用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-10-14 發表
把小一心算不厲害,比喻為斷手斷腳的殘障,你以為適合嗎?

孩子的發展,有甚麼可以比較?有萬樣事情可比較 ...
看来你不明白我意思。

我不是把不懂心算比喻為肢體缺憾,我是要带出,一些事情是否重要,是否成為要處理的問題,要視乎你在什麼时候和用什麼角度去看。

再說,就算我真是用此作比喻,為什麼会令你產生抗拒的反應呢?是因為你会把肢體缺憾看得較嚴重,但对於某些人,例如Nick Vujicic, 則可能認為这缺憾已經不成問題~~所以,問題是否問題,因人而異,因時而異

zoebear 發表於 15-10-14 11:49
我個仔由K2開始讀公文數,雖然好多人都話公文數死操,但我就覺都有佢ger好處,起碼阿仔ger數序感好好、基礎 ...
某程度我都同意操練是須要的,kg前身邊朋友上kumon,得知佢地上堂就是數數,心諗咁簡單既事做乜要比$,之後才發現原來對一些小孩counting 絕不簡單。不過到現在我都係冇上過kumon, 要操用部ipad便可,另外e加係玩高思,解題較重要。

醒目開學勳章

concept無錯,個底打得好重要過識心算

王家爸爸    發表於 15-10-14 18:34

今天有些忙,所以d囘都是bits n pieces.

我孩子早幾年加減有錯都是因為開始或尾時搞錯,eg, 9-3, 若由9起數三下,答案會是7,若樓主是類似問題,只要更正番問題不大。

我孩子學校也是用合十法,我估大部分香港小學也是,咁我唔建議樓主去學其他方法,因為對數感差的小孩,只會confuse 他們。

引用:Quote:zoebear+發表於+15-10-14+11:49+我個

原帖由 MrBeast 於 15-10-14 發表
某程度我都同意操練是須要的,kg前身邊朋友上kumon,得知佢地上堂就是數數,心諗咁簡單既事做乜要比$,之 ...
kumon數的好處是要早學才領略得到的。
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根據自己步伐去学習的。

longlokma 發表於 15-10-14 18:00
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根 ...
公文數原意唔係for數學跟唔上既學童,幫佢地pick up既咩?

homeuser  公文公當初是為了幫仔補底, 但香港的補底是針對學校課程, 要馬上止咳強身跟大隊跑, 公文數唔得   發表於 15-10-30 17:04
王家爸爸  公文數既日本網站係咁講。  發表於 15-10-14 18:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-14+發表某

原帖由 longlokma 於 15-10-14 發表
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根 ...
對不起。不同意公文是for 數學能力高的小朋友。不過樓主最好入公文跟職員了解一下,會清楚好多。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-14+18:00+ku

原帖由 MASAYA 於 15-10-14 發表
公文數原意唔係for數學跟唔上既學童,幫佢地pick up既咩?
營商角度当然想揾最多既錢啦……

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表k

原帖由 Olympian 於 15-10-14 發表
對不起。不同意公文是for 數學能力高的小朋友。不過樓主最好入公文跟職員了解一下,會清楚好多。

...
入去问,当然告诉你拔尖補底乜都得啦!有生意唔做?!

shadeslayer 發表於 15-10-13 19:31
女兒小三時還要數手指,學習到依家也無問題。6歲有必要心算強?學校迫?

