用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同福健你鍾意邊間
樓主: cklaam
go

聖母同福健你鍾意邊間  

引用:Quote:原帖由+littlestar_2009+於+15-10-17

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-10-18 發表
作為一個ex 家長, 如子女本身英文程度高, 係呢度绝對滿足不到(當時都有同學家長羡慕我地可跳船。。

...
前面有post 講到福小上福中有d學生小息用英文傾計,是否算是本身英文程度高?

回覆 jantan28 的帖子

剛問小朋友,小息同學們溝通仍以廣東話為主,老師現階段只明確指示,一定要用普通話(中文課),餘下英文課要用英語溝通外,沒有硬性規定小孩用語,個別班級不知,回家所見,小朋友在玩樂時,會突然用英語全溝通,在外去play house亦可和外國小孩溝通與玩樂,是否個別例子,則不清楚,亦沒有深究。
最後,不想偏離主題,我選福建,首先福建不會有過多的功課量,在初小生涯。(高年班未知)其次她語境好,初小home room模式,小朋友有大量接觸英語的機會。最後一條龍直上福中,進可攻,退可守。補充一句,學有提供網上學習平台,如果小孩快手,家長又覺功課量太小/不足,可給小朋友做,當extra training or self-learning亦可!

我見有部份媽媽覺得福小高年級嘅英語遜於預期,想問下會唔會係由於呢班小朋友係喺學校接手初期入讀,而當時嘅學校制度仲係喺起步階段呢? 坦白講,福小好似係近年先開始比較多人談論, 會唔會係學校接手左, run得幾年, 而家先開始入軌道? 如是, 我諗我會比較睇低小嘅英語程度,咁樣可能會公平啲。

引用:我見有部份媽媽覺得福小高年級嘅英語遜於預

引用:回覆+jantan28+的帖子 剛問小朋友,小息同

原帖由 eva1900 於 15-10-18 發表

剛問小朋友,小息同學們溝通仍以廣東話為主,老師現階段只明確指示,一定要用普通話 ...
小朋友之前讀了二年, 未聴过佢話有人講英文。。。

我囡讀福小,我们都喜欢学校,
不死谷学術,不只求分数,語境好,
讀得很开心,

引用:Quote:原帖由+eva1900+於+15-10-18+發表回

引用:回覆+jantan28+的帖子 剛問小朋友,小息同

原帖由 eva1900 於 15-10-18 發表

剛問小朋友,小息同學們溝通仍以廣東話為主,老師現階段只明確指示,一定要用普通話 ...
福小的home room 模式, 有好有唔好, 因為不是個個教師能同時應付不同科目.

引用:Quote:原帖由+eva1900+於+15-10-18+發表回

原帖由 AgapePa 於 15-10-18 發表
福小的home room 模式, 有好有唔好, 因為不是個個教師能同時應付不同科目.

...
請問什麼是home room模式?

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-10-18+發表福

原帖由 juliakmy 於 15-10-18 發表
請問什麼是home room模式?

Home room 即係由班主任同時教4科

juliakmy  thanks!  發表於 15-10-20 09:37

hkpapa852 發表於 15-10-14 17:27
一間得52%學生入到大學既中學, 我好懷疑佢可唔可以叫B1中學
真架?福中得52%入大學?真心求問!

Home room即課室本位,小一,二行雙班主任制,其中一位班主任是外藉老師,兼教英文,數學,主題及生命教育,我覺得對打好初小英文基礎有幫助,但對老師來說,可能工作量會增加,所以希望學校對人材培訓同挽留人材上下功夫,福附應該還有更多進步空間。

TKO_NANA 發表於 15-10-19 14:50
Home room即課室本位,小一,二行雙班主任制,其中一位班主任是外藉老師,兼教英文,數學,主題及生命教育, ...
福小是不是P1 至P3 都是雙班主任?

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-10-14+14:56+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-14 發表
一間得52%學生入到大學既中學, 我好懷疑佢可唔可以叫B1中學
真的嗎?我剛見完2nd in 仲諗如果有offer 會唔會讀呀!
呢間有呈分試。

回覆 細芝麻 的帖子

35人入香港的大學 64人海外升學
全級191人
咁少都算係BAND 1 ??????

回覆 chanchanchan999 的帖子

真的好似好差啊!到底band1是怎樣評出來啊?

引用:回覆+細芝麻+的帖子 35人入香港的大學+64

原帖由 chanchanchan999 於 15-10-19 發表
回覆 細芝麻 的帖子

35人入香港的大學 64人海外升學
嘩,個數字好驚嚇

福中網頁找到的

引用:回覆+chanchanchan999+的帖子 真的好似好

原帖由 wany 於 15-10-19 發表
回覆 chanchanchan999 的帖子

真的好似好差啊!到底band1是怎樣評出來啊?
除了傳統名校的直資,band 1直資好似只有優才 和 港同

回覆:chanchanchan999 的帖子

福中的網站寫的是35人入三大(科大,中大,港大),都未計其他本地大學喎。191人中有35人入三大,應該算係唔錯。