用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 少功課的小學
go

少功課的小學 [複製鏈接]

請問有邊幾間小學是少功課,少測考的?

1    0    0    0

引用:請問有邊幾間小學是少功課,少測考的? +

原帖由 wipebb 於 15-10-14 發表
少測考既話每次範圍較多,所學知識相隔較長時間才得到評估。而多測考既話,每次範圍窄些,相比之下溫習無咁辛苦,也更加能夠鞏固所學知識。

少功課、測考的,可能又吾一定符合到家長對學術/升中的要求,要具體考慮。

有次有個朋友家長,介紹一個輕鬆小學比另一個家長,個家長聽到學校,即刻話「xx好淺ga,我識人讀,個女仔升中靠體藝,去做band 1的xx,讀左一年就被勸退...仲收幾錢蚊個月...」每人要求吾同,配對吾同,比人話靠害ga。

回覆:wipebb 的帖子

可唔可以講我知係邊幾間呀?

julinata 發表於 15-10-14 01:27
少測考既話每次範圍較多,所學知識相隔較長時間才得到評估。而多測考既話,每次範圍窄些,相比之下溫習無咁 ...
同意, 多測考其實唔辛苦, 係逐少逐少鞏固知識, 如果每次都要重新溫習, 有必要留意學習情況
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:wipebb 的帖子

住那?或想住那?學校是有的,如五個學生的學校,OK?

julinata 發表於 15-10-14 01:27
少測考既話每次範圍較多,所學知識相隔較長時間才得到評估。而多測考既話,每次範圍窄些,相比之下溫習無咁 ...
話雖如此, 我哋四測兩考, 數學六測兩考, 每次範圍唔多, 不過, 英文數學呢類, 係累積啲已知知識考落去, 中英次次測驗仲要測埋聆聽、說話、作文,多測考你都唔好話唔甘。

其實我真係唔明白點解學校有兩科術科叫中英書法的, 你哋有無呢?

引用:請問有邊幾間小學是少功課,少測考的? +

原帖由 wipebb 於 15-10-14 發表
其實好睇家長自己要求。當年我為兒子選校時,多測考嘅學校刻意飛開唔揀,至於多少功課,就比較難定論,有人手腳快亦有人拖慢黎做,好難一概而論。我對功課要求係盡量避免要重覆抄寫,初小4-8樣包改正可接受,假期多些少,高小有機會再多些,亦要教導小朋友自己做功課,學習控制時間。家長在選校前自己要去了解下先,切勿人人話好就跟住去,選中了又後悔或抱怨。

little_yolky 發表於 15-10-14 09:12
話雖如此, 我哋四測兩考, 數學六測兩考, 每次範圍唔多, 不過, 英文數學呢類, 係累積啲已知知識考落去, 中英 ...
測考返舊有知識唔駛溫咁耐啦嘛?

little_yolky  係唔駛溫,但有壓力。  發表於 15-10-14 09:44
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:julinata+發表於+15-10-14+01:27+少

原帖由 little_yolky 於 15-10-14 發表
話雖如此, 我哋四測兩考, 數學六測兩考, 每次範圍唔多, 不過, 英文數學呢類, 係累積啲已知知識考落去, 中英 ...
同意,真心的當年我為兒子選小學多測考我真係放棄唔選。不過唔好問我讀邊間
我地學校都有中/英書法,成績表是有寫的。

little_yolky  原來大家都有呢科騎呢嘢。  發表於 15-10-14 09:45

little_yolky 發表於 15-10-14 09:12
係唔駛溫,但有壓力。

我女鍾意測考日子多過平日, 因為冇咁多功課同冇功課... 不過其實佢做功課已經係一種溫習, 真係個個讀書唔同情況

little_yolky  係考試無功課,測驗同平時一樣,頭尾測成兩個禮拜喎。  發表於 15-10-14 09:53

我地少功課, 一年兩考, 但多評估, 因為每完一個單元就會評, 但一個單元只係得2-3 課, 所以其實都好輕鬆, 就算一個星評3-4 科都唔覺辛苦.

我仔女學校冇書法呢啲嘢, 不過我自己讀小學時就有, 要考試, 成績表會有分.

救恩、港同、啓思、啓基、嶺小、St Margaret……等都應該係愉快,至少初小係。

回覆:Jane1983 的帖子

Thx.

Jane1983  不客氣  發表於 15-10-14 15:12

引用:Quote:julinata+發表於+15-10-14+01:27+少

原帖由 little_yolky 於 15-10-14 發表

測考同阿仔學校有啲似。
一年兩測兩考,測驗跟平常一樣上堂、放學、做功課;考試就放早。
測考都只有中英數。其餘常識、音樂、體育、IS、LA平時上堂做assessment, 即係家長唔需要幫小朋友做preparations。
英文無論測、考,只考reading、writing, 無grammer考,考試有listening.
中文grade 1下學期有oral。
中、英有show and tell.
數學每教一個topic就測一次。

功課方面,
grade 1 每日2~3樣功課,但有時會有常識功課。
grade 2 每日3~6樣功課。
學校由grade 1開始,中、英都有show and  tell, 英文一學期2、3次。
中文舊年只有下學期做咗一次,但今年grade 2,上學期已做咗一次,入測驗分。

下學期大考後有term P, 學生分組做project, 之後present比家長睇。高年級係open to all, 任何年級嘅家長、學生都可以睇。

SSCPS 每日約三份功課、三考(小一第一次考試唔計入成績表)都在長假期前,每天20分鐘reading time + 圖書館課堂去鼓勵閱讀,每年均有Show & Tell Project 家長可旁聽。有band 1 中學聯繫,附合學術及操行分可直升,所以唔會操TSA.
‹ 上一主題|下一主題