用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
go

6歲小朋友如何操好數學底子?  

數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔知。坊間的數學補習邊樣適合佢 - kumon, 珠心算,enopi?

引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
女兒小三時還要數手指,學習到依家也無問題。6歲有必要心算強?學校迫?

subb    發表於 16-1-7 09:44
叮噹媽媽    發表於 15-10-20 12:14
王家爸爸    發表於 15-10-14 18:05
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表數

原帖由 shadeslayer 於 15-10-13 發表
女兒小三時還要數手指,學習到依家也無問題。6歲有必要心算強?學校迫?

...
小三計6+3仲要數手指?

little_yolky  數手指有乜唔好,快靚正。  發表於 15-10-14 09:16

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表數

...
大个左可以用計數機時就算心算差都冇大問題,但咁唔代表小三仲數手指係正常係合理喎

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先叫他死記 10 的組合, 1+9,2+8,3+7,4+6,5+5,6+4,7+3,8+2,9+1. 其他的順其自然, 陪育他睇文字能力,重理解不重死計日後大把文字題

LuLuKiuKiu    發表於 15-10-22 16:22

不應操,應改不怕/喜歡,越操越差,就更難攪 ,要另朋友發輝小宇宙

wing.2bb  Agreed  發表於 15-11-5 10:08
王家爸爸  非常同意  發表於 15-10-14 18:24

引用:我+k3+仔仔學珠算能+51+86-56+73-43=xx+即

原帖由 stockmike 於 15-10-13 發表
我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先 ...
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數。

wing.2bb  He said 珠算 not 心算  發表於 15-11-5 10:09

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-13+發

原帖由 longlokma 於 15-10-13 發表
大个左可以用計數機時就算心算差都冇大問題,但咁唔代表小三仲數手指係正常係合理喎

...
但佢由細到大,測驗考試又無問題,老師又無投訴,咁有乜問題?我亦問樓主,究竟6歲心算不利害,有乜問題?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Ocean419 發表於 15-10-13 21:54
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
細個有時間學珠心算訓練下腦圖像就夠, 唔好當係計算技巧
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-13+發表

但佢由細到大,測驗考試又無問題,老師又無投訴,咁有乜問題?我亦問樓主,究竟6歲心算不利害,有乜問題?

...
咁又唔驶好厲害嘅,不过一般正常情況,小一應該可以心算個位加減吧?

little_yolky  不可以  發表於 15-10-14 09:19

樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排列~
例如教孩子5+1時,便第一行畫5個♡♡♡♡♡
第二行畫1個♡, 孩子便會易記入腦,熟了再練習其他组合,加數熟了再練減數

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-13+發

咁又唔驶好厲害嘅,不过一般正常情況,小一應該可以心算個位加減吧?

...
十隻手指有長短。世事萬物,你要比較孩子發展,有萬樣事可比較,大人細路有幾多精力要每様事也達「應該可以」水平?

Ocean419 發表於 15-10-13 19:17
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
咁數手指計唔計到呢?

王家爸爸  數手指計到就係好方法  發表於 15-10-14 18:28
王家爸爸  老鄧話:捉到老鼠既就係好貓  發表於 15-10-14 18:27

可以尝试从简单开始练习,熟能生巧。比如说在散步,坐车,落楼梯等时间利用起来,只计算10以内的,你考他,他考你;特别建议他考你时,故意装作很难不会计算的样子,偶尔也出出错,让他感觉计算有成就感。生活中遇到计算的也抛给他帮忙计算,装作自己不会。另外也尝试多些数数,1-100,反过来倒数100-1,还可以间隔2个数数1,3,5....。总之以玩的心态来玩数学,不用太严肃的心态对待。
其实数学是一门技术活,熟能生巧,但是数感也像语言学习一样是浸泡出来的,所以为什么我强调生活中闲暇时间可以多些玩数学,甚至我女儿小时候泡澡时间,以她数数数到500就泡完了

wing.2bb    發表於 15-11-5 10:10

越小的孩子越简单的方式越好,一定要多些“玩”数学,而不是认真“学”数学,所以我建议孩子越小,越要父母陪伴,在陪伴中浸入数学,包括坐地铁,可以看列车上地图问多少站到终点站,总之生活中处处有数学。曾经有一位数学家说:一个人可以不会认识任何字而生活,但是如果一个人不会一点数学却是寸步难行。想强调的是生活中处处是数学,要用心去发现。
女儿也是今年6岁,今年夏天她会突然问我:数会不会停下来?我问:停下来是什么意思?她说:比如说我们数到100,没有101,我们就数不下去。其实这是大学的一个极限思想的雏形,自然数列的极限,还有“不可数”这些概念的雏形。可以尝试讨论,真的不要小看孩子他们自我探索能力。但是一定不要强迫灌输,玩非常重要

越小的孩子越简单的方式越好,一定要多些“玩”数学,而不是认真“学”数学,所以我建议孩子越小,越要父母陪伴,在陪伴中浸入数学,包括坐地铁,可以看列车上地图问多少站到终点站,总之生活中处处有数学。曾经有一位数学家说:一个人可以不会认识任何字而生活,但是如果一个人不会一点数学却是寸步难行。想强调的是生活中处处是数学,要用心去发现。
女儿也是今年6岁,今年夏天她会突然问我:数会不会停下来?我问:停下来是什么意思?她说:比如说我们数到100,没有101,我们就数不下去。其实这是大学的一个极限思想的雏形,自然数列的极限,还有“不可数”这些概念的雏形。可以尝试讨论,真的不要小看孩子他们自我探索能力。但是一定不要强迫灌输,玩非常重要

引用:樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排

樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排列~
例如教孩子5+1時,便第一行畫5個♡♡♡♡♡
第二行畫1個♡, ...
Thanks 我試下

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-10-13+19:17+數

原帖由 MrBeast 於 15-10-14 發表
咁數手指計唔計到呢?
幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢再試過可能要到第7第8次先試到啱,加數亦有同一情況不過冇咁嚴重,所以我先想幫佢搣甩數手指呢個習慣改用心算

協康有個越障尋因計劃,其中有個小組係比數學弱的小一生,你打去問下,要評估的(比真有問題的),大慨11/2月。

shadeslayer 發表於 15-10-13 19:31

...
我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶, 唔駛用電, 又唔駛錢。

raintingbow    發表於 15-11-3 17:26