用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
樓主: shel0208
go

WKF and SMC

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-2-2+15:14+編輯+

原帖由 punlik 於 16-02-02 發表

“南亞學生為數不少的smc 反而可以考到比wkf 更好的中文成績? ...
你誤會左我意思,我原意是指wkf 中文成績不太好,咁有南亞學生的smc 照道理只有更差,為何會有人覺得smc 整體成績比wkf 好。之後有家長回答因為smc 中文弱的學生行左ncs 呢條路,變相避開左DSE 中文呢1份卷。

引用:Quote:Ocean419+發表於+16-2-2+13:11+如果w

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
NCS係可以用外語代替中文, 透JUPAS過或Non-JUPAS升讀本地大學.
而且即使中文唔得, 只要其餘科成績好, 再加G ...
請教如何可以qualify 為ncs? Non-chinese ethnic background and/or foreign passport holder? 是jupas and non-jupas path 2揀1嗎還是可以2邊一齊試?

引用:Quote:A-Mum+發表於+16-2-2+17:22+1.+"Offe

識得問呢個問題, 証明你係比較有研究.

現今大學既offer, 的確係包埋副學士、高級文憑, 不過會用3大名義開 ...
但是聽咁多場簡介會又真係少聽到學校會特意分開,hku,  hku space,  cu,  cu scs.....來present ,如果確定當中的數字是UGC degree 的話,那SMC 就做得相當不錯!簡介會中有沒有「語言藝術」,便要靠大家雪亮的眼睛了!

Ocean419 發表於 16-2-2 17:40
你誤會左我意思,我原意是指wkf 中文成績不太好,咁有南亞學生的smc 照道理只有更差,為何會有人覺得smc 整 ...

中文弱的學生行左ncs 呢條路

唔一定得..... 學生要話自己係NCS申請本地大學唔考中文, 係有要求, 唔係你想做NCS就做到 (JUPAS同NON-JUPAS條件基本上一樣, 因為如果唔係NCS, 以DSE成績去經NON-JUPAS申請, 都係要睇中文科成績):

NCS applicants must meet either one of the following specified circumstances before consideration will be given to their ACL results attained:
  • the applicants have learnt Chinese language for less than 6 years while receiving primary and secondary education; or
  • the applicants have learnt Chinese language for 6 years or more in schools, but have been taught an adapted and simpler curriculum not normally applicable to the majority of applicants in local schools.

http://www.jupas.edu.hk/en/application-procedures/application-information/alternative-qualifications-in-chinese-language-acl-for-ncs-applicants-only/

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

babaxmama 發表於 16-2-2 17:45
但是聽咁多場簡介會又真係少聽到學校會特意分開,hku,  hku space,  cu,  cu scs.....來present ,如果確定 ...
睇多D一線中學既校務報告, 你就知真。一線中學係會好詳盡咁分開嚟講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:babaxmama+發表於+16-2-2+17:45+但是

睇多D一線中學既校務報告, 你就知真。一線中學係會好詳盡咁分開嚟講
所以我咪話如果沒有分開來說的話。。。。

hkpapa852  我只係提點大家, 睇多D校務報告, 不要只睇簡介會資料  發表於 16-2-2 17:56

引用:Quote:babaxmama+發表於+16-2-2+17:45+但是

即使其他學校,都會寫明透過jupas取錄,修讀政府資助的學士學位課程是多少多少,相信呢個數據較為均真,堅係入3大,8大的有用data.

hkpapa852 發表於 16-2-2 17:51
我鍾意清清楚楚。二缐學校都有D會講明架,所以無標明嘅我會問清楚。我地以為嘅,人地未必係咁唸,無謂有誤會嘛

A-Mum 發表於 16-2-2 18:11
我鍾意清清楚楚。二缐學校都有D會講明架,所以無標明嘅我會問清楚。我地以為嘅,人地未必係咁唸,無謂有誤 ...
如果你興趣研究SMC既統計資料,去升中版睇下greenapple個帖睇下大家點分析

siden  你由得人地活在自己的世界算la  發表於 16-2-2 18:47

A-Mum 發表於 16-2-2 18:11
我鍾意清清楚楚。二缐學校都有D會講明架,所以無標明嘅我會問清楚。我地以為嘅,人地未必係咁唸,無謂有誤 ...
8卦問句,按你標準/要求,又如何評價WKF呢?

hkpapa852 發表於 16-2-2 19:19
8卦問句,按你標準/要求,又如何評價WKF呢?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]你係咪俾緊個氹我踐?[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]咁講啦,我上年有研究過 greenapple 個表考慮,SMC/WKF 都唔係心水,我唔會為佢地轉校。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]WKF 早幾年係 BK 評價唔錯架,但現實好殘酷,交唔到成績就會俾人話,跟住就可能好難收到好學生⋯⋯惡性循環。

babaxmama 發表於 16-2-2 17:54
所以我咪話如果沒有分開來說的話。。。。

只拎簡介會資料出唻誤導你果位,意思好似係想提你唔好只信簡介會,應該係咁!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-2-2+19:19+8卦

原帖由 A-Mum 於 16-02-02 發表
你係咪俾緊個氹我踐?咁講啦,我上年有研究過 greenapple 個表考慮,SMC/WKF 都唔係心水,我唔會為 ...

WKF 係一間唔錯嘅學校。
佢嘅課程設計教育理念,係應該受到推崇,根本當今世代教育孩子就係應該用呢個方向。
問題出在,用呢種教育模式最終走去考DSE,結果一定強差人意。佢點同果班自小一已經上彈操TSA測考默果班傳統學校嘅考試機器鬥?
如果唔介意將來出國讀書,WKF其實係不錯選擇。

siden 發表於 16-2-2 22:40
WKF 係一間唔錯嘅學校。
佢嘅課程設計教育理念,係應該受到推崇,跟本當今世代教育孩子就係應該用呢個方向 ...

你咁講我會覺得較中肯!
所以一開始鐘意膚淺地只以local degree 比例去講果位咪係幾版無休止討論的始作俑者囉!跟住又可以繼續撓個圈話要出國不如去國際學校啦嗯,真係好無聊!但為免太多人被誤導,我仍然會見一次回一次!

回覆:WKF and SMC

引用:“佢嘅課程設計教育理念,係應該受到推崇,

原帖由 punlik 於 16-02-02 發表
“佢嘅課程設計教育理念,係應該受到推崇,根本當今世代教育孩子就係應該用呢個方向。“
我有同感, 世界太 ...
A degree is not everything to a child, but a child without a degree will have a much more difficult path than one who has.

Not every parent has the financial ability to let their children studying overseas. For them, the local degree admission rate of the school is an important consideration.

I'm one of them. As a result, I won't choose WKF if I have a better choice.

A few of my friends, who have determined to send their kids aboard for secondary or university education, i fully support their choice of WKF.

In conclusion, school selection should fit the children's character and family condition.

投資揀股有人中意blue chip 有人選概念股,不過股票有股票市場regulated,一定要有accountant chk 過盆數,教育市場就唔得掂