用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

原帖由 longlokma 於 15-10-14 發表
哪一样較重要,还不是視乎你在什麼时候看,在什麼角度看~~
我不打算骑劫樓主的帖去跟你讨論下去,这已是 ...

不是哲學題,不須繼續討論,你只講出你是否同意以下兩句子,可以完結了。如果答案係不同意,請說出甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
「人格重要過身材」

如果連自己意見也不講,也顯示出你討論的「風格」,也可完結了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-10-14+18:05+公文

原帖由 MrBeast 於 15-10-14 發表
Longlokma係中實fans,你地唔洗同佢au la,覺得有用和幫到就得。
哈哈哈………我唔係fans, 只係資深用家,我仲曾經比ek網友質疑我有利益关係添

MrBeast  I remember   發表於 15-10-14 21:00

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-10-14+20:2

原帖由 shadeslayer 於 15-10-14 發表
(甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
「人格重要過身材」)

对於一個心願是完成學業或專業資格的,考試对於他绝对是紧要过健康。

对於一個有厭食症或超级重視自己外观的女人,人格对於佢可能不值一毛。

对於一個大限将至的老人,健康、考試、人格、身材全部都已經無分輕重,一切全不重要。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

(甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
我問「你」同意否,你講左去邊?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

同你講左,因人而異,因時而異

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

再答你,最後一次答你,你果兩句我呢一刻会同意,但可能将来某一天的我會不同意。

你明又好,唔明又好,我唔会再回應你~

MASAYA  爭論要睇對象架   發表於 15-10-14 21:34

再答你,最後一次答你,你果兩句我呢一刻会同意,但可能将来某一天的我會不同意。

你明又好,唔明又好,我 ...
樓主講小一心算,梗係講依家喇,唔通講五年後咩。

longlokma  唉~講極唔明,冇你咁好氣  發表於 15-10-14 22:06

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-14+發表Lon

哈哈哈………我唔係fans, 只係資深用家,我仲曾經比ek網友質疑我有利益关係添

...
請問學左幾耐? 由幾年級開始學?

原帖由 tinnor 於 15-10-14 發表
請問學左幾耐? 由幾年級開始學?
孩子學了8年,已完成了整個公文數課程

little_yolky

我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶, 唔駛用電, 又唔駛錢。
-----------------------------------------------------------------------------------------------

我反對孩子數手指計加減數。不過有興趣想知道妳如何用手指計算千位數,譬如2548+1678,可否分享一下。

1234ats 發表於 15-10-15 08:56
little_yolky

我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶 ...

我唔係上數學堂用手指計的, 係平時買嘢時用手指計。
例如, 好似你既題目, 我就預設係買咗1678蚊嘢, 咁一般買咁貴緊係簽卡賺積分啦, 但如果俾cash, 要找錢, 我如果俾咗2000蚊, 咁要找幾多錢呢, 我會用手指減6隻半, 即預計大概找三百幾蚊, 然後10隻手指等如100, 減7.8隻手指即剩下2.2隻手指, 即22蚊, 即係總共會找322蚊, 可以响15秒內計到, 快過攞部手機出嚟再開個軟件計。

BTW, 我一般用手指計算係買嘢時用, 所以只會用嚟計減數。至於老公每個月俾幾多錢我駛, 呢D加數我就會好認真咁開著部計數機慢慢計

wing.2bb    發表於 15-11-5 10:49
longlokma  呢題用正常心算計唔驶3秒喎!  發表於 15-10-15 09:55
1234ats  謝謝解釋。  發表於 15-10-15 09:47

little_yolky 發表於 15-10-15 09:30
我唔係上數學堂用手指計的, 係平時買嘢時用手指計。
例如, 好似你既題目, 我就預設係買咗1678蚊嘢, 咁一般 ...
妳計到7.8同2.2隻手指, 駛鬼用手指咩
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-10-15 09:44
妳計到7.8同2.2隻手指, 駛鬼用手指咩
我真係看著手指想像10隻手指減去7.8隻手指, 剩番2.2隻手指的啊

longlokma  呢題用正常心算計唔驶3秒喎!  發表於 1 分鐘前

因為習慣咗, 所以我無辦法用心算計千位數

wing.2bb    發表於 15-11-5 10:50

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-10-15+09:

原帖由 little_yolky 於 15-10-15 發表

longlokma  呢題用正常心算計唔驶3秒喎!  發表於 1  ...
咁你是否成個小學數學都數手指?功課測考都係?計得切咩?老師同學家人都無提意過你試下心算咩?我只係好奇,一直可以用手指計!想了解下唔同人真可以好不同。雖然我細個都無人要求過我,但好自然自己都會用心算計。

wan_sosin 發表於 15-10-15 10:08
咁你是否成個小學數學都數手指?功課測考都係?計得切咩?老師同學家人都無提意過你試下心算咩?我只係好奇 ...
返學時做功課測考時因為有紙有筆, 所以我係用紙筆望住計, 但係响街買嘢無紙無筆, 我就用手指計。因為小學係好多功課的學校, 所以計得好熟練, 唔會計唔切的。沒有紙筆, 要我响腦入面諗, 我估我只可以計到雙位數, 仲要好慢。

引用:Quote:原帖由+tinnor+於+15-10-14+發表請問

孩子學了8年,已完成了整個公文數課程
請問你仲有keep 小一程度的kumon 練習嗎?可以影2張相比我參考嗎?

引用:我+k3+仔仔學珠算能+51+86-56+73-43=xx+即

原帖由 stockmike 於 15-10-13 發表
我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先 ...
樓主絕對可以試下呢個媽媽嘅方法,即係嗰5組,(1,9)(2,8)(3,7)(4,6)(5,5),因為我之前都諗過比仔學珠心算,但自解後覺得唔適合,之後知道有種方法叫「湊十法」,我4月開始比我5歲仔仔接觸,而家佢可以計減數如13-4、28+9+2,等等複雜啲嘅數學。我係自己教咋,喺淘寶淘練習比佢做,儘量每日做少少,暑假更加停咗無做添,大家都係無壓力情況下學習

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-10-15+10:08+咁

原帖由 little_yolky 於 15-10-15 發表
返學時做功課測考時因為有紙有筆, 所以我係用紙筆望住計, 但係响街買嘢無紙無筆, 我就用手指計。因為小學係 ...
明白晒,你嘅分享,都有助了解下唔同小朋友嘅不同能力。

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-10-13+發表

原帖由 JuliaCKL 於 15-10-15 發表
樓主絕對可以試下呢個媽媽嘅方法,即係嗰5組,(1,9)(2,8)(3,7)(4,6)(5,5),因為我之前都諗過比仔 ...
請問可以share Taobao link 嗎?

‹ 上一主題|下一主題