用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢面試幾耐
樓主: Connie12747
go

禮賢面試幾耐

回覆:Babyarsene 的帖子

因為請了半日假,只係interview 15 min
早知叫嫲嫲帶
同埋15 min的interview 真可反映到小朋友的能力嗎?

引用:因為請了半日假,只係interview+15+min 早

引用:因為請了半日假,只係interview+15+min 早

原帖由 ngkka 於 15-10-15 發表
因為請了半日假,只係interview 15 min
早知叫嫲嫲帶
同埋15 min的interview 真可反映到小朋友的能力嗎?
禮緊封interview letter 寫明只見15分鐘,係一早知喎

引用:Quote:原帖由+ngkka+於+15-10-15+發表因為

原帖由 CherryPicker 於 15-10-15 發表
禮緊封interview letter 寫明只見15分鐘,係一早知喎
我禮小面試過程安排得好好,考既內容恰當。

回覆:Babyarsene 的帖子

我覺得我只是在此表達意見,我有我的自由,同埋我從來都無嫌其他學校的interview長。
當父母的假期很少,因為interview和學校的行常活動都用了很多假,差點就要放無薪假時,就會計著是否interview一定要由父母帶。尤其是很多學校還有2nd甚至3rd interview.
希望EK家長能尊重別人的言論自由和感受

引用:15分鐘,一組小朋友一齊入課室見老師,準時出

原帖由 NaughtyLuiLui 於 15-10-14 發表
15分鐘,一組小朋友一齊入課室見老師,準時出返黎,人人有萬花筒送
今朝in8:30am,in完行返學,學校剛剛關閘,趕 ...
我個女都講最輕鬆一間

引用:我覺得我只是在此表達意見,我有我的自由,

原帖由 ngkka 於 15-10-15 發表
我覺得我只是在此表達意見,我有我的自由,同埋我從來都無嫌其他學校的interview長。
當父母的假期很少,因 ...
係你想得太多,無人侵犯你的言論自由。你留言,人家就可以回應。人家的也只是fair comment, 講出事實(即學校一早講左只見十五分鐘,和只面見小朋友)

至於面試十五分鐘係咪可找到合適既學生,係後話,樓上的人都冇喺呢一點俾任何評價

舊年仔只in左10分鐘,其實咁咪重好,輕輕鬆鬆。

我囝話有張咭好多中文字,佢讀到2個詞語,
跟住數學問佢5粒糖+3粒有幾多粒,佢答到,
英文題,佢話D英文字無個識, 有D 事後佢先話記得,
係咪無機

引用:我囝話有張咭好多中文字,佢讀到2個詞語,跟

原帖由 I_O_U_baby 於 15-10-16 發表
我囝話有張咭好多中文字,佢讀到2個詞語,
跟住數學問佢5粒糖+3粒有幾多粒,佢答到,
英文題,佢話D英文字無個識 ...
我囝數學題考6加5(文字題),回家途中才發現自己答錯才自己講番正確答案。所以有時小朋友識,但始終面試都有怯場,大人都會。

回覆:禮賢面試幾耐

小朋友出來時,我都覺得咁快,雖然我有問她考什麼,但沒有詳細追問,她也講得不多。但見網友所說的內容,我覺得每人幾分鐘,學校已有辦法分高下。

說到底,是否適或過關,很大程度是老師的主觀評核或判斷。

引用:小朋友出來時,我都覺得咁快,雖然我有問她

原帖由 tkinwong 於 15-10-17 發表
小朋友出來時,我都覺得咁快,雖然我有問她考什麼,但沒有詳細追問,她也講得不多。但見網友所說的內容,我 ...
可能小朋友都未warm up , 面試就完結

引用:Quote:原帖由+tkinwong+於+15-10-17+發表小

原帖由 ngkka 於 15-10-17 發表
可能小朋友都未warm up , 面試就完結
很多學校第一回合可能會時間長一些,但都是二十分鐘左右,但往往超過五個人一組。

引用:小朋友出來時,我都覺得咁快,雖然我有問她

原帖由 tkinwong 於 15-10-17 發表
小朋友出來時,我都覺得咁快,雖然我有問她考什麼,但沒有詳細追問,她也講得不多。但見網友所說的內容,我 ...
同意,唔識唔代表唔收,識又唔代表收。

幾時有面試結果

學校話11月2O日前寄出結果

cdleep 發表於 15-10-17 18:40
同意,唔識唔代表唔收,識又唔代表收。
剩係覺得識晒都未必收,唔識更多無機會

引用:Quote:cdleep+發表於+15-10-17+18:40+同意

原帖由 I_O_U_baby 於 15-10-19 發表
剩係覺得識晒都未必收,唔識更多無機會
要睇唔識幾多。如果老師覺得小朋友是學校想收的類型,我認為唔識四分一甚至三分一,都會有機會。當然,如果去到四成,就算老師很鍾意個小朋友,想收都有些困難。純屬個人估計。

回覆:禮賢面試幾耐

其實禮小得咁少位,好似一半留比禮幼,真係冇乜機會。

引用:其實禮小得咁少位,好似一半留比禮幼,真係

原帖由 moloko1102 於 15-10-21 發表
其實禮小得咁少位,好似一半留比禮幼,真係冇乜機會。
我估冇一半。我仔小一,班入面唔夠1/3係禮幼上黎。除非另外兩班不正常地較多禮幼生吧