...
幾年前,我仔都係要用數手指計數,當年(小三左右開始)胆粗粗同佢報奥數,用數手指既方法,一樣有二等獎。所以我同你一樣,唔太贊成用迫或谷既方法。我覺得最重要係理解數學原理,打好基礎。

longlokma 發表於 15-10-14 18:12
營商角度当然想揾最多既錢啦……
公司自我宣傳同家長點睇係兩回事,人地公司當然話自己乜都得,但你頭先個留言係以自己立場去話公文數係for能力高既學生喎... 你真心覺得公文數係拔尖?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-14+18:12+營

原帖由 MASAYA 於 15-10-14 發表
公司自我宣傳同家長點睇係兩回事,人地公司當然話自己乜都得,但你頭先個留言係以自己立場去話公文數係for ...
唔少家長比孩子上过公文數之後話公文唔好,又狂操又多功課…………就是因為错配了!
假如一个学生本身數学能力差,連学校功課都未搅掂,試问你叫佢如何有心力再去日日應付公文功課呢?始终公文有自己的一套教材及進度,跟学校正規课程並不相同,所以根本不同於一般針对性的補習班

MASAYA  雖然唔認同你觀點,不過呢次清楚你睇法就夠,唔爭論落去   發表於 15-10-14 18:37

MASAYA 發表於 15-10-14 18:05
Longlokma係中實fans,你地唔洗同佢au la,覺得有用和幫到就得。

MASAYA  我唔係要拗贏,我係要搞清對方既睇法就夠   發表於 15-10-14 18:50

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表對

入去问,当然告诉你拔尖補底乜都得啦!有生意唔做?!
我想樓主自有分析能力。 可能我小朋友讀過特殊幼稚園,所以我比較多認識數能力弱的小朋友。有些點搞都唔掂,去了公文有明顯進步,其中一個真係由寫1至100,數數開始學,學返晒學前d野,所以公文對補底好有幫助。有個朋友去學林報數學班,個職員真係嫌棄佢個仔太差,比說話面色叫佢唔好報,有生意唔做唔奇呀!可能你自己小朋友及身邊多勁人,所以未聽過呢d例子,及對拔尖放面多些見解吧!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 Olympian 於 15-10-14 發表
我想樓主自有分析能力。 可能我小朋友讀過特殊幼稚園,所以我比較多認識數能力弱的小朋友。有些點搞都唔掂 ...
我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真是直得推介的。不过,到小学階段便会因各孩子能力不同而顯現問題,所以会聽到不少小学生家長诉說公文幫不到追不上學校數学進度的孩子,而打算轉補習社云云

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

看来你不明白我意思。
問題是否問題,因人而異,因時而異
Xxxxx

對,但不會是百分百無準則,百分百因人而已。我話你把手腳殘𥕞的缺陷和小一心算的「缺陷」相提並論不合適,重要我解釋?手腳殘𥕞的缺陷對生活有重大影響,小一心算不厲害,到現在無人講得出有有乜實質影響。

一些事物的重要性,是有普遍性的,不是
百分百無準則,百分百因人而已。

有人說「健康重要過考試」或「人格重要過身材」,大部分人會認為合理,好少會反對,跟住說萬事「因人而已」,對嗎?

你現在想想,「數學理解和測考成績重要過小一心算」,這是否合理,是否因人而已。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表我

我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真 ...
能力高者,越級挑戰即可,小一看中一課本,做中一課本數學題即可,大把跟學年的練習,使鬼公文出一些題目比孩子做。

反而補底可預見有點用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表我

我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真 ...
能力高者,越級挑戰即可,小一看中一課本,做中一課本數學題即可,大把跟學年的練習,使鬼公文出一些題目比孩子做。

反而補底可預見有點用。

引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
Enopi 開頭的workbook colourful D 有 D loguc sequence, 不錯的選擇。

Kumon, 最初係排序順數字咁數。認下數目字,然後係數印在worksheet 上的公仔, 之後至做加數。

珠心算 not interested in it, 所以冇研究過。

以上3選1  我揀公文。

但係排序順數、倒數等……自己教都得。

enopi and kumon 學學下都殊途同歸,離唔開日做夜做。

原帖由 shadeslayer 於 15-10-14 發表
問題是否問題,因人而異,因時而異
Xxxxx
哪一样較重要,还不是視乎你在什麼时候看,在什麼角度看~~
我不打算骑劫樓主的帖去跟你讨論下去,这已是一個哲学論題,大家不妨各自思考一下~

‹ 上一主題|下一主題