮國際小學,想分享一下國際小學的好與壞,因為10至12年出生率都超高,平均每年9萬左右,要直到13年出生的先大幅回落到5萬5,既然直私競爭超級劇烈情況下,所以都要作最壞打算

0    0    0    0

回覆:Vlone778 的帖子

唔好以為國際學校好易考

引用:唔好以為國際學校好易考 +

原帖由 jason1978 於 15-10-17 發表
唔好以為國際學校好易考
X2

IS唔係肯俾錢就有得讀.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果最終沒有任何offer

唔到等到最後一刻至決定搵國際學校掛?原校幼稚園生都怕無位啊

引用:會等大抽獎,扣門,定係經濟情況許可下考慮

原帖由 Vlone778 於 15-10-17 發表
會等大抽獎,扣門,定係經濟情況許可下考慮國際小學,想分享一下國際小學的好與壞,因為10至12年出生率都超 ...
扣咗雙非其實係幾多呢?

叩埋門,發現吾啱,先諗國際小學?

個遊戲吾係咁玩,去國際版睇吓,一定競爭激烈。

原帖由 Vlone778 於 15-10-17 發表
會等大抽獎,扣門,定係經濟情況許可下考慮國際小學,想分享一下國際小學的好與壞,因為10至12年出生率都超 ...
今時唔同往日,is唔係水泡,亦唔係話你想讀就讀。我覺得諗清楚自己想小朋友嘅讀書方向,唔好話冇offer 就揾國際學校。
其實津校間間都有band 1生,如咩offer都冇,可以諗諗大抽獎保險啲,揾間不差的二線,讀得好也可成材,唔係一定要讀直私同最top的津校。
仲有有啲學校有第二輪招生,九真小LMC, 我都認識人上年六月先報最後都有offer

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+15-10-17+發表會

原帖由 SoLM 於 15-10-17 發表
未必最壞, 可能最好⋯ 慳返時間及補習興趣班
但有好多港人家長根本就不習慣愉快學習嘅mode, 讀is 都狂補習大有人在

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-10-17+發表未必最

引用:Quote:原帖由+jason1978+於+15-10-17+發表

原帖由 karen55407 於 15-10-17 發表
X2
x 3 ~~~

大部分國際學校year 1= 本地幼稚園K3,冇乜可能去到叩晒門呢啲final stage先考慮入國際學校,況且國際學校爭崩頭一啲都唔易入!ESF 幼稚園生都未必可以升返自己小學!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-10-17+發表未必最

原帖由 Babyarsene 於 15-10-17 發表
但有好多港人家長根本就不習慣愉快學習嘅mode, 讀is 都狂補習大有人在
識人讀lS,怕小朋友中文差,狅補中文。又驚課程太hea, 又補其他科目,唉!睇見小朋友真辛苦!

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-10-17+發表

原帖由 fa_chan 於 15-10-17 發表
識人讀lS,怕小朋友中文差,狅補中文。又驚課程太hea, 又補其他科目,唉!睇見小朋友真辛苦!

...
所以家長自己都要清楚自己係邊一類

如果直私無任何offer,之後派位學校唔理想,亦向心儀學校叩門又唔成功,所謂「全軍盡墨」,咁都應該喺派位學校努力向學,如果你嘅子女係千里馬,呢個世界係有伯樂嘅,到時鐘意嘅話可再考慮插班,好多好學校大門會為您子女而開。反之,如果派去一間寶校都讀唔掂,就算今日有所謂神校offer亦都會一樣讀唔掂。

bbb330  非常同意  發表於 15-10-17 17:36
KikiDaddy  Well said  發表於 15-10-17 15:12

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-10-17+發表

Yanamami 發表於 15-10-17 10:05
IS唔係肯俾錢就有得讀.
仲要有人事先得!

真從未見過城中富豪、高官和名星d仔女唔係讀IS or 名直私

回覆 Tintin926 的帖子

你講得好啱,我留意左好耐,真係無邊個高官、富豪和明星吾係咁...

叩門都不成功,又唔想認命的話,繼續好好裝備小朋友,再去插班,等待伯樂出現

‹ 上一主題|下一主題