用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分 ...
go

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別 [複製鏈接]

關於有呈分/沒有分學生在升中的一些分別, 其實多數只有高小家長先留意, 但其實我認為選小學前就應留意了.
所以想了一會, 還是決定把此題目放在小一選校版

大家可能有聽過有小學會為學生作升中呈分, 有部份郤沒有, 那其實學生有沒有呈分, 在升中上有何分別呢? 以下係早前找教育局主任查詢過而確認的一些資料:

1. 甚麼叫"呈分"
    所謂呈分, 係指該小學會將學生校內既成績, 按教育局要求呈上教育局的"呈分系統", 用作為學生排全港性次第, 以及統一派位時為學生分Banding之用. 有呈分的學校, 會為學生呈交三次成績, 分別是小五下學期一次, 小六上學期至學校中的兩次, 合共三次.

教育局對小六畢業生升中年度會以"呈分年度"來稱呼, 因為呈分跨越兩個學年, 所以官方對小六畢業生升中年度一般係以"跨年度"嚟稱呼, 如2013-2015, 即呈分年度為2013-2014 (小五)和2014-2015(小六)的小學畢業生. 不過多數學校為了讓一般家長易於理解, 通常只以畢業年度來稱呼.

2. 有呈分既學生既升中安排
    除了國際學校, 香港9成以上既小學, 都會為學生呈分.

有呈分既學生, 教育局小六時會為學生發出一份學生資料表, 該學生在自行階段報考兩間官津中學, 直資/私立中學時, 都要提供此文件的影印本予相關中學. 一般學生報考的中學, 會按學生資料表中既資料, 再向教育局查詢學生既全港性次第, 作為部份評分 (學業成績), 或決定是否給予學生面試既機會.

到了統一派位階段, 教育局會把有呈分學生既統一派位表格, 透過學生就讀既小學派予小六學生. 學生需於指定時間交回就自己就讀既小學.

有呈分既學生, 如考獲直資, 便需將
學生資料表交予該直資中學, 該中學便會於5月將收生名單交予交教局. 名單中有遞交學生資料表的學生, 將會被教育局在統一派位中除名.

另外, 因直資中學公佈結果時間不同, 如有學生考獲多於一間直資中學, 學生必須決定要選那一間, 因為註冊必需提交學生資料表正本, 所以只能註冊一間直資中學. 如學生註冊某直資中學後轉去註冊另一間, 學生必需將向已註冊的直資中學, 取回學生資料表才能註冊另一間. 不過升中版有會員分享, 部份直資中學收咗份
學生資料表後, 即使要求亦不會發還學生資料表, 即係變咗你無得改變主意 .... 呢個情況教育局係唔會理, 所以自己小心D, 早D睇下舊帖查吓邊D學校會咁做.  

所以, 係升中機制上, 有呈分既學生不能同時在多間直資中學留位. 不過, 如果是註冊私立中學, 並沒有限制. (目前除國際學校外, 香港的私立中學推行傳統學制考DSE的, 只有國際基督教音樂中學)

3. 沒有呈分既學生既升中安排
    國際學校的學生, 或少部份私立, 直資小學既學生, 係屬於呢一類.

沒有呈分既學生, 照樣可自行階段報考兩間官津中學, 或直資/私立中學時; 但
因為沒有由教育局為學生發出既學生資料表, 中學沒法查出學生既全港性次第比較, 在報考時可能會較蝕底, 尤其係那些主要以成績決定取錄學生如否的學校 (如QC,張祝珊,曾肇添等)。

因為學校不為學生呈分, 所以學生不會收到統一派位申請表, 如學生要參加派位, 必需親自到教育局登記. 但因為學生沒有呈分, 會被分類為"The Special One" (呢個名係我自己作咋!). 學生既學位分配只會在所有有呈分既學生完成後, 才從餘下既學位中排安一個比佢 (咁一定係B3中既B3囉!). 所以其實唔可以算係參加統一派位.

