用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
樓主: shel0208
go

WKF and SMC

punlik 發表於 16-2-2 02:15
陳守仁學術程度高是受家長歡迎既原因,但如果官津二線南亞人多既學校會成為家長心儀既學校嗎?
smc與官津二 ...
一間要考要俾錢,另外一D唔使錢唔駛考,會係同一批人既機會極低囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-2 07:46
話某某直資中學升讀local degree比例低係因為多人prefer海外升學,個人認為只係一種自欺欺人既講法。瞭解清 ...
同意,e加出國冇以前咁易la,尤其對大學有要求,另外有fd 是 bbc,返uk要考乜乜乜試評估,唔達標要去補習,detail 唔記得,可能係英文科掛。

Soundervolt  所以出邊個國家升讀Degree都有分別,英國=美國(部份大學)>加拿大>澳洲  發表於 16-2-2 10:02

hkpapa852 發表於 16-2-2 07:48
一間要考要俾錢,另外一D唔使錢唔駛考,會係同一批人既機會極低囉!
exactly, SMC班非華裔學生都係高質數嘅一群.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-01+發表

原帖由 punlik 於 16-02-02 發表
以local degree來計算WKF既程度未免有所不公,因為WKF較多學生會出國讀degree,而且出國讀大學與八大既程度 ...

Smc 班南亞學生好高質素架喎
點可以咁比呀?

MrBeast  開放日學生的表現未必一定全部是學校功勞  發表於 昨天 19:41
=> 絕對同意! WKF 我只去了OPEN DAY, SMC 就不只OPEN DAY了

我會prefer SMC.

punlik 發表於 16-2-1 16:52
睇學校網頁, SMC似乎幾多南亞學生,中學估計BAND2吧.
我自己會選WKF>地區一線>地區二線>SMC
...

從學校網頁睇有南亞學生=BAND2?  只是睇相?
建議睇埋dse和其他information

punlik 發表於 16-2-2 09:59
但報考WKF既比SMC多一倍.
又玩數人頭? 人多考一定代表學校出色D?

咁全港最出色一定係TSL, SPCC, DBS, DGS應該要行埋一邊!

siden    發表於 16-2-2 10:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-2-2 09:59
但報考WKF既比SMC多一倍.

我自己會覺得其實兩間都各有優點, 所以應從理念和課程去選擇合適自己小朋友既學校.

punlik 發表於 16-2-2 10:36
當然睇左DSE結果.而且親生仔既成績已經反映, 你又認為屬BAND幾?
WKF會公開資料先有得講.... 佢根本完全封敝所有官方既資訊, 所有升學資料竟然只會係非正式渠道發佈.

引用:Quote:punlik+發表於+16-2-2+10:36+當然睇

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
WKF會公開資料先有得講.... 佢根本完全封敝所有官方既資訊, 所有升學資料竟然只會係非正式渠道發佈.

當對方太主觀而心中已有自己把尺(量banding?), 討論落去已經冇意思。
去到講Banding,佢又會話WKF親生仔成績未出等等等等......

punlik 發表於 16-2-2 11:09
是啊, 所以話SMC 比 WKF DSE 成績好. 點比到出來呢?
校長係非正式渠道發佈既升學資料, 本身表現已經麻麻, 如只有一半畢業生本地升學, 學生DSE中文科只有一半達3級等...... 當學生中文只有一半達3級, 3322率一定不高於50%, 咁入U率只會更低.

MrBeast  我都覺得係時刻施展po完鬆神功  發表於 16-2-2 13:11
siden  事實顯而易見,你無謂嘥口水  發表於 16-2-2 12:13

引用:Quote:punlik+發表於+16-2-2+11:09+是啊,+

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
校長係非正式渠道發佈既升學資料, 本身表現已經麻麻, 如只有一半畢業生本地升學, 學生DSE中文科只有一半達3 ...
我有去wkf briefing session, 校長提供的資料是約50%升讀大學,海外/本地約各一半,我理解係約25%升讀本地大學,約25%升讀海外大學。

punlik 發表於 16-2-2 11:37
http://iknow.hkej.com/php/article.detail.php?aid=13743

去年DSE成績,浸大附中所有科目的合格率接近10 ...
合格率=DSE 2級成績

王錦輝校長係EDplus 129期 (2016年1月號係157期, 即係兩年半前)自己講, 中文科達3僅得一半:

http://www.eduplus.com.hk/eduguide/ep2_issue.jsp?issueNumber=125&articleID=1369

punlik 發表於 16-2-2 11:37
http://iknow.hkej.com/php/article.detail.php?aid=13743

去年DSE成績,浸大附中所有科目的合格率接近10 ...
使錢出國讀, 估計大部分都是Degree吧

你又從何得知海升學多數係Degree呢? 就算係, 去邊度讀咩學校呢?