用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學生功課壓力是否太大
go

香港學生功課壓力是否太大

網上轉載

莃允媽媽  十分認同  發表於 15-10-27 00:17

引用:網上轉載+ +

原帖由 ylmanhk 於 15-10-12 發表
網上轉載
如果你是高官,可以做甚麼?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我覺得如果不外出學野,補中,英數,學樂器,而放學回家做完功課不用再做補習班功課和練樂器, 正常地生活學習, 功課量是可以接受
我兒每天7-8樣功課,一個月2-3次英默, 1-2次中文評估和寫作

引用:+本帖最後由+大件仔+於+15-10-12+21:47+編

原帖由 大件仔 於 15-10-12 發表

我覺得如果不外出學野,補中,英數,學樂器,而放學回家做完功課 ...
同意。每日七點半前做完八九項作業,還有時間看電視看書畫畫搭LEGO等。臨睡前再讀一讀英文,唔覺壓力大。(可能小四還沒開始多吧)

如果規定學校每日有功課堂,或者午飯後係以體藝、導修為主,咁小朋友會好好多。

中學落力係應該,但而家初小都咁樣,吾係好人道。有時同其他學校的家長傾開,真係日日搞2個鐘功課、默書,加埋一體一藝...父母多數係怨小朋友吾專心,但6、7歲細路吾係機械人,少少心散都正常。

回覆:香港學生功課壓力是否太大

返學讀書做功課,我認為係正常事。慶幸阿女學校冇強逼一體一藝,我哋會比較有彈性去安排時間。當然有好多家長日日都安排十八般武藝,就真係預咗冇十一點都唔使瞓。

shadeslayer 發表於 15-10-12 20:32
如果你是高官,可以做甚麼?
起碼可以強制性所有學校包括私校及直資, 必須要每天下午不可上課, 只可以是課外活動或體育等不需呈分的科目, 強制每天下午必須要有最少一小時的功課堂, 不能是指引, 是強制!另外, 強制不可以教跳級的課本, 一年級就教一年級, 二年級就教二年級, 如此類推。如果違反規定並查明屬實, 要扣減來年經費以作懲罰。

如此, 起碼可以讓小朋友真正做到當初改為全日制時的理念, 所有功課溫習在學校完成, 回家是休息及自由時間。

Jane1983 發表於 15-10-12 22:28
如果規定學校每日有功課堂,或者午飯後係以體藝、導修為主,咁小朋友會好好多。

中學落力係應該,但而家初 ...
係, 總之同隻猫玩就精神奕奕, 叫佢溫書做功課就講:媽咪, 我好眼瞓。

引用:+本帖最後由+大件仔+於+15-10-12+21:47+編

little_yolky 發表於 15-10-13 09:35
起碼可以強制性所有學校包括私校及直資, 必須要每天下午不可上課, 只可以是課外活動或體育等不需呈分的科目 ...
禁多强制,只有計劃経济/共產主義社会先有?

最好多d龙校,由幼稚園讀到中六畢業,唔洗煩~

小學生的時間表, 好多時都係家長按排出來的, 已經返全日, 放學返到屋企開始做得功課, 快極都4點啦.  如果仲要安排平日補習班, 樂器班, 小朋友辛苦是意料中事, 家長在安排時冇仔細考慮清楚咩?

我小朋友功課唔多, 一個小一一個小四, 每日都只係3-5樣功課, 做完功課如果有評估默書就溫書, 冇就可以睇圖書甚至睇電視, 我地平日係唔會安排任何課外活動的, 全部放星期六.  我地都要做網上功課, 但係OPTIONAL 的, 好多同學都冇做.  我會盡量朝早出門前做, 做唔晒先夜晚再做, 暫時兩姐弟都未見到有壓力喎.

回覆 Yanamami 的帖子

問題一樣會有,就算間中學係band one 家長一樣話呢間只係band 1b/c 唔係band 1a, 一定要谷到去讀band 1a 先得!

Yanamami  禁呢个係家長问題,無得賴人~  發表於 15-10-13 10:54

尋日收到類似whatsapp,來自一個家長:為女女選擇超級傳統多功課band one女校的家長。記得段文章最後話最重要係改變家長心態,抱歉,我冷笑左。係自己揀的有咩好怨。間學校百年歷史唔通家長覺得會為佢改變?

係外國,初小的每日功課量係10-30分鐘。香港學生功課很大壓力。

尋日,朋友開咗facebook見有家長投訴功課多 ,同班主任及校長講咗,最後寫信講自行交功課,做學生難,做家長更難!

如果有留意或者深入了解現時個教育制度,就會發現在好多問題,做就咗現時咁唔正常ger教育體系。你估D高官唔知咩,如果唔係就唔會將自己啲仔如送晒去外國讀咩!我都想知,做啲咩可以改變和幫到我地ger下一代或者下下一代…

我小朋友平日放學主要是應付功課,默書測驗主要是週末溫習,所以平日時間會好用D。

Twins 媽咪

hotpot_lover 發表於 15-10-13 11:13

係自己揀的有咩好怨。間學校百年歷史唔通家長覺得會為佢改變?

甚有同感。女女同學仔媽咪都有抱怨,話點解開學才一個月就咁多功課。她話
要參選家教會,將家長的心聲帶入學校,令學校改變。。。

都係果句:世上無免費午餐的!唔付出又點會有收穫?!無錯呢六年一定會比
隔離學校「辛苦」,但能超然於競爭劇烈的中一派位外,我覺得係賺左啦!在
外面打生打死都唔一定上到槍會山。。。對面啊!

但問心講句:開學至今的功課都唔算十分多。

Yanamami  天神  發表於 15-10-25 16:44
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我小朋友平日放學主要是應付功課,默書測驗