用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA. 面試
樓主: Snoopyboy
go

SFA. 面試

公平d講, 地下係有晒號碼label給家長排隊, 另部分家長心急趕第二場, 堆晒係

接送區, 自己製造混亂而不知.

hall內有許多椅子無人坐, 家長如未輪到佢果組可選擇坐在椅子慢慢等.

回覆 retriever 的帖子

可能係我地搭的士又塞車..落車又急急腳咁行入去...
之後其實學校係好嘈既...
  之後一排隊貼張LABLE..有個老師就比張紙我叫我45分鐘後接佢..就一手推左我仔行…個個講野做野都好急~咁我見亞仔個樣好似好奇怪咁!出黎佢就話佢特登無圈幾題..因為佢唔鍾意..好嘈呀間學校~咁我就話下次唔鍾意都應該盡力答丫嘛…算啦…可能真係唔岩佢~~

引用:回覆+retriever+的帖子 可能係我地搭的士

原帖由 breadbb 於 15-10-12 發表

是比其他校稍亂和嘈
希望日後有改善

breadbb 發表於 15-10-12 11:42

do you think they use pencil to circle the correct answers?

or use other way? i am just curious how do they perform a written test.

szechu2004  Yes, my girl said she used pencil to circle the answer.  發表於 15-10-12 20:30

Snoopyboy 發表於 15-10-12 11:54
是比其他校稍亂和嘈
希望日後有改善
一天內見3000多小朋友 + 又有4000多家長(全日計)

假設總接見時間10小時 , 平均每小時有700人在學校範圍內(當全日有7000人計)
要改善或許要分2日見

dwkw333  Agree.  發表於 15-10-12 12:27

引用:Quote:Snoopyboy+發表於+15-10-12+11:54+是

原帖由 giting 於 15-10-12 發表
一天內見3000多小朋友 + 又有4000多家長(全日計)
邊會蝕咁多日吖, 人地課程緊湊, 今日係學校補假, 已蝕一日, 我肯定5000人報都一樣係一日

回覆 CasperChan75 的帖子

my girl told me need to use pencil to circle the correct answers.
teachers read the question once, they need to circle answers, some are in Chinese and some are in English, just very little Maths questions.
Then they need to draw sth on a paper with 2 shapes. Answer very simple question and give reasons.
thats all for the interview

siusiufun2010  my son told me there are 1 multiple maths ar! his question is 3X3=  發表於 15-10-12 12:56
CasperChan75  Thanks, i thought there will be maths addition questions.  發表於 15-10-12 12:51

回覆 giting 的帖子

我其實相當欣賞學校SUBMISSION DAY 既安排, 雖然多人, 但很流暢... 也是安排在同一天, 行政效率好高!!!

面試日流程其實無大問題.

主要是加了STUDENT HELPER 去執行, 對家長指示會唔係咁清楚, 畢竟是小孩子...

我會建議趕時間環節用番大人做, 帶隊提示家長果D 溝通信息要清楚既, 最好用女孩子妥當D.

畢竟家長趕來面試會很心急, 如果某些重要環節用小孩子管理, 會有些兒戲了...

交表、面試都好有效率,咁多人一定有啲亂,我下晝IN,明明話第5X組放學,有啲後一組嘅家長已經衝咗係我同爸爸前面,阻住放學,而我地兩個去,只係1家排隊接,減少擠迫。同埋坐係HALL入面有冷氣,廣播都清晰。
至於小朋友快入去考試,都有好處,如果間間都坐返半個鐘,個人都呆咗先入去考,仲煩啦。我見到個STUDENT HELPER 都有提我幫小朋友著左外套先。
最唔好就係洗手間衛生差同埋排好長,但呢個唔關學校事,係用家沒有注意清潔吧

亞女話數學考到50以內雙位數連加連減! 如果係真, 我覺得都幾深

szechu2004  阿囡話只喺20+30  發表於 15-10-12 20:27
布希亞  是否太誇?  發表於 15-10-12 17:59

回覆:SFA. 面試

亞女話無數學題

其實做卷試題是否場場一樣?

szechu2004  應該冇人知道啩!  發表於 15-10-12 20:36

ok3 發表於 15-10-12 17:36
亞女話數學考到50以內雙位數連加連減! 如果係真, 我覺得都幾深

呀仔 P1 讀奧數時(SFA 周六的課外活動),身邊 d P1 同學仔幾多都懂得 4 則運算,不過考第幾就無打聽過!

女女都話無數學題。我問她有沒有用文字題方式問她都係話無。

引用:女女都話無數學題。我問她有沒有用文字題方

原帖由 大白豬 於 15-10-12 發表
女女都話無數學題。我問她有沒有用文字題方式問她都係話無。
X2!整糸話睇VDO(用stamp) 答問題; + 伸延圖形畫畫!有D奇怪冇考學術!

引用:Quote:原帖由+大白豬+於+15-10-12+發表女女

原帖由 cargirl 於 15-10-12 發表
X2!整糸話睇VDO(用stamp) 答問題; + 伸延圖形畫畫!有D奇怪冇考學術!
係咪同女拔掉轉左?女拔先用stamp

阿囡話入到課室可以自由選位坐,之後有兩張紙,一張係雙面嘅答案紙,另一張係用來畫畫。答案紙上面要自己寫英文名,每面都有4個題目,共八題,老師用咪講問題一次,小朋友圈答案,有英文,數學,中文普通話題目。另外一張紙畫畫,有兩個圖形,阿囡話一個係oval shape ,另外一個都係oval 但係加鋸齒,老師話可以畫咩都得。最後老師單對單問問題。

引用:+本帖最後由+szechu2004+於+15-10-12+20:55

原帖由 szechu2004 於 15-10-12 發表

阿囡話入到課室可以自由選位坐,之後有兩張紙,一張係雙 ...
仲有1part 圈哈哈笑,同埋問最喜歡的節日同點解

引用:Quote:原帖由+szechu2004+於+15-10-12+發表

原帖由 Happy_J 於 15-10-12 發表
仲有1part 圈哈哈笑,同埋問最喜歡的節日同點解
同你差不多