用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 賜教Phonics 教材推介 (小一用)
go

賜教Phonics 教材推介 (小一用) [複製鏈接]

我仔今年小一, 我想再加強佢phonics嘅能力。 之前學過下 phonics 同埋買左 Phonics Kids.  但好似麻麻, 好似現在覺得套 Phonics Kids太BB。 好慢有D低B, 所以呀仔投入唔到。 呀仔唔係好入腦。

我想搵一D教材, 係有書, 或者有埋發音筆更好, 因為點去果個音就即刻發音。  

我想自己每日親自教下佢一個音。

真係想真真正正學好 phonics。

請各位JM賜教

謝謝 !

13    0    0    0

回覆 bestwish 的帖子

我以前自已教( elder child K2) 用 OXFORD RWI, 宜家準備用Oxford Reading Tree Floppy's Phonics Sounds & Letters: 教細B, 原因 RWI 比較悶, 着重WRITING, 所以會拖慢左

而ORT Floppy's phonics sounds and letters 圖畫熟悉D(如果有睇開Oxford Reading Tree , CD ROM 又幾好玩
最重要係STAGE 4, 5 所教的alternative 較多,
例如教 /oa/  這音, 其實有好多alternative,
oa, ow, o, oe, o-e, ough, eau, 都係同一個音
goat, bow, old , toe, rose, dough, plateau

除了36本書外, 我覺得最有用係兩本 Teaching Handbook1, 2 (handbook 易用) 和 2隻 CD ROM

這是以前的分享:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2522026

‹ 上一主題|下一主題