用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大b政策問題
樓主: maomaofafa
go

超大b政策問題 [複製鏈接]

引用:Quote:maomaofafa+發表於+15-10-19+10:46+

原帖由 yubaby 於 15-10-19 發表
小一入學適齡係5歲8個月- 7歲, 所以超大B入學 (之前一年10-12出生), 其實不會失去小一自行收生適齡兒童果5 ...
謝謝提醒!

引用:何謂公平?我知學校會用唔同準則考核大細b

原帖由 ensy 於 15-10-19 發表
何謂公平?我知學校會用唔同準則考核大細b,細b有少少反應已收,大b要求高好多,咁又公平?何況按月份收生 ...
的確! 只是不滿某些名幼越收越前,社會風氣鼓吹做超大B才多些機會入名幼。

puichingforsure 發表於 15-10-16 18:08
我非常讚賞你小朋友,你間學校有九月超大B,一定係熱門學校,而你小朋友以正常時間入讀,亦証明佢好叻!

...

其實我覺得短短幾分鐘INTERVIEW真係能夠判斷小朋友係龍定係虫?我好懷疑.........interview 我覺得當中有好多因素, 小朋友狀態, 心情, 老師眼緣, 運氣.

而我小朋友班入面好多大b & 超大b, 表現真係會比下去.........我唯有平常心, 希望佢有個快樂童年

我覺得現今幼稚園越教越深,部份名幼更加深,K1下學期已開始寫字,對幼兒發展不利,如果是細B就更難學了

Dior8 發表於 15-10-19 12:50
其實我覺得短短幾分鐘INTERVIEW真係能夠判斷小朋友係龍定係虫?我好懷疑.........interview 我覺得當中 ...
唉,我果個仲衰,12月細B,希望到時跟得到。睇番EK間學校應該教得到細B同埋跟得到。比下去都無辦法,細個啲唔係罪,佢智力正常。真係唔想無啦啦要佢遲一年入學。好彩有學校收,讀著先睇下點。

回覆 maomaofafa 的帖子

其實係咪你心儀果間以往收好多超大b所以令你有咁既諗法?例如培正,聖Paul點d?
我始終覺得只係個別學校問題。

天悅 發表於 15-10-19 12:52
我覺得現今幼稚園越教越深,部份名幼更加深,K1下學期已開始寫字,對幼兒發展不利,如果是細B就更難學了 ...
應該針對年齡分班,不同年齡教不同適合的課程,配合佢哋發展。不過名幼應該做唔到,因為佢哋收好少細B。

teambuilder 發表於 15-10-19 12:59

其實係咪你心儀果間以往收好多超大b所以令你有咁既諗法?例如培正,聖Paul點d?
其實我心儀的其中間已經收咗我個仔,好好彩。你知我哋細B呢啲其實無乜選擇。反而係最近同其他家長談論呢個問題,得知原来K1好多名私幼竟然收到前年9月,身邊亦越來越多人因為想入名幼,即使佢哋小朋友係同齡中好叻(我覺得),都選擇去做超大B,就係為咗入果啲專收超大B和大B的名幼,覺得有點可悲。明明智力正常的小孩,因為學校想做好啲個升小成績,就去做超大B配合佢哋,而家竟然攪埋9月出世果啲,我覺得有點過份。因為我覺得一間學校如果係好的,大細都應該要教得好,都要平均地收,而唔係偏收已經發展成熟的小朋友,我覺得果啲學校真的枉稱為名幼。連收多啲細B都唔敢,收晒大的幫自己做成績,根本不是教育罷了。

例如邊間私幼?我個人覺得始終有家長唔讚成小朋友學太深既野,有人選擇做大B。純個人意見。

teambuilder 發表於 15-10-19 13:32

例如邊間私幼?我個人覺得始終有家長唔讚成小朋友學太深既野,有人選擇做大B。純 ...
邊間唔逐點評論了,開這個題目不是想引發個人罵戰。純粹想學校檢討超大B越來越前和普及問題。當然這些都是個人選擇,但須知大部份家長也是想小朋友入名校,因為對考小一有利罷了,所以才會選擇做超大B來增加機會。像我這種的是不會玩這個遊戲,純粹是因為我不認同就為了入那些絕少收細B的名校而讓自己的小朋友repeat。當然更大原因是因為小朋友已有學校收,就不用那麼擔心。

maomaofafa 發表於 15-10-19 13:59
邊間唔逐點評論了,開這個題目不是想引發個人罵戰。純粹想學校檢討超大B越來越前和普及問題。當然這些都是 ...
大細B這個標題跟本就很有爭議性,由我join ek 每年都討論好幾次。
我選擇轉做大是因為在happy kg做細跟唔到課程,另有一好友就堅決做細,大抽獎入了一間她覺得輕鬆的津校但也跟得十分辛苦,當然身邊亦有成功細B例子,一些forward thinking 的父母見到自己不是出類拔萃的,一早選做大,可能只是不想子女跟得辛苦,失去學習興趣和自信,並不是如你所說just to be more competitive.  

正苦比選擇市民,你自己prefer做細但反對其他人做大,在下覺得少少魚旦論law.

