用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教:小三先學 phonics 是否太遲?
go

請教:小三先學 phonics 是否太遲?

小朋友小三,串字差,好多字都唔記得點串,而家開始多寫作,C 晒!

但而家先嚟學 phonics 係咪太遲呢?有邊間好介紹? thx!

karen55407  有心唔怕遲  發表於 15-10-26 20:34
bbforever  Never too late  發表於 15-10-13 17:28

回覆:a_for_apple 的帖子

遲是遲了一點。但永不太遲!

回覆:請教:小三先學 phonics 是否太遲?

我覺得遲學好過唔學,佢咁大個,你可在家自己教,有一個家長班(你搵下Letterland香港間agent),返好似4次堂,再買隻碟返去教學,我覺得ok.

學無前後嘛,最緊要小朋友俾心機努力,會追得返嘅

thank you all!

有心不怕遲,最好1:1,就返進度去教

lovebunny 發表於 15-10-13 08:59
我覺得遲學好過唔學,佢咁大個,你可在家自己教,有一個家長班(你搵下Letterland香港間agent),返好似4次堂 ...
Letterland 是 幼兒學( K1, PN)
小學生可以學RWI, 學Synthetic Phonics

有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,是英文学校,从小没有上phonics或其它英文补习,现在学校买了一个phonics网站名额,每天上去玩15-20分钟phonics游戏,虽然开始很简单,但是孩子特别喜欢玩。也有免费的phonics学习网站,如果需要可以PM你

但是个人建议串字和阅读息息相关的,小朋友需要repeat,repeat and repeat,不断的重复,只有阅读多,这些字不断的以不同形式不断的出现在眼前,久而久之就熟悉了,就慢慢会拼写。

从书写容易角度讲,英文默书简单过中文,因为英文根据读音可以猜得七七八八,反而中文繁体字书写对幼儿是一个挑战,“聴”都不是很容易写,这儿有家长建议拆字会容易很多,我慢慢陪着女儿拆字,开始书写有好转

jane-wang , pm you. Please check

平時點串字?提議係分部份大聲串

引用:有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,

原帖由 jane-wang 於 15-10-13 發表
有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,是英文学校,从小没有上phonics或其它英文补习,现在学校买了一个 ...
好呀!麻烦 pm 我,謝謝!

多謝各位意見!!

引用:平時點串字?提議係分部份大聲串 +

原帖由 momama 於 15-10-13 發表
平時點串字?提議係分部份大聲串
我之前用自己細個嘅方法,串十次串出聲,但串完十次佢都未必可以串得番。有試過間開啲音等佢易記啲,但佢唔係好得。作故事都試過,但覺得少字就可以,越來越多的話就怕亂。同埋佢只得 short term memory.....

以前其實有學過 phonics, 但覺得佢唔識用番出嚟

a_for_apple 發表於 15-10-13 23:40
我之前用自己細個嘅方法,串十次串出聲,但串完十次佢都未必可以串得番。有試過間開啲音等佢易記啲,但佢唔 ...
要看佢腦子邊條缐強d,有d寫、有d讀丶有d就視覺記憶

其實英文科已經將大部分的PHONICS 都教晒架喇, 佢地唔係唔識, 只係唔用. 我女都會咁, 默書冇問題, 死記硬背之嘛, 到寫作都經常串錯字架, 但係你要佢用 PHONICS 諗一次, 佢又會串得返.  唔知你仔情況係咪都相近, 你可以先試咗佢係真唔識定唔用先.

引用:有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,

原帖由 jane-wang 於 15-10-13 發表
有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,是英文学校,从小没有上phonics或其它英文补习,现在学校买了一个 ...
可以pm我嗎?謝謝

jane-wang 發表於 15-10-13 14:24
可以pm我嗎?謝謝