咁睇落, 沒有呈分既學生, 全無好處喎! 我最初以為係, 直到最近查証, 有以下重大
發現:
    1. 因為學生沒有呈分, 沒有學生資料表, 所以如果有直資中學取錄時, 他不用遞交此文件; 如有多於一間直資中學取錄, 學生係可以同時Hold住學位
    2. 因為教育局本身沒有將呢類學生納入為"使用資助學位"既人, 所以學生即使在註冊直資中學以後, 仍然可以等自行結果, 或者"大抽獎"既結果 (呢個應該無乜人有興趣想知....)

其餘相關帖子/
討論:
邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?
淺談小學升中學生如何分Banding
升中轉網係呈分上既分析(#21, #22)
小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局
小學升中派位分Banding的解說

hppa    發表於 16-11-15 18:00
Felix223    發表於 16-11-15 17:19
karen55407    發表於 16-1-16 12:15
   331    1    1    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

當初找出 沒有呈分 學生既"好處", 全因有在沒有呈分讀既直資一條龍中小學既家長, 講咗一樣我認為唔該發生既事情, 最後走去教育局查証, 發現原來以前自己對沒有呈分學生"認為"既升中安排, 並非事實之全部.

係呢度又講下有呈分/沒有呈分既學生係唔同"類型"既一條龍中小學升學係會點:

1. 資助一條龍中小學 (即津校, 如St Mary)
    呢種係唯一受教育局規管既一條龍學校, 係直升方面亦係彈性度最低既一類.
    呢種一條龍學校既小學, 一定會幫學生呈分, 學生可選直升(無條件)或放棄直升. 不過, 如果選擇直升, 就連"報考"自行, "報考"直資中學都唔可以, 否則就會當你放棄直升.

2. 一條龍中小學: 中學部為直資, 小學部有為學生呈分 (如港同, 播道)
    呢D其實只係參照教育局一條龍辦學模式運作既學校, 並不受教育局規管.
    和津校既一條龍學校相比, 相似地方包括: 中學部必定有足夠學位收取所有小學部學生再加收15%或以上既外校生, 小學部學生可以優先直升
    不相似地方: 唔保証學生可100%直升, 有限制地直升 - 如學生的操行和成績必須達某標準才可以直升
    此類學校就讀既學生, 如簽了直升協議 (即將學生資料表交回龍中), 等於放棄自行和統一派位; 不過可以繼續等其它直資中學結果.

3. 一條龍中小學: 中學部為直資/私立, 小學部沒有為學生呈分 (如St Paul Convent, 王錦輝)
    和第2類相似, 唯一優勝之處, 因為學生沒有呈分, 即係
簽咗直升協議後, 可繼續等自行和其它直資中學結果, 再決定要那一間學校既學位. 不過因為學生沒有呈分, 中學沒有學生既全港性次第會唔會蝕底D, 呢樣要自己考慮吓了!

關於選擇龍校小學部的個人意見:
- 選擇龍小,最好諗清楚龍中係咪自己杯茶,如果只因為有中學backup而入讀,諗住升中進可敢退可守,其實個人認為呢個概念係錯既。

- 各類龍小學生升中有咩好壞,上文已講過,但如果家長一心唔想升上中學部,其實仲有一個係有呈分既龍小學生會遇到既問題之前無提過,就係: 龍小學生各Banding分佈如何呢?因為龍校大多數學生直升中學,學校多數都不會公開升中派位既資料,外人根本無法估計佢地學生Banding。(如果有中學部每年既Pre-S1成績,都勉強可估吓)

係咁既情況下,如果真係諗住升中時可以騎牛搵馬,除非學校願意配合話你知大約係咩Banding,否則 ...... good luck!

- 中學有B1水平既直資龍小既B1學生會唔會多D? 老實講,真係唔知。需知道如果學校期望學生係一讀就讀到中學畢業,會否重視學生能否考好Pre-S1去提升學校B1學生既比例呢?(中學部係B1津校既龍小B1學生比例一定唔會低, 否則中學部無辦法做到全英中)

津貼一條龍中小學名單:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html (EDB每年9月會更新)

直資/私立一條龍中小學名單:

中學校網

學校名稱

小學類別

一條龍中學類別

呈分安排

東區

港大同學會小學

直資

直資

東區

漢華中學(小學部)

直資

直資

南區

聖保羅男女中學附屬小學

直資

直資

南區

弘立書院

私立

私立

沒有

南區

滬江維多利亞學校

私立

私立

沒有

油尖旺

拔萃女小學

私立

直資

沒有 (由2016-2017年度小五開始取消呈分)

