用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 Local U master (呻)
go

Local U master (呻)

我是ftm,宜家在本地大學修讀part time碩士課程,每週兩晚,家人幫忙照顧孩子然後去上課。但發現很多同學原來可以很不負責任 ,做小組功課也不會做好自己本分,甚至不做,不斷推卸責任,又没有交帶,或者索性消失,很令人氣憤!  難為我還要大著肚子做埋佢果份,好心d人無心就唔好讀啦!

Santana    發表於 15-10-22 10:44
王家爸爸  Free Rider 到處都有   發表於 15-10-19 16:25

回覆 maomaofafa 的帖子

你好,

我不是FTM, 但也考慮報讀BU的Master course, 不知道要一路讀書, 一路工作, 阿女才不到2yrs.不知是否可行....

回覆:Local U master (呻)

我都係ftm有個小朋友快兩歲,讀緊mba快畢業. 有d同學真係好令人氣憤,佢地以自己要返工好忙放工又要見客為由,揀d易做既task,算,最後又係hea做或無做,我又唔想俾呢類人拖累,焗頂!
我都要陪仔陪老公㗎

我以前未有小朋友嗰陣, 工餘時間讀咗D大學嘅校外進修課程, 都遇著D hea/求其做嘢嘅小組成員, 我唔想俾呢D人拖累份小組功課, 又係要幫手執手尾......呢D人呢, 嘢就做小小, 分數就個個一樣!

到!part time master, 要返工,小朋友2.5歲!我只可以講group project = 自己做哂,d teammate 英文差到睇唔明,又要我再做!好辛苦!但expect to graduate with distinction! 我要做個好example俾阿女睇,勤力係有回報嘅!大家加油

到!一個2歲,一個仲有兩個星期就出世,九月開學,wish me luck

引用:到!一個2歲,一個仲有兩個星期就出世,九

原帖由 Ayamalki 於 16-04-23 發表
到!一個2歲,一個仲有兩個星期就出世,九月開學,wish me luck
你太有勇氣!我當年大女4歳,自己剛30,還可頂住。依家真系impoosible

唉, 唔好話進修, 我連屋企D雜物都無時間執 (working mum, 自己無工人姐姐)...