用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分 ...
樓主: hkpapa852
go

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-12+

原帖由 stockmike 於 15-10-12 發表
即係自行係學校話事, 我順眼可以唔收 band 1, 收 band 3?

自行係學校話事架wor! 一般會有收表前公佈學校收生要求。例如成績60%,操行20%,其他表現20%咁lor

引用:Quote:jantan28+發表於+15-10-12+18:04+有

原帖由 hkpapa852 於 15-10-12 發表
唯一肯定係張祝珊如果無呈分機會好低, 因為張祝珊自行不設面試, 即係只睇成績 (好大機會只參考學生既全港性 ...
即係一般學校收自行時會做一個面見 ? 唔係淨係睇成績 ?

醒目開學勳章 王國長老

絕大部分學校都有面試, 有D揀黎見, 有D見晒

引用:絕大部分學校都有面試,+有D揀黎見,+有D見晒

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-12 發表
絕大部分學校都有面試, 有D揀黎見, 有D見晒
謝謝!小弟正是讀無呈分試小學,獲益良多

多謝,多謝。

CPLA 發表於 15-10-12 16:01

回覆 hkpapa852 的帖子

其實呢個帖對小一選校好有用,一條龍確實可免除升中煩惱,但家長都應該要清楚將來 ...

純八卦一問,一條龍小學應該唔會派呢張野,咁你自己預先去教育局申請番?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

引用:Quote:CPLA+發表於+15-10-12+16:01+回覆+hk

簽名被屏蔽

回覆:奥脫福 的帖子

對,十二月中去EDB學位分配組度表明想參加自行就即時獲發呢張表

想請教一下,如果讀港同,想玩大抽獎,是不是要先放棄一條龍中學?通常出左成績表先決定定係未考晒呈分試已經要決定呢?

奥脫福 發表於 15-10-13 14:30
純八卦一問,一條龍小學應該唔會派呢張野,咁你自己預先去教育局申請番?
同小一自行一樣, 民政事務處有得攞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

teambuilder 發表於 15-10-13 15:09
想請教一下,如果讀港同,想玩大抽獎,是不是要先放棄一條龍中學?通常出左成績表先決定定係未考晒呈分試已 ...
所有直資中學要係5月將收生名單交俾教育局, 官津中學既自行同統一派位結果係7月先公佈.

所以如果要等自行或統一派位結果, 一要放棄直升.

CPLA  Oh 應回上一個post  發表於 15-10-13 16:38
CPLA  應該唔得,要親身到EDB登記資料,會即時印晒上表格上  發表於 15-10-13 16:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-13 16:28

同小一自行一樣, 民政事務處有得攞

印哂學生資料係度的三聯存根喎,民政處都(手羅)到?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-10-13 16:33
印哂學生資料係度的三聯存根喎,民政處都(手羅)到?!
呀, 係喎!

醒目開學勳章

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-13+16:28+同

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-12+13:00+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-12 發表

關於有呈分/沒有分學生在升中的一些分別, 其實多數只有高 ...
好有用呀,多謝分享!

回覆:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型

唔知我有冇理解錯誤?:有呈分如㨂直上就要放棄自行;冇呈分反而可以hold 住直上中學位之餘等埋2間自行結果?

hkpapa852  係, 呢點我之前都估唔到  發表於 15-10-13 17:12

回覆:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型

唔知我有冇理解錯誤?:有呈分如㨂直上就要放棄自行;冇呈分反而可以hold 住直上中學位之餘等埋2間自行結果?

醒目開學勳章

引用:唔知我有冇理解錯誤?:有呈分如㨂直上就要

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 15-10-13 17:30
「一條龍」辦學模式簡介

採用「一條龍」辦學模式的資助或官立中學和小學,擁有相同的教育理想 ,並會致力 ...

我係帖開頭已講, 所有資料已經向教育局查証, 唔係估估吓.

當然你可以唔信

當然會唔會有直資/私立一條龍學校自己再加其它要求/限制, 只係相關學校先知啦!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-13+17:38+

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題