深水埗

聖瑪加利男女英文中小學

直資

直資

沒有

深水埗

英華小學

直資

直資

深水埗

保良局蔡繼有學校

私立

私立

沒有

九龍城

拔萃男書院附屬小學

直資

直資

黃大仙

德望小學暨幼稚園

私立

直資

黃大仙

國際基督教優質音樂中學暨小學

私立

私立

沒有

觀塘

福建中學附屬學校

直資

直資

元朗

基督教香港信義會宏信書院

直資

直資

沒有

沙田

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學

直資

直資

沒有

沙田

培僑書院

直資

直資

沒有

沙田

基督教國際學校

私立

私立

沒有

沙田

啟新書院

私立

私立

沒有

西貢

播道書院

直資

直資

西貢

優才(楊殷有娣)書院

直資

直資

西貢

保良局陸慶濤小學

直資

直資

沒有

西貢

香港華人基督教聯會真道書院

直資

直資

沒有

離島

智新書院

私立

私立

沒有

ME1227  請指教為何第一類"報考"直資中學都唔可以?  發表於 17-2-16 14:18
hppa    發表於 16-11-15 18:00
Felix223  thanks for your sharing!!  發表於 16-11-15 17:23
karen55407    發表於 16-1-16 12:15
kimmy2006  多謝HKPAPA852分享和CPLA推介  發表於 15-11-7 06:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thanks

回覆:hkpapa852 的帖子

作為沒有呈分嘅過來人,我去年經查詢後得到以上答覆都覺得好surprised.  我選擇只報自行,不參加派位,同時投考其他心儀直資。有直資取錄又可等自行結果。至於冇全港排名是否蝕底,以我仔為例,我覺得反而有利,因為佢視藝音樂差,如果呈分會拉低排名好多。除非係運動音樂有特異,一般中學都只睇主科。選擇自行全in嘅中學可望增加突圍機會,以免因冇排名而喪失面試機會。

hkpapa852  可否幫忙回覆核 #52? 因為呢方面你既資料應該最準確, 謝謝!  發表於 16-1-15 08:16
hkpapa852  只係希望將知道既嘢, 盡量同各位分享, 等大家早D計劃; 不過果然如我所料, 無乜人對呢樣嘢有興趣   發表於 15-10-12 15:07
hkpapa852  其實都係因為你既案例我先去查証  發表於 15-10-12 12:20

回覆 hkpapa852 的帖子

其實呢個帖對小一選校好有用,一條龍確實可免除升中煩惱,但家長都應該要清楚將來可否幫助可望高一線嘅子女「脫龍」。去年好迷茫,打了不下十次電話俾EDB先得到真正答案,可幸成功入讀比龍校更心儀津校,但眼見幾位成績出眾嘅同學誤以為不能報考自行而白白喪失機會確實可惜。
好奇一問,一條龍不呈分係咪得呢幾間:
王錦輝
培橋
聖瑪加利
英華
優才
男拔

醒目開學勳章

CPLA 發表於 15-10-12 12:10
作為沒有呈分嘅過來人,我去年經查詢後得到以上答覆都覺得好surprised.  我選擇只報自行,不參加派位,同時 ...
請問你自行係幾時知道有offer的?是不是所有結果(考直資,自行)都係大抽獎派彩當日公佈?

想請教選擇性呈分的學校,學生通常幾時要決定呈唔呈分?係咪考晒試覺得sure win 先決定都得?

回覆:welcome 的帖子

直資可自訂公佈結果時間表,一般由十二月至三月不等。
官津自行跟大抽獎派彩日,即七月頭。

醒目開學勳章 王國長老

CPLA 發表於 15-10-12 16:01

其實呢個帖對小一選校好有用,一條龍確實可免除升中煩惱,但家長都應該要清楚將來 ...

