用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ﹝開心小發現﹞學校什費、乜費物費,信用卡去計! ...
go

﹝開心小發現﹞學校什費、乜費物費,信用卡去計!

幾個化骨龍返學,學校什費、乜費物費,一陣要現金,一陣又支票,再唔係就PPS
,煩之餘條數又有排計。

原來依家網上銀行的繳款都覆蓋得幾全面,但最重要的是呢d本來要俾現金的賬單都
可以用張卡去攪掂!!賺左免息還款期之餘仲可以儲埋分添!一個學年埋單分分鐘都
換到幾張超市現金券架!

市儈?C9仔係咁架喇,慳得一元就多一元使喇!

PS:呢篇文章係咪好似廣告呢?有無銀行惠賜我稿費呀?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:﹝開心小發現﹞學校什費、乜費物費,信用卡去計!

呀!我一直以為你係爸爸黎添……

奥脫福 發表於 15-10-15 10:15
幾個化骨龍返學,學校什費、乜費物費,一陣要現金,一陣又支票,再唔係就PPS
,煩之餘條數又有排計。
最慘我D仔女個間好多都只收現金或者支票, 想賺分都無得賺
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:呀!我一直以為你係爸爸黎添…… +

原帖由 longlokma 於 15-10-15 發表
呀!我一直以為你係爸爸黎添……
我都以為係

我用獅子信用卡,請問可以詳細講解如何用信用卡網上過數?我一直以為要學校有部機,家長親身入去碌卡簽名先得。

Ocean419 發表於 15-10-15 11:19

我用獅子信用卡,請問可以詳細講解如何用信用卡網上過數?我一直以為要學校有部機,家長親身入去碌卡簽名先 ...

過程好簡單,如下圖般選擇好商戶名稱,輸入帳號(單據上的客戶號碼),選擇
付款的卡,按「確定」就完成。有需要可列印「收據」作付款憑証。

Ocean419 發表於 15-10-15 11:19
我用獅子信用卡,請問可以詳細講解如何用信用卡網上過數?我一直以為要學校有部機,家長親身入去碌卡簽名先 ...
要個機構有註冊作電子繳費先得.
可以係網上銀行用"繳費服務" (如交水電煤), 選用"信用卡"付款

不過唔係間間機構都可以咁做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-15+發表

原帖由 karen55407 於 15-10-15 發表
我都以為係
Me too

下?樓主唔係男人?真係(今日小發現)喎!

ac917 發表於 15-10-15 12:08

下?樓主唔係男人?真係(今日小發現)喎!

呵呵,我地戶口一齊用,邊有腳影捉架!

回覆:ac917 的帖子

直頭要出帖將呢個小發現通天

醒目開學勳章 王國長老

其實而家學校又搵快達票收報名費,又搵銀行收午飯費,唔會增加行政成本嗎?(我都係c9所以好緊張個字)

Charlotte_mom 發表於 15-10-15 13:54

其實而家學校又搵快達票收報名費,又搵銀行收午飯費,唔會增加行政成本嗎?(我都係c9所以好緊張個:money$$ ...

有學校用eclass的繳費系統,每次通過PPS增值,不論面額多少均會收取
一個定額的手續費。

反而有一點值得討論的是:透過電子繳費系統,學校大幅節省了處理繳費事宜的行
政工作,然而當中引伸出來的手續費卻由家長承擔,是否公平實在見仁見智。

奥脫福 發表於 15-10-15 12:15
呵呵,我地戶口一齊用,邊有腳影捉架!
咁即係你同C6一齊用一個account? 即時男時女? 咁我哋好難捉摸喎。

我都以為佢係爸爸 X4