用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 Ocean419 於 15-10-15 發表
請問你仲有keep 小一程度的kumon 練習嗎?可以影2張相比我參考嗎?
練習纸做完即棄,全部冇keep啊,唔好意思

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-10-15+發表樓

原帖由 Ocean419 於 15-10-15 發表
請問可以share Taobao link 嗎?
你search 「湊十法」就得,淘寶未到之前,你已經可以同定小朋友講故事,因為我仔仔對故事特別敏感,所以我作咗d故事關於呢5組數嘅關係,例如大哥哥9好照顧小妹妹1,所以佢哋係好朋友,鴨仔2好鍾意戴眼鏡8,媽媽長頭髮7要用梳3梳頭,警察4(4好似yes sir 手)捉咗個肥嘟嘟嘅賊6,大肚姨姨5鍾意同返一樣大肚嘅5傾計。要小朋友記住邊個係邊個好朋友,跟住開始湊十法就易上手

芒果布din    發表於 15-10-16 11:47

Ocean419 發表於 15-10-13 19:17
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...

我個仔當年數慨唔得..我比佢學數研好咗.

回覆:JuliaCKL 的帖子

thanks so much!

回覆:Ocean419 的帖子

計到就冇問題,有些大人也數手指啦

其實可以試下用蒙特梭利數學教具,有得觸摸可以將抽象既數字實體化。之前係Monte Kids 買過,可以睇下。另外,多玩同數字有關既board game 如大富翁、啤牌等都有助心算。

http://monte-kids.com/default_c.htm

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-10-13+發表

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
平平地Hk100around.   
買個鬼佬算盤,十粒一行,十行一百粒咁數。

再可用來學一百以內加減數。

但缺點你要自己親自教。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表請

原帖由 picture 於 15-10-16 發表
平平地Hk100around.   
買個鬼佬算盤,十粒一行,十行一百粒咁數。
Melissa and Dough brand sold at Toys r Us.

以前公司有套生本數學的參考書,是2000年代中頗流行的,這套書的學具做得很好,有幸見過兩樣,心算卡及分數卡,是一流的,自己也可製作,我也做了SET給兒子。

心算卡:用A4紙,直度CUT做4等份,(將張紙打直,然後打橫CUT4份),便會得4條紙條,底面都會用到。

然後於紙條寫上算式,例如:1+1=? (不用寫答案),反轉紙條寫上2+1=?,第二張紙條寫上:3+1=?,反轉紙條寫上4+1=?....如此類推,其實每條算式的答案,就是下一條數的第一個數字。大家可以按小朋友的程度出題,題數不宜太少。不用告訴他們找出答案的橋妙,他們會自行發現。可以平常飲茶畀佢睇吓。

留意一定要他們順序睇,睇的時候隨他們於心裡讀也好,讀出聲也好,沒所謂的。很有用的,有同學係油塘一小學教,他們數很出名,學生於小息時就係做這個心算練習。

不過這只是FOR加法,乘法都得。

如果2000年中教書或做過教材出版,一定識生本,如果大家知道生本其他學具,也請分享吓,我也想知道「減法」、「除法」可以怎樣做。

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學Enopi,原因係知道小一面試某些學校要考數,不準數手指。
我自己能心算,但不懂教,每次我只懂叫她數手指。
我一直有睇佢enopi的功課,見佢由數手指到心算過程如下:
1) 學Counting,要求count到120
2)兩組objects的counting,例如,左手5隻手指,右手3隻手指,counting總共有8隻手指;
3)改用心黎做counting,代替要望住手指黎count,例如:6+3,由6開始,之後數3個數字,7,8,9,答案係9。開始有心算的假象,雖然老師叫她不要讀出聲,但還是口嗡嗡。
4)唔知點解,慢慢便不用口嗡嗡咁count,隨口能說出單位數答案的加數
5)學習雙位數答案的加數,例如9+6,就會學到「合十法」,即(1+9)(2+8).....
小囡懂了單位的加數,之後我就懂教了。

其實最緊要明白概念 , 建議用實物, 形象化如用10個1元取去8個, 餘下多少? 等等,憑空想是很抽象的話慢慢來!

引用:分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學En

原帖由 kennycwk 於 15-10-16 發表
分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學Enopi,原因係知道小一面試某些學校要考數,不準數手指。
我自己能 ...
很好的分享啊!我仔單位加減有時數手指,有時口噏噏,有時一望寫答案。希望佢快d領略到湊十法。其實兩年前老師試過咁教佢湊十法,但係唔成功,所以我比仔數返手指。其實小朋友學加減數個過程就係咁。正常會慢慢甩掉數手指。大人心算都多用湊十法。

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

我覺得應該鼓勵小朋友用心算計算單位數,不要太過依賴手指這輔助工具。或許用殘缺做比喻太敏感了,可能改用揸筷子做比喻,現時也有成人揸筷子的方法並不正確,對吃飯夾餸沒有影響,也能吃得飽飽,健健康康。不過,我會選擇嘗試糾正小女的手勢,正確拿筷子在操控上確是較好,固然嘗試過還是不行,那就沒法免強,亦不是什麼大不了的事情。

引用:分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學En

原帖由 kennycwk 於 15-10-16 發表
我自己能 ...
多謝你的分享!你提及的1-4我都明我小朋友都基本做到,但5)10合法的例子9+5他就卡住了。你的意思是把5拆開為1+4,所以9+5=9+1+4=10+4=14嗎?這方法對佢黎講有點困難,如果用紙筆慢慢遂步寫出來他應該是明白的,但要心算就...

引用:Quote:原帖由+kennycwk+於+15-10-16+發表分

原帖由 Ocean419 於 15-10-17 發表
多謝你的分享!你提及的1-4我都明我小朋友都基本做到,但5)10合法的例子9+5他就卡住了。你的意思是把5拆開 ...
減數仲難 。例如13-7= 10-7+3

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-17+發表多

原帖由 Olympian 於 15-10-17 發表
減數仲難 。例如13-7= 10-7+3
上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係咁成功。我諗要叻少少先快pick up 到。所以我比仔佢數返手指或係心入面數。不過遲d會再試下。

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表減

上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係 ...
你小朋友也是6歲嗎?其實10以內心算要求對小一程度算太高嗎?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表上

原帖由 Ocean419 於 15-10-17 發表
你小朋友也是6歲嗎?其實10以內心算要求對小一程度算太高嗎?
剛上小一,再比D時間數下手指,其實問題不大,到下學期至小二前,如果能十以內用心算,就已不錯。

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表減

上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係 ...
仔7歲了,小一。10以內有時還會數手指。比如剛剛我口頭問佢6+3等於幾多呀?佢會拎6隻手指出來,跟住好快話9。即係加3個道佢冇拎3隻手指出來數,係個心數。係奇怪d,但佢有自己有方法。我相信10以內慢慢就唔會再用手指。

回覆:Ocean419 的帖子

對,開始時會寫個1在5的旁邊,記住個5少了1,慢慢便不用了。

‹ 上一主題|下一主題