用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
樓主: shel0208
go

WKF and SMC

教育理念要睇,都要睇下學校執唔執行到,所以趁簡介會、開放日多D搵在讀學生傾偈,去圖書館睇下有咩書,揭下多唔多人借,D 功課、projects、試卷批改得好唔好⋯⋯ 好過只睇 forum 意見。

A-Mum 發表於 16-2-2 18:11
我鍾意清清楚楚。二缐學校都有D會講明架,所以無標明嘅我會問清楚。我地以為嘅,人地未必係咁唸,無謂有誤 ...

SMC簡介會有冇篤數我唔敢肯定, 但睇咗佢份2015年10月年既Newsletter:
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2015_school_newsletter_oct.pdf

列出部份2015年畢業生資料, 升讀本地學士人數已有:
港大: 7 (簡介會話共有10人)
中大: 8 (簡介會話共有8人)
科大: 4 (簡介會話共有4人)
教院: 2
浸大: 2
城大: 1

另外仲有介紹一位於就讀英國伯明翰大學法津系學士 (呢位話自己有HKU offer唔要添!)

數字上有不少係吻合既地方!

SMC既DSE中文科成績未必好, 不過佢校網都有講, 佢地有考GCSE中文既學生, 係100%攞A* (最高級), 咁有呢個成績加埋DSE成績, 要經Non-JUPAS入本地大學, 亦非無可能

到底SMC簡介會講既畢業生去向統計有冇亂吹, 自己評估了.

再次承認自己以前估計錯誤, 低估了呢間學校.
我亦希望不久將來, 再有更多現在被我低估的學校, 做出成績話我知我對佢地既評估係錯既.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-3 09:27
SMC簡介會有冇篤數我唔敢肯定, 但睇咗佢份2015年10月年既Newsletter:
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/ ...
多謝資料!SMC 我無研究過,但印象唔差。BK 有高水平 SMC 家長。我簡單地唸,有學識有閒情嘅家長一定會監察學校同小朋友發展,佢繼續讀,應該係唔錯嘅

siden 發表於 16-2-3 07:39
A degree is not everything to a child, but a child without a degree will have a much more difficult  ...
I agree with you. A plan with more flexibilities is always better. Say the kid grows up and wants to enter medical school, forcing him abroad will not be a wise move.

twhkleung    發表於 17-5-22 14:44
hkpapa852  大家小心記住: 今日你要仔女入劍橋, 它日佢地送你去劍橋呀!  發表於 16-2-3 11:29
siden  Exactly  發表於 16-2-3 10:39

A-Mum 發表於 16-2-3 09:40
多謝資料!SMC 我無研究過,但印象唔差。BK 有高水平 SMC 家長。我簡單地唸,有學識有閒情嘅家長一定會監察 ...
係EK, 見到太多人沒有實証就話某某學校好或差既評價, 所以我會去認真睇清楚D校務報告, 學校資料.

什麼banding, 排名, 入U率除了可作歷史數據參考, 某程度上可作為評估學校能力既指標.

當然到最後, 學校是否合適子女而又符合家長期望才是最重要.

A-Mum  我地舊校都成日被屈,我都見怪不怪了  發表於 16-2-3 10:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我唔會喺EK推WKF, 見我幾次叫人㨂另一間學校就知。㨂WKF的家長本身已好了解學校;估估下的話其實㨂WKF對學校/家長/學生都係風險!唔係話WKF唔好,我本身係Buy 鄉師/華德福學校果種喎!鄉師唔係遠的話我一早報名啦!咁鄉師會唔會同我講banding? 我會唔會在乎鄉師banding 呢?Wkf 只係比我覺得,以人性不催谷無壓力的情況下由學生自然發展,又比較能接軌社會的學校。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-02+發表S

原帖由 babaxmama 於 16-02-02 發表
請問呢張slide 的offers from university 是指UGC degree offer?  還是所有來自這間u 的offer e, g: asso d ...
張相係我影架,我打過去問 smc, offer = 乜,職員答係 degree course, 但最好唔好再吹捧 smc, 唔想多左人同我爭,由佢低調D please

Soundervolt  Oops! Post 錯!  發表於 16-2-3 19:08
Soundervolt  真正WKF用家!  發表於 16-2-3 19:03

引用:膚淺D睇,SMC上年升讀local+degree既比例,

原帖由 hkpapa852 於 16-02-01 發表
膚淺D睇,SMC上年升讀local degree既比例,新派一條龍中小學之中,只有優才同港同可與之相提并並論,WKF中 ...
想請教 smc 係新派一條龍中小學,升本地local degree,只有港同同優才能相约。 0甘即係好過 Yw, spb, wkf, cky?

hkpapa852  CKY係私校, 而且全民只考IBDP, 亦不應同考DSE既學校比  發表於 16-2-16 16:37
hkpapa852  SPB, YW唔係新派一條龍直資學校, 係由傳統津校轉過去做直資, 所以不應混作一談   發表於 16-2-16 16:36

引用:Quote:siden+發表於+16-2-3+07:39+A+degree

原帖由 A-Mum 於 16-02-03 發表
I agree with you. A plan with more flexibilities is always better. Say the kid grows up and wants to ...
我都認為二手準備好些,進可供退可守。有錢咪出國囉,到時無叫有個support考本地大學。

回覆:hkpapa852 的帖子

我比較膚淺。。。請問2間學校嘅學費,小學,中學,大約幾多?

回覆:siden 的帖子

請教,wkf嘅理念係乜?

siden 發表於 16-2-2 06:52
Vote for SMC
why?