用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分 ...
樓主: hkpapa852
go

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別 [複製鏈接]

CPLA 發表於 15-10-12 16:01
回覆 hkpapa852 的帖子

其實呢個帖對小一選校好有用,一條龍確實可免除升中煩惱,但家長都應該要清楚將來 ...

請問結果升讀了那間中學?band幾?

hkpapa852 發表於 17-1-16 17:40
津校有B1中學既, 只有St Mary同天神(大家都係一條龍上St Mary), 其餘既龍津都只係可直升二線中學.

直資同 ...

St Mary 係band 1, 但如MCS, MSS依類津校都係band1,只係不是100%,如入到依類小學,都有八成機會入返中學,點解會變左入band 2?唔知有冇講錯,請指教

whycyh 發表於 17-2-16 13:31
St Mary 係band 1, 但如MCS, MSS依類津校都係band1,只係不是100%,如入到依類小學,都有八成機會入返中學 ...
MCS 同 MSS 呢D同小學既關係, 係直屬中小學, 唔算係一條龍學校.

一條龍既津校之中, 除St Mary/天神以外, 全部津貼龍小既中學部都未達B1中學水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分享!

hkpapa852 發表於 17-2-16 13:43
MCS 同 MSS 呢D同小學既關係, 係直屬中小學, 唔算係一條龍學校.

一條龍既津校之中, 除St Mary/天神以外,  ...

請問直屬中小學玩法係咪差不多?一定要自行揀佢,否則=放棄直屬位?

ainnai 發表於 17-12-28 13:10
請問直屬中小學玩法係咪差不多?一定要自行揀佢,否則=放棄直屬位?
直屬中小學玩法唔同, 基本上只需要將直屬中學放乙1

不過部份直屬中學, 會要求學生自行, 甲1都放埋佢, 否則派唔到就不接受叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題