根據之前收集資料, 無呈分學校如下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999068&page=1&extra=#pid40419328
王錦輝
培橋
聖瑪加利
聖保祿學校小學部
弘立書院
滬江維多利亞學校
保良局蔡繼有學校
神召第一小學暨幼稚園
國際基督教優質音樂中學暨小學
基督教香港信義會宏信書院
保良局陸慶濤小學
香港華人基督教聯會真道書院

有呈分:
英華(有呈分)
優才(有呈分)
男拔 (有呈分)

hppa    發表於 16-11-15 18:01
CPLA  Thank you!  發表於 15-10-12 16:33

醒目開學勳章

CPLA 發表於 15-10-12 16:28
直資可自訂公佈結果時間表,一般由十二月至三月不等。
官津自行跟大抽獎派彩日,即七月頭。

...
那麼你是等到七月頭才知自行結果,而那刻你已於無呈分直資一條龍學校(原校)留咗位,然後二選一?

回覆:welcome 的帖子

原校一條龍冇要求簽什麼協議,EDB 話就算簽都只是學校同家長之間嘅協議,不防礙自行申請。我七月頭得知自行結果後向原校退學。

welcome    發表於 15-10-12 16:51

CPLA 發表於 15-10-12 16:01

其實呢個帖對小一選校好有用,一條龍確實可免除升中煩惱,但家長都應該要清楚將來 ...
目前已証實沒有呈分既學校(只計算傳統學制小學), 有以下幾間:

中學校網學校名稱類別中學聯繫/直屬/一條龍中學備注
灣仔聖保祿學校(小學部)私立有直屬中學直屬中學為聖保祿學校(直資)
深水埗保良局蔡繼有學校私立一條龍中學一條龍中學(私立)
深水埗聖瑪加利男女英文中小學直資一條龍中學一條龍中學(直資)
九龍城神召第一小學暨幼稚園私立有聯繫中學可由小學推薦去匯基(東九龍)或基督教國際音樂中學
黃大仙國際基督教優質音樂中學暨小學私立一條龍中學一條龍中學(私立)
元朗基督教香港信義會宏信書院直資一條龍中學一條龍中學(直資)
沙田香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學直資一條龍中學一條龍中學(直資)
沙田培僑書院直資一條龍中學一條龍中學(直資)
西貢保良局陸慶濤小學直資一條龍中學一條龍中學(直資)
西貢香港華人基督教聯會真道書院直資一條龍中學一條龍中學(直資)

CPLA  我以為英華冇呈分,因有D英華仔而家係同學仔。  發表於 15-10-12 16:51

回覆:有呈分/沒有呈分學生升中的分別, 以及一條龍學校既類型

我真係睇極都唔明唔呈分,但又可等自行派位。唔呈分分唔到 banding, 貢我自行津校佢又以什麼準則收我呢? 定係如自己學校唔考呈分,你自已一人走去考呈分都得呢!望解釋答,謝謝!

stockmike 發表於 15-10-12 17:12
我真係睇極都唔明唔呈分,但又可等自行派位。唔呈分分唔到 banding, 貢我自行津校佢又以什麼準則收我呢?  ...
完全道出心中疑問...

stockmike 發表於 15-10-12 17:12
我真係睇極都唔明唔呈分,但又可等自行派位。唔呈分分唔到 banding, 貢我自行津校佢又以什麼準則收我呢?  ...
呈分係由小學決定, 唔係學生自己話呈就呈, 唔呈就唔呈

醒目開學勳章 王國長老

咩學生黎自咩學校, 中學校長點都有心裡有數, 既然學校唔呈分, 學校唯有用校內成績去申請 (拎住個品學兼優獎就無有怕啦)

有邊d學校自行不用一定要有全港名次都會考慮? 或者有邊D一定名次?

jantan28 發表於 15-10-12 18:04
有邊d學校自行不用一定要有全港名次都會考慮? 或者有邊D一定要看名次?
唯一肯定係張祝珊如果無呈分機會好低, 因為張祝珊自行不設面試, 即係只睇成績 (好大機會只參考學生既全港性次第嚟收生)

引用:咩學生黎自咩學校,+中學校長點都有心裡有數

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-12 發表
咩學生黎自咩學校, 中學校長點都有心裡有數, 既然學校唔呈分, 學校唯有用校內成績去申請 (拎住個品學兼優獎 ...
即係自行係學校話事, 我順眼可以唔收 band 1, 收 band 3?

‹ 上一主題|下一主題