用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大b政策問題
樓主: maomaofafa
go

超大b政策問題

回覆:chopin999 的帖子

Agree

teambuilder 發表於 15-10-20 11:10
回覆 Charlie妹 的帖子

係,所以回應番樓主建議,如把收生年齡硬性收窄,即12月只可做細b,  你既選擇只會 ...
其實我不介意選擇少了,因為作為細B其實輸蝕的只是肌肉發展同學習時間差距,腦部發展大細B其實沒什麼分別。他們的分別在於大B多些時間學習,已經吸收了多些知識罷了。肯收多啲細B的學校反而可以照顧到細B,會付出更多耐性教育他們。回想以前自己做細B也沒有什麼不利,學習上也可以好過其他年紀大的孩子。以前都沒有超大B這回事,真的跟不上才會被學校要求留班。因為如此下去只怕超大越收越早,對其他小孩不利。可能你間學校較好,之前爬文見有些家長說班裏超過一半是超大B,我覺得這樣真的不太好,真的是剝削了其他小孩的機會。很多小孩,就算面試全答對了,不是大B就不會收,那些家長們又該如何自處。

ensy 發表於 15-10-20 09:07
理性討論一下吧!首先我覺得要一間學校設計不同課程分別給大細b不太可行,要很多額外資源配合,何況,坊間 ...

我始終認為,一間好學校,真的大細也要教得好才是有實力的學校,大細也要教得到入好的小學。超大B的政策不但削弱細B的入學機會,甚至連中B的機會也漸漸剝削。而家啲學校越收越前,說是課程深不適合年幼的孩子,多麼冠冕堂皇的藉口。而家收到上年9月,即是前年9-12月才是大B,今年的1-4月也變成中B了,5-8就是細B,9-12就是難以有丁點機會的超細B。這樣的發展真的健康嗎?他們不斷越收越早,然後就叫細B們去其他學校吧,我們學校不適合你,不然你做超大B才跟得上。這樣算是教育?老實說我真的不能苟同。別忘了實際上該年度出生的是附合小學入學年度的適齡生,他們只是出生晚一點,沒有必要為了配合學校自私的制度去重讀的。

Charlie妹 發表於 15-10-20 10:06
我都覺係有些不健康,有些幼稚園教深一年,但又收超大b, 或大b, 其實一條數,辛苦的是中或細b. 所以我決定 ...
就是變相要家長遷就學校,根本本末倒置。根本名幼選學生,看資質是沒有問題,但不應該看年紀來收。教得到大細也教得到,而不是只教到大教不到細。

chopin999 發表於 15-10-20 13:18
CCKG未好囉,只收個一年度小朋友,另外,協恩幼稚園都係,只收個一個年度嘅女生。

...
有料到的學校收大細B對他們來說沒有分別,因為佢哋識教。

回覆 chopin999 的帖子

咁對於細b係好咩?我完全唔同意!

望下小學學額得六萬幾七萬
而龍兔B 兩年加埋十八萬新生要三年至可以完全消化 (咁蛇年果五萬幾唔駛讀? 咪又要分流一部份去馬年...)
成個局係默許將部份需求分流去其他年度調節小一入學需求

到高峰期呢批上晒去只會殺校唔會加額搞小班的

回覆 maomaofafa 的帖子

到考小一,你便明白點解要收超大b。

回覆:Littlecatta2013 的帖子

有學校唔收大b的

超大B如果咩都唔識咪一定收呢?只不過大B可能識多D!呢D學校只不過係要求父母自己教!最好就咩都識!

你首先要攪清一點係而家所謂既超大B(所謂前一年9-12月出生)其實根本係係教育局指定內的"適齡兒童". 好多國際學校都將收生標準定為9月至8月尾出生. 所以所謂超大B根本無超大,係適齡. 只不過有好多名幼將收生標準擴濶. 收生由9月至下一年的12月. 即擴濶了所謂超細B嘅機會. 咁仲唔滿意? 一句講哂有人抱怨只不過自己個B考唔到"心儀學校". 咁咪有怨言. 既然有不滿覺得學校收生不公,咁點解唔遲一年先入學(唔係Repeat). 咁咪無得怨!
當然有啲學校嘅Birth cut-off 係1-12月(The calendar year).

同咪事實都好多超細B好醒同成熟.  我相信學校唔會一見月份細就唔收.

momo_cheung  你手寫我心!  發表於 15-10-26 00:32
LL899    發表於 15-10-24 01:52

ILOVEBEAN 發表於 15-10-23 08:04

你首先要攪清一點係而家所謂既超大B(所謂前一年9-12月出生)其實根本係係教育局 ...
呢個世界冇可能有一件事係全部人都覺得公平。我地要改變嘅只有自己!既然覺得名幼為左做靚小一入學而唔收細B,咁一係唔揀呢D違背「有教無類」嘅學校,一係較啱時間生個名幼鍾意的大B。
利申:我女係最受影響嘅龍年中B。

引用:回覆+maomaofafa+的帖子 你首先要攪清一點

原帖由 ILOVEBEAN 於 15-10-23 發表

你首先要攪清一點係而家所謂既超大B(所謂前一年9-12月出生)其實根本係係教育局 ...
Agree!! 所謂既超大B(前一年9-12月出生)其實根本係係教育局指定內的"適齡兒童"

回覆:超大b政策問題

其實我贊成適齡入學,收生由上年的9月1日至本年的8月31日。避免了很多尷尬或者家長覺得不公平的情況。

引用:Quote:ILOVEBEAN+發表於+15-10-23+08:04+回

原帖由 Penipony 於 15-10-23 發表
呢個世界冇可能有一件事係全部人都覺得公平。我地要改變嘅只有自己!既然覺得名幼為左做靚小一入學而唔收細 ...
認同!

既然學校方向一早已不合自己,都唔應該揀佢。

所謂有教無類真係見人見智,如果話好學校可以大細B都教得好,咁係咪取消埋面試最好?好學校係乜b都教得掂!

我2個都係大仔大女,事實我冇報名校,唔覺有影響,反而小朋友友面試表現最為現實。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

tam_bb 發表於 15-10-23 11:47
其實我贊成適齡入學,收生由上年的9月1日至本年的8月31日。避免了很多尷尬或者家長覺得不公平的情況。

...

贊成,其實可以考慮只有呢個年齡既小朋友先俾學券,細b讀係可以但就冇左幾個月既學券,相信如果咁樣安排既話,就好清楚話到俾人知其實小朋友係要足三歲讀k1先係對佢地最適合...到時就唔會有超大b既問題,家長亦會更正視細b讀k1到底係咪真係適合

maomaofafa 發表於 15-10-20 15:26
我始終認為,一間好學校,真的大細也要教得好才是有實力的學校,大細也要教得到入好的小學。超大B的政策不 ...
其實伱要睇番成個教育局指引, 係細B早考一年,而吾係超大B遲考一年
名幼跟足規定何錯之有呢?