用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同福健你鍾意邊間
樓主: cklaam
go

聖母同福健你鍾意邊間   [複製鏈接]

回覆 waiwaileung1 的帖子

唔開名。。。總之係唔放乙1就入唔到的津校。
福小語境真好。。。。上到中學部,小息時同學傾計,用英文。。。。津小上到去的真的搭唔到嘴

回覆 zanezane 的帖子

謝謝! 咁我都大約估到邊D學校.

回覆:zanezane 的帖子

福中是規定小息用英文?

回覆:jantan28 的帖子

當然唔係

引用:回覆+waiwaileung1+的帖子 唔開名。。。總

原帖由 zanezane 於 15-10-15 發表
回覆 waiwaileung1 的帖子

唔開名。。。總之係唔放乙1就入唔到的津校。
福中大部份同學小息用英語交談嗎?
是小學部升上去的?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 maymay321 的帖子

福小課程話並不算深,沒有教快和教深,TS用校本,老師好用心拆細來教,亦會利用多媒體平台讓學生更易理解,自從新校長上任,每天功課除了適度調整,上堂做啲,功課堂做半小時,小朋友每日帶回家的只有2/3份,有時快手已在校完成,回家主要講解做錯的地方,還有校長上任後,大力推行閱讀,閱讀中、英文書是每天的必然功課,俾100個like.

bibikids119    發表於 15-10-19 17:04

回覆 virgokaren 的帖子

福小升上去的都自然地用英文交談。福小升上去的唔少呢

引用:回覆+maymay321+的帖子 福小課程話並不算

引用:回覆+maymay321+的帖子 福小課程話並不算

原帖由 eva1900 於 15-10-16 發表
回覆 maymay321 的帖子

福小課程話並不算深,沒有教快和教深,TS用校本,老師好用心拆細來教,亦會利用多 ...
福小語言環境真的不錯!又有net teacher! 但有心入讀嘅小朋友,要練好普通話及英語,因為小一正式開課後,就全部普,英!只會有時用少許粵語輔助!有小朋友因為初時聽不懂,就比較吃力

引用:Quote:原帖由+eva1900+於+15-10-16+發表回

原帖由 CHUNGMIU 於 15-10-16 發表
福小語言環境真的不錯!又有net teacher! 但有心入讀嘅小朋友,要練好普通話及英語,因為小一正式開課後, ...
請問有幾多 NET?
除中文外全部英文教? include Music & PE.
中學部多 NET 嗎?
好想知邊間直資最多 NET?
THX!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+CHUNGMIU+於+15-10-16+發表福

回覆:聖母同福健你鍾意邊間

福建的英文程度真係。。。

Iamcatlover2015 發表於 15-10-17 12:18
何解?福建行英普,英文應幾好。。

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+15-10-16+發表

原帖由 baba987 於 15-10-17 發表
福小嘅net 應該都數一數二多,
其他學校崇真國際部都多,
其他唔清楚……
崇真國際部好清楚 show 哂D老師出來,真係幾多。福建睇吾到,是每班都有 NET 做 class teacher ? 定所有用英文教的科目用 NET?

引用:福建的英文程度真係。。。 +

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-10-17 發表
其實福小有咁多 net 應該好掂。但我去了今年的簡介會,在 禮堂裡睇咗佢個 drama 表現,結果我冇報。

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-10-17

原帖由 fishchow 於 15-10-18 發表
其實福小有咁多 net 應該好掂。但我去了今年的簡介會,在 禮堂裡睇咗佢個 drama 表現,結果我冇報。

...
請問簡介會個drama係幾年級既學生表演呢?

睇過教育局個全面鑑評報告,裡面說福小低年級學生既英文比高年級好,所指的高年級學生不知是不是指臻美時代的學生

引用:Quote:Iamcatlover2015+發表於+15-10-17+12

原帖由 littlestar_2009 於 15-10-17 發表
何解?福建行英普,英文應幾好。。
作為一個ex 家長, 如子女本身英文程度高, 係呢度绝對滿足不到(當時都有同學家長羡慕我地可跳船。。

回覆 ggsbb 的帖子

應該開始不是,但是學校開始接辦初期,即是大家所謂,一年有4次收生的辦學初期,程度和現在所收的學生應該有一段距離。

回覆:ggsbb 的帖子

排一個 drama, 至少用幾個星期,而且在 open day 用嚟見人的,連基本發音都唔覺有執。如果覺得高年級學生的英語水平不夠,那 2-4 年級的,天天講,應該好好多,但睇套 drama 又唔覺

引用:排一個+drama,+至少用幾個星期,而且在+ope

原帖由 fishchow 於 15-10-18 發表
排一個 drama, 至少用幾個星期,而且在 open day 用嚟見人的,連基本發音都唔覺有執。如果覺得高年級學生的 ...
講口音,就算陳守仁學生英文都麻麻。聽了幾間,學生的英文最滿意是女拔。

‹ 上一主題|下一主題