用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同福健你鍾意邊間
樓主: cklaam
go

聖母同福健你鍾意邊間   [複製鏈接]

postoffice 發表於 15-10-21 09:2
朋友女兒正就讀聖母, 品德培育非常好
從沒有懷疑聖母與其他學校的品德培育,我相信其他學校亦非常著重,我校亦如是,校長多次强調不會放棄任何一位同學,學校亦著重訓輔功作,非常强調訓輔中要有愛,才能令學生變好,作為家長的我非常欣賞,全人教育,本應加此。

maymay321 發表於 15-10-21 09:46
福建是左派學校
天主教是天主派基督教是基督派
佛教是佛派,介意就不是入,由入讀至今,從沒覺得左過。基督教讀過,反而真是覺得好基督派

引用:Quote:原帖由+baba987+於+15-10-20+發表我

引用:+本帖最後由+maymay321+於+15-10-21+09:47+

baba987 發表於 15-10-21 11:00
咁介意可以唔考,
陳守x都係福建人創辦又如何?
都不知辦得幾好!
可能對福小有誤解,其實左唔左是看校長把關。有現讀家長分享最好,是否一丁點也沒有?

雖然我無宗教信仰,但prefer比女女讀基督教小學,但最重要還是好的學校,每人心目中的好各有不同,對我來說福附絕對係好學校,新校長比我感覺好好,好尊重學生和家長,同tko某直資新貴個校長的白目完全不同。

新校長的確很有辦學熱誠,感覺有心有力,希望她將耀中的經驗捨短取長,福小如果完全唔左,不令家長卻步,以福小的條件,3-5年絕對有能同陳xx比量下。

hkpapa852  3-5年可以將陳XX比下去? 咁真係要拭目以待啦!   發表於 15-10-22 12:21

引用:Quote:baba987+發表於+15-10-21+11:00+咁介

baba987 發表於 15-10-21 21:41
講真,真係無乜左派教學,
但也有學國歌,4年級教,
香港點樣回歸等,小一教,
對某D人嚟講,教唱國歌已經係洗腦,係死罪!

福建中學, 辦學團體係"旅港福建商會", 所以有左派背景就一定架啦!

學校日常唔會做特別令人反感既愛國行為 (通常係D非左派學校為咗向阿爺示好先會咁做).

不過, 萬一阿爺要吹雞做事, 呢D學校就好似中資機構咁, 一定要配合支持, 係無可避免. 現實係, 有更多為咗討好阿爺既非左派學校, 做起上嚟只會俾佢地更積極.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:福建中學,+辦學團體係"旅港福建商會",+所以

原帖由 hkpapa852 於 15-10-22 發表
福建中學, 辦學團體係"旅港福建商會", 所以有左派背景就一定架啦!

學校日常唔會做特別令人反感既愛國行為  ...
贊同。

仲有,辦學宗旨講明「熱愛國家」,睇大家點睇啦。利申:我不是黃絲也不是藍絲。

九七年前,福建中學絕對是被歸類為愛國學校。之後引入直資制度後,原本不屬主流的愛國學校,變得很受歡迎。在廿年前,唔會有聖母vs 福建這個問題

回覆:聖母同福健你鍾意邊間

我小朋友有福建second in,都想了解多些,明白好多「非左校」仲左的說法,也眼見不少例子。

但畢竟小朋友最後只會讀一間小學,想知道實際有甚麼?有幾多?升旗是幾耐升一次?北上交流活動多嗎?希望有家長可以分享。

hkpapa852 發表於 15-10-22 09:50

學校日常唔會做特別令人反感既愛國行為  ...

AGREE~其實 有某0的 機構辦既津校 聽落係非左派~~但你會見到佢地 有時0的課程都更"積極"~~因我聽返津校讀緊既用家講的~福建背景傾左一點是肯定的~~但如果平時沒有大力鼓吹,教返的普通愛國課程~又唔駛甘驚的~唔駛一聽到個名就甘抗拒既~~可能因為佢既名 同背景~同埋只係接手左5-6年~其實申請人數比其他直資係算係小0的~ 我覺得應該集中返係佢教學理念或配套等是否適自己的小孩為首要。

但想考慮埋愛國課程這個重點,因為學校快將發offer,也想盡量透徹了解些。有沒有現讀家長或曾讀過的家長分享下。

其實普通愛國課程是包括甚麼?內容是內地課程?可否再分享多些。

福建

引用:福建中學,+辦學團體係"旅港福建商會",+所以

愛國課程,哈哈哈!

建議你,直接打去學校問編寫校本的老師,你心/腦有似信念,講乜都是徒言,歷年以來,都不知講了幾多次!

引用:但想考慮埋愛國課程這個重點,因為學校快將

阿爺一吹雞,全港學校都要跟啦,點指左派學校?9月3日有冇人有假唔放?

請問福小課本,是否用國內課本改編?

‹ 上一主題|下一主題