用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同福健你鍾意邊間
樓主: cklaam
go

聖母同福健你鍾意邊間   [複製鏈接]

owennam 發表於 15-10-14 15:40
朋友女讀聖母,話好申苦,好多功課,同其他津小樣,日日做,點解要比呢D錢

...
聖母的確係一間功課唔會少得過官津小學既傳統天主教私立小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-14 17:27
一間得52%學生入到大學既中學, 我好懷疑佢可唔可以叫B1中學
hkpapa852, 如按你另一post 的意見, 福建有5x% 的8大學士學位入學率也可算是 band 1 吧?
(無意争論, 只想弄清楚)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092
1. 一線/B1中學: 升讀本地學士學位課程比例: >=35% (B1A:>=60%, B1B: 46%-59%, B1C: 35%-45%)

chanyw777 發表於 15-10-14 16:47
試想你D女俾人問佢讀什麽小學, 答: 福建小...... D 人會第一時間想起 : 强國來的 ?  ...
睇學校名嚟揀學校? 會唔會兒戲咗D

回覆:餵食豬 的帖子

因為佢兩間in完都鍾意,始終佢自己真係唔會知邊間岩佢,都係要父母決定

cchappyforever 發表於 15-10-14 17:58
hkpapa852, 如按你另一post 的意見, 福建有5x% 的8大學士學位入學率也可算是 band 1 吧?
(無意争論, 只想弄 ...
佢無交代個52%係點計,有幾多屬於本地,幾多屬於海外,仲有佢無講過只計8大,亦無講過係咪只計學士學位。大學學位只係一個籠統既叫法,副學士同高級文憑都屬於大學學位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:聖母同福健你鍾意邊間

福建小學語境好,但學術聖母較強,睇吓你鍾意邊方面。記住香港唔會有一間學術強又少功課又語境好學校。

回覆:hkpapa852 的帖子

佢簡介會又好似講到唔會咁谷,原來同津校一樣咁多功課,咁其實聖母小學嘅賣點係咩?

回覆:whitepurin 的帖子

賣點是品德 。課程同津校冇分別,一様多功課 (我朋友話十一樣,晚晚做到十一點幾,早上又七點半返到學校),仲要比錢。

引用:賣點是品德+。課程同津校冇分別,一様多功

原帖由 lamwingyee84 於 15-10-14 發表
賣點是品德 。課程同津校冇分別,一様多功課 (我朋友話十一樣,晚晚做到十一點幾,早上又七點半返到學校) ...
好似聖母真係好多功課
不過福小都好似d課程好深??請問大家有朋友讀緊福小嗎?

回覆:lamwingyee84 的帖子

朋友個囡自己都話好辛苦,又要請私人國語,中文,全科補習老師,無時間玩喎,我都知無十全十美的學校,主要睇自己要麥

引用:回覆+chanyw777+的帖子 用咁既思維黎揀學

原帖由 teambuilder 於 15-10-14 發表
回覆 chanyw777 的帖子

用咁既思維黎揀學校,祝好運
👍👍

引用:賣點是品德+。課程同津校冇分別,一様多功

原帖由 lamwingyee84 於 15-10-14 發表
賣點是品德 。課程同津校冇分別,一様多功課 (我朋友話十一樣,晚晚做到十一點幾,早上又七點半返到學校) ...
校風好好的女校

cklaam 發表於 15-10-14 19:18
好似聖母真係好多功課
不過福小都好似d課程好深??請問大家有朋友讀緊福小嗎?

...
我都想知福小課程是否好深?功課多唔多?

回覆:Milkmilkbobo 的帖子

咁其實好多津校校風都唔差,我相信很多有興趣直私的父母,都係為咗避開傳統學校咁谷,或因為學術超好先揀,如果純係校風好,好似讀津校好過...

回覆 whitepurin 的帖子

但資助學校要抽,不係你想入就入

回覆 whitepurin 的帖子

你講得啱!但要好彩地小朋友抽到所謂(好校風的津校)。要抽到比較好的津校亦不易(我意思不是神校類別).

例如一些地區,如抽不中第一自願,最後可能會去了一間自己沒有選的誇區學校。

回覆:聖母同福健你鍾意邊間

福中老師會捽學生數,又要成績好,參加課外活動又話計績分。
讀落係好辛苦的,要有心理準備。

福小上福中,唔洗煩英文銜接。
但其他津校的小朋友(在48網一線讀,排名次前的)入到黎,用英文搭唔到嘴,自信急降。

zanezane 發表於 15-10-15 21:19
福中老師會捽學生數,又要成績好,參加課外活動又話計績分。
讀落係好辛苦的,要有心理準備。
想請問一下48網一線小學是否指 聖公會李兆強小學,德田李兆強和路德會聖馬太學校等? 這些學校都出名谷學術, 估唔到排名次前的英文都唔夠福小的小朋友好, 可能津小冇咁多net.我都知福小語景好, 可惜first round 已被out.
‹ 上一主題|下一主題