至於學校收生,只會選佢地覺得最適合的學生,唔會理大定細,若turn out 大B機會高d,這不是學校問題呢。

MrBeast 發表於 15-10-19 18:38
大細B這個標題跟本就很有爭議性,由我join ek 每年都討論好幾次。
我選擇轉做大是因為在happy kg做細跟唔到 ...
請問我幾時反對其他人做超大?我由頭到尾都係講啲學校搞超大B政策為咗boost自己學校升小成績,我亦都有話家長選擇做大係個人選擇,幾時有反對過?同時,我不認同學校收生不理會大定細,事實上很多學校的確偏向收大B或甚至超大B因為易教/方便/考小學好啲等等原因,很多家長亦知道係咁所以先比個小朋友去做超大。我由頭到尾亦都冇話過做超大係just to be more competitive喎,各人有各人理由,但係歸根究底係因為學校比呢個選擇家長先會有人可以作出呢個選擇。

maomaofafa 發表於 15-10-19 10:46
教署訂多幾個月只係照顧真係超班既小朋友... 有没有資料來源? 真的未聽過。

而且,附合2歲8個月就是適齡兒 ...
OK....呢度係資料來源
http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/20131113105827.html

自己睇啦.....quote 埋裡面嗰句俾你,亦解釋點解教育局建議 3歲後入學但亦接受2歲8個月安排既原因...

三歲的幼兒在身體及心智發展方面普遍達到一定成熟的程度,所以兒童足三歲才入讀幼稚園,是比較理想的安排。由於社會人士一般都希望兒童入讀幼稚園和小學的年齡可以互相配合,故由2001/02年起,兒童入讀幼稚園的最低年齡放寬為兩歲八個月。」

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-10-19+18:38+大細

簽名被屏蔽

cpychung 發表於 15-10-19 23:36
OK....呢度係資料來源
http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/20131113105827.html
好的,謝謝你。老實說我不反對3歲才入學,然而教局決定配合小學入學年齡對我來說也沒有問題。我只是不滿很多幼稚園不斷把收生年齡推前,超大B收到去上年9月罷了,使收生範圍廣闊至16個月之寬,這個差距普通人也知道對小孩子來說是極大的。實際上為何要錄取超大B也是一個疑問。既然教局已經決定2歲八個月可以入學K1,幼稚園收生標準就應該只指定該年度的學生才能報名入學。錄取超大B這種決定只會令家長認為做超大B會更多機會入讀名幼,而事實亦的確如此。隨著更多人選擇做超大B,亦令其他適齡學童的入學機會更微了。我覺得這種風氣不好,就算即使某些學校不願收未滿3歲的兒童入學,也不必不斷把超大B的收生年齡推前吧?除了可以增強他們升小profolio還有什麼好處?他們偏向錄取越大年紀的學生亦是事實。教育應該是有教無類,但是我現在看見的是年齡選拔賽。

puichingforsure 發表於 15-10-19 23:52
我都覺得樓主冇反對人做超大,上面位人兄可能誤會了,又或者對自己選擇了小朋友做超大而覺得被冒犯,不過我 ...
謝謝這位媽媽。的確我是認為制度出現了問題才開始這個討論。然而有這種制度存在就會有人選擇去實行,這是沒有問題的,每個人都有選擇權,有問題的是制度。如果學校能一視同仁收生,並且制定適當課程給不同的學生們,就不會有這種問題。試問如果心儀學校收了小朋友,難道還真的會刻意去做超大B再戰嗎?偏偏很多名幼根本是歧視細B,絕大部分是不會考慮錄取,和超大B及的大B的機會根本不均等。學校沒有能力教育細B,反之間接地催谷他們做超大B符合學校的要求,根本是本末倒置。我覺得如果沒有監管,或者指定只限該年度收生(12個月為限)入學,這種情況只會越來越過份。現在很多名幼的收生距離已經變成16個月(去年9月到本年12月),早晚變成18個月,20個月,為的就是滿足學校們的名幼頭銜,搶先取錄年長生來增強學校考小一時的實力。很老實,以這種幼稚園的營運心態,就算把入學年齡改回3歲也不會有分別。他們還是會有藉口隨意延長收生距離,因為「冇王管」。

回覆:maomaofafa 的帖子

理性討論一下吧!首先我覺得要一間學校設計不同課程分別給大細b不太可行,要很多額外資源配合,何況,坊間幼稚園課程各有不同,有深有淺,家長另選學校好了,何必要求學校有幾套課程?

而名幼,尤其部分標榜函接小學的幼稚園,程度一般較深,可能真的只有一小撮發展超前的細b可以跟到。實力一般的超大b和大b也未必能應付,又何況開學未足3嵗細b?

就算禁止超大b,12月31日出生的小朋友一樣未必可以入名幼。除非全港小學課程變淺,幼稚園生只需玩玩玩,否則這一問題其實無法解決。

回覆:超大b政策問題

我都覺係有些不健康,有些幼稚園教深一年,但又收超大b, 或大b, 其實一條數,辛苦的是中或細b. 所以我決定俾細女做超大b, 不想她追得太辛苦。我大女係中b, 因有很多大b同學,成日俾老師打嚟話其他同學已識xxx, 佢仲未識喎。

回覆 Charlie妹 的帖子

係,所以回應番樓主建議,如把收生年齡硬性收窄,即12月只可做細b,  你既選擇只會小左。另外,事實上係大部份幼稚園都唔會淨係收大b, 我女果班跨年大b只得一個半個咋。我小朋友都選擇了做12月大b, 但她的能並沒有高過其他小朋友;如果局住要佢做細b佢會好辛苦。

回覆:超大b政策問題

CCKG未好囉,只收個一年度小朋友,另外,協恩幼稚園都係,只收個一個年度嘅女生。

‹ 上一主題